Ako spraviť dobrý kompost? Jednoduchý návod:
Na spodok kompostu patrí na prevzdušnenie hrubý a vzdušný materiál, ktorý by nemal chýbať ani vo vyšších vrstvách – konáriky, slama, suché rastliny. Mieša sa vlhké so suchým, „zelené s hnedým“ (dusíkaté s drevnatým) a porézny materiál s hutným. Na rýchlejšie a kvalitnejšie kompostovanie sa zvykne pridať zrelý kompost alebo zemina, najmä keď kompostujeme väčšie množstvo jednodruhového materiálu, napríklad trávu. Nezabúdajte hmotu občas preliať vedrom vody. Kompost je hotový asi o šesť mesiacov. Počas tohto obdobia je dobré hmotu raz až dvakrát prekopať alebo prehodiť, aby sa prevzdušnila. Skúsení záhradkári však hovoria, že ten naozaj správny kompost by mal zrieť až jeden rok. Najrýchlejšie sa kompost rozkladá v čiernom kompostéri.
Kompostovanie je tiež jednou z možností ako efektívne využiť odpad organického pôvodu. Šupy zo zeleniny či ovocia, ale aj odpad zo záhradky, môžeme ďalej využiť ako kompost. O niekoľko mesiacov získame výživné hnojivo pre naše rastliny. Zvyšky jedál zas môžeme odkladať do kuchynského kompostu, ten sa posype špeciálnym prípravkom obsahujúcim mikroorganizmy a nechá sa fermentovať. Takýto kompost sa môže využiť na hnojenie izbových rastlín a záhrady. S manželom sa rozhodli, že si na našej novej záhradke vytvoríme svoj vlastný kompost.