Suroviny
Kvasok
• 30g droždia
• 1 lyžičku kryštálového cukru
• 1 lyžicu hladkej múky
• 100ml vlažného mlieka
Cesto
• 350g hladkej múky
• 1 lyžicu kryštálového cukru
• 1 balíček vanilínového cukru
• 100g mäkkého masla
• 3 žĺtky
• soľ
• maslo na vymazanie plechu
• 1 vajce na potretie
Plnka
• 350g vykôstkovaných kompótových višní
• 3 bielky
• 150g mletých mandlí alebo vlašské orechy
• 150g práškového cukru
Návod na prípravu:
Pripravíme kvások: Z droždia, cukru, múky a vlažného mlieka pripravíme kvások. Pripravíme cesto: K preosiatej múke pridáme štipku soli, kryštálový a vanilínový cukor, zmäknuté maslo, žĺtky a vykysnutý kvások. Vypracujeme hustejšie cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto nakysnúť.
Pripravíme plnku: Za postupného pridávania cukru vyšľaháme z troch bielkov tuhý sneh, potom vmiešame pomleté mandle.
Asi 2/3 nakysnutého cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a vyložíme ním dno vymasteného plechu.
Višne scedíme a necháme odkvapkať. Rozložíme na cesto a natrieme plnkou. Rúru vyhrejeme na 175 °C.
Zvyšné cesto rozvaľkáme, pokrájame na dlhé pásiky, z ktorých vytvoríme na povrchu cesta mriežku. Potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 20 minút.
mohla bi som poprosiť recept