1 / 1

    Ja len zo zaujímavosti a čistej zvedavosti - nemusíš mať tú šatku na hlave stále? Prečo to niektoré ženy nosia vždy? Podľa čoho sa to delí, kedy ju máš a kedy nie? Sú niektoré príležitosti, kedy úplne, že musíš?

    3. jún 2024

    fíha akého máš vysokého muža

    3. jún 2024

    @rusalinka aku satku?

    3. jún 2024

    @lutomm veď to na vlasoch, na hlave čo nosia muslimské ženy... burka? Sa to asi nejako inak volá, ak je to len samostatná šatka...

    3. jún 2024

    @rusalinka burka zakrýva celé telo aj oči. Asi myslíš hidžáb alebo al amiru.

    3. jún 2024

    @rusalinka Ahoj, ja sa radím medzi koránskych muslimov. U nás sa šatka nosí na vlasoch vonku iba dobrovoľne a v krajinách, kde nie je bežná sa vonku väčšinou ani nenosí (uprednostňuje sa princíp: nepútať na seba pozornosť týmto spôsobom).
    Nosím ju teda iba pri modlitbe doma a v mešite pri spoločnej modlitbe 🙂

    Na svete väčšina muslimov sú sunniti, u tých ženy nosia šatku na vlasoch vždy vonku. Časť z nich sú ultrakonzervatívni - u tých ženy nosia aj šatku cez tvár (nikáb) alebo šatku, ktorá ide od vlasov až po zem (chimár).

    Inak ale všetky smery majú zvyšok odievania rovnaký (zahalené aj ruky, nohy atď 🙂 ).

    3. jún 2024

    @melanta Burka je židovská tradícia. Nie islamská. To je akoby chimár spredu aj zozadu s "mriežkou" tam, kde sú oči. Základ toho je v Tóre.

    3. jún 2024

    @brendaa je vysoký. (+ ja som nízka, tak to dosť vidno 🙂 )

    3. jún 2024

    @lenkakravcova ďakujem za vysvetlenie 🙂

    3. jún 2024

    @lenkakravcova áno, pôvodne je burka židovská. Ale sú moslimské krajiny, kde je burka tradičnou záležitosťou moslimiek. Napríklad Afganistan či Emiráty. Chodím niekoľko krát ročne do islamských krajín, mám odtiaľ väčšinu klientov. V niektorých z nich by si s názorom, že burka je židovská neuspela. Jedna vec je teória a história, druhá je, že burku majú za najkonzervatívnejší odev v niekoľkých moslimských krajinách. To len ako vysvetlenie, že v niektorých krajinách by si moslimov urazila, ak by si povedala, že oblečenie ich žien, ak nosia burku, je židovské.

    3. jún 2024

    @lenkakravcova a ešte k tomu khimaru - khimar je slovo, ktoré môžeš použiť na akúkoľvek pokrývku, či iba hlavy alebo celého tela, aj keď tradicionalisti by povedali, že khimar je označenie pokrývky, ktorá zakrýva hlavu/vlasy, zatiaľ čo spomínaná burka celé telo.

    3. jún 2024

    @melanta to máš pravdu, je tam viacero výkladov a prekladov. Dnes sa to slovo prekladá doslovne ako "niečo, čo zakrýva" (nie je konkretizované úplne presne čo. V arabčine to slovo sa dá to slovo použiť aj keď sa ide zakryť stôl obrúsom alebo zakryť okno záclonou.
    Toto slovo sa spomína vo verši 24:31.

    "A nech spustia svoje závoje /chimár/ na hrude svoje."

    Sunnitskí muslimovia tuto časť verša vykladajú tak, že je potrebné šatkou z vlasov na verejnosti zakryť aj hrudník, pričom je nutné nechať vlasy zahalené. Koránski muslimovia ho chápu ako príkaz na zakrytie toho čo je tam konkrétne popísané - teda hrudníka, bez toho aby museli byť zahalené vlasy (nie sú tam konkrétne spomenuté).

    3. jún 2024

    Mňa zaujali tvoje šaty, veľmi vyzerajú pekne 🙂

    3. jún 2024

    @lenkakravcova krásni ste.Deti už aké veľké

    3. jún 2024

    Keby ste nenapísali, že moslimka, ani si to nevšimnem. Fakt krásne šaty máš ;)

    3. jún 2024

    @luccija strašné rýchlo to všetko zbehne. 🙂 Minule sme sa s manželom rozprávali, že sme spolu vlastne už asi 12.tý rok. Letí to šialene. 😃

    3. jún 2024

    @lenkakravcova Lenka máš krásnu rodinku, detičky ❤ a ty osobne vyzeráš podľa mňa ako princezná 😇

    3. jún 2024

    @lenkakravcova viete po arabský?

    3. jún 2024

    @oliverceky nie, ja osobne neviem (možno raz). Len som v kontakte s arabský hovoriacimi, takže čo potrebujem si zatiaľ len takto overujem.

    3. jún 2024

    @elviku11 inak toto je celkom fajn, že pekné šaty nemusia byť častokrát ani drahé. Človek narazí na kadečo. Tieto mám z remixu za asi 30€ a som celá šťastná že ani po vypratí nevyzerajú inak (neopadali korálky - čo sa mi stalo pri iných) 🙂

    @katkazocele 🙂 vďaka.
    „Je to tak, ako Boh chcel a niet sily bez Boha“ (18:39)

    3. jún 2024

    @lenkakravcova a kde byvate?

    4. jún 2024

    @kvet1 na východnom Slovensku, v Pieninách 🙂

    4. jún 2024

    @lenkakravcova áno, šaty sú krásne, farba je úžasná. A k tej arabčine - odporúčam, ak ťa zaujíma kultúra a všetko okolo, tak je to neskutočne zaujímavé. Ja mám certifikát C1 z arabčiny a to štúdium bolo veľmi zaujímavé.

    4. jún 2024

    @melanta kde si študovala? Nevieš či niečo neexistuje na dobrej úrovni aj online?
    Keď som dávnejšie pozerala tak som našla hlavne BA, potom ešte Prešov, väčšie mestá väčšinou na mieste. Online som vtedy nenašla. Ale ak by bola taká možnosť tak by som to privítala. 🙂

    4. jún 2024

    @brendaa inak teraz mi ešte napadlo, že na fotke mám asi 5cm opätky. 😅 Takže v bežnom živote keď mám balerínky je medzi nami ešte trochu väčší výškový rozdiel.

    4. jún 2024

    @lenkakravcova začínala som online lektor + samoštúdium, online lektora som si našla cez weba bolo to supet. Potom som krátko mala osobného lektora, pretože písanie online mi nešlo naučiť sa. To písanie bolo zo začiatku masaker. V druhej polovici štúdia som mala online lektora z Emirátov, tam som aj robila certifikát.

    4. jún 2024

    @melanta vďaka za informácie 🙂 skúsim si to pohľadať. Pozerám, že aj Duolingo má nejaké veci na začiatok, tak možno aj to bude prospešné.

    4. jún 2024

    Kolko koz si stala ? A aj teba bike elektrickym kablom ? V muslimskej televizii bola o tom diskusia.. a naco to tu tahas ? Akozeachrujes ako s tetovanim ci sa stazujes? A uz ti aj zakazal soferovat a volit ? .my tu mame protimohamedanske pevnosti takze tak.. 😝

    5. jún 2024

    @realny čo? 😅
    Pani alebo pán, neviem čo tu splietate. Ale bolo by fajn nesledovať toľko bulváru a konšpirácií.

    5. jún 2024

    @realny ty asi nebudeš úplne v poriadku 🙃

    Lenka krásne šaty 🙂
    Mňa by inak zaujímalo či deti majú absolútne slobodný výber čo si obliecť, alebo majú niečo čo nie. Prípadne ako sa to líši vekovo

    5. jún 2024

    @klip0 deti nemajú žiaden kódex čo sa týka oblečenia (zahaľovať sa začína až od puberty). Ale nedávam im na verejnosť šortky, ani minisukňu bez punčošiek alebo legínovych kraťas. 🙂 taktiež tielko len na dvor.
    Dcéra chcela mať na svadbe ako družička dlhé šaty, tak som jej kúpila také dlhšie (chcela točiť sukňu poriadne 😀). A tričko mala pod šatami, lebo ten vrch aj zadná časť bola len tylova.

    5. jún 2024
    Modrý koník

    @realny Ahoj, zvaž, prosím, zda pro tvoje názory nebude lepší jiný portál, zde prosím respektuj Kodex stránky Modrý koník. Díky za pochopení.

    7. jún 2024

    @lenkakravcova ani som nevedela že si z východného Slovenska. Som si myslela že bývaš v zahraničí neviem prečo, možno som si ťa zmýlila s niekým.

    9. jún 2024

    @estellas áno, som "východniarka". 🙂 Bývali sme pár rokov v meste, momentálne sme na dedine.

    9. jún 2024

    @lenkakravcova a ako to berie rodina ze si moslimka? A okolie? Predsa len bývaš na dedine...Maju nejaké poznámky , či to absolútne neriešia? Ďakujem za odpoved

    12. jún 2024