123 / 803
    Rezy z višňového kopotu

    mohla bi som poprosiť recept

    16. jan 2015

    Suroviny
    Kvasok
    • 30g droždia
    • 1 lyžičku kryštálového cukru
    • 1 lyžicu hladkej múky
    • 100ml vlažného mlieka
    Cesto
    • 350g hladkej múky
    • 1 lyžicu kryštálového cukru
    • 1 balíček vanilínového cukru
    • 100g mäkkého masla
    • 3 žĺtky
    • soľ
    • maslo na vymazanie plechu
    • 1 vajce na potretie
    Plnka
    • 350g vykôstkovaných kompótových višní
    • 3 bielky
    • 150g mletých mandlí alebo vlašské orechy
    • 150g práškového cukru

    Návod na prípravu:
    Pripravíme kvások: Z droždia, cukru, múky a vlažného mlieka pripravíme kvások. Pripravíme cesto: K preosiatej múke pridáme štipku soli, kryštálový a vanilínový cukor, zmäknuté maslo, žĺtky a vykysnutý kvások. Vypracujeme hustejšie cesto. Posypeme ho múkou, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto nakysnúť.
    Pripravíme plnku: Za postupného pridávania cukru vyšľaháme z troch bielkov tuhý sneh, potom vmiešame pomleté mandle.
    Asi 2/3 nakysnutého cesta rozvaľkáme na veľkosť plechu a vyložíme ním dno vymasteného plechu.

    Višne scedíme a necháme odkvapkať. Rozložíme na cesto a natrieme plnkou. Rúru vyhrejeme na 175 °C.
    Zvyšné cesto rozvaľkáme, pokrájame na dlhé pásiky, z ktorých vytvoríme na povrchu cesta mriežku. Potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 20 minút.

    20. jan 2015
    20. jan 2015