1 / 1

    Som veriaca, nevediem dieta k nabozenstvu, nechavam to na nom nech sa sam rozhodne ci bude/nebude verit.

    17. máj 2024

    bola som nutena od malicka, odrapotavat stale dokola tie iste modlitby na autopilota a svojim detom to urcite neurobim

    17. máj 2024

    Od 7dmeho? Moja 5rocna sa už v kostole predmodlievala ruženec. Čiže zvladnu aj menšie

    17. máj 2024

    sme veriaci, ale svoje deti nenútime k modleniu.
    chodili roky na náboženstvo takže sa modliť vedia.

    17. máj 2024

    Vedieme deti k viere od malička,aj sa spoločne modlíme,ďakujeme aj prosíme ❤️🙂.

    17. máj 2024

    Moj syn chodi na cirkevnu skolu, cize aj tam je k tomu vedeny od 6 rokov. V maji a oktobri sa modlia aj ruzenec. A mavaju raz mesacne detsku omsu. Cize vsetko to uz ovlada, tento rok bol na prijimani. Aj keby nechodil na cirkevnu by sme ho k tomu viedli.

    17. máj 2024

    Vediem od narodenia,ale veelmi zlahka a bez nutenia,poznaju modlitby,raz za cas ideme do kostola,starsie uz chodia na nabozenstvo,aj prijimanie maju za sebou a cez leto chodia na farsky tabor,vsetko dobrovolne,nemusia,nenutim ich..

    17. máj 2024

    @tehulka2011 keby tvoje dieťa odrapotalo dokola naučené frázy keď sa s ním rozprávaš, bola by si spokojná, že s tebou pravidelne komunikuje? Ako sa asi cíti Boh keď s ním ľudia takto rozprávajú.

    17. máj 2024

    Ucim deti od uplneho malicka modlit sa vlastnymi slovami. Za co su vdacne, o co chcu poprosit... A spolocne otce nas na koniec.

    17. máj 2024

    @akitas to je u nás tzv "dua" (modlitba vďaky, prosby..) 🙂

    17. máj 2024

    @maranco mas problem s porozumenim textu? 🙂

    17. máj 2024

    @cecilia29 v islame je povinná denná modlitba pre deti od 10.roku (od 7.meho roku sa začínajú modliť nepovinne). 🙂 Modlitba sa učí v rodnom jazyku (pre pochopenie) a v arabčine (pre jej prevedenie v kolektíve). Niektoré šikovnejšie deti teda zvládnu modlitbu aj skôr, niektorým to ide pomalšie. Moje dieťa ju v 6r vie zatiaľ len v slovenčine. Z arabčiny si pamätá snáď možno 1/5. Má ešte kopu času 🙂

    17. máj 2024

    @maranco
    Nie je modlitba ako modlitba. U nás je modlitba oslavením Boha, bohoslužbou, nie dialógom. 🙂

    17. máj 2024

    @tehulka2011 nemám problém s porozumením textu, to som ti uviedol príklad že taká "modlitba" odrapotatie naučeného textu do ktorého ťa nútili je oničom nepoteší to ani jednu stranu.
    Modliť sa len pre to aby som si odfajkol že som sa dnes modlil, alebo aby boli rodičia spokojný je zbytočné. Boh nepotrebuje aby sme sa modlili s povinnosti, ale z lásky k nemu.

    17. máj 2024

    @maranco ach, no to mi je jasne, ze to bolo k nicomu.
    Ale pacila sa mi tvoja otazka, ze ako sa asi citi Boh 🙂 podla mna nas miluje bezpodmienecne ci sa modlime, alebo nie, aspon tomu chcem verit.

    17. máj 2024

    Neviem čo si človek mysli , že je , keď už malému bábätku vyberá vieru ! Krsty detí by som úplne zakázala . Každý človek by sa mal mat právo v tomto rozhodnúť sám .

    17. máj 2024

    sme rimokatolici a deti sa s nami na modlitbe zucastnuju od narodenia 😀 postupne sa pridavaju aj slovami, ked uz vedia hovorit 🙂 u nas modlitba nie je povinna, snazime sa viest deti k tomu, aby si vytvorili s Bohom vztah a aby sa same chceli modlit - teda rozpravat sa s Bohom ako s milujucim Ockom 🙂

    17. máj 2024

    Vyslovovanie naučených slov-odrapotanie-nepovažujem za modlitbu. A tiež je zvláštne, že od 10.rokov sa MUSÍ modliť. Ak nemá vzťah, tak ho nemá a o modlitbe sa nedá hovoriť.

    17. máj 2024

    Modlíme sa od malička s detmi aspoň každý večer spolu, a cez vikend aj ráno a pred jedlom.Neodrapatavame, modlievame sa radi.

    17. máj 2024

    Učíme deti aby sa modlili každé ráno a aj večer. A niekedy aj cez deň.

    17. máj 2024

    @lenka.25 ešte šťastie že nemáš žiadne slovo v cirkvi.. a asi ani nikde. 😉

    17. máj 2024

    @demartka modlitby sú rôzne. Sú také ako nazývaš na odrapotanie - to je napr u kresťanov Otče náš, alebo u nás Al Fatiha - tieto modlitby sú o osvojení si určitých princípov, ktoré sa tak človeku vryjú do pamäti a v strese/pri naliehavej potrebe si na ne spomenie, a zároveň tieto modlitby usmerňujú človeka určitým smerom.

    Potom si modlitby "dua" (alebo v slovenčine prosebne či ďakovné), ktoré sú vyslovovane hocikedy vlastnými slovami.

    Ideálna je kombinácia oboch druhov modlitieb. 🙂 aj tých "ritualnych" aj tých vlastnoslovnych.

    17. máj 2024

    @lenkakravcova v tom to je, ten rozdiel je presne v tom, že napr. Otče náš nie je na odrapotanie...vtedy modlitba zmysel nemá. A vlastne by som to modlitbou nenazvala,lebo recitácia nie je modlitbou...

    17. máj 2024

    @demartka aj to len narýchlo odrapotanie je lepšie než vykašľať sa na modlitbu, pretože naše podvedomie hrá tiež dôležitú rolu pri rozhodovaní sa v konaní skutkov. A čím viac sa nám vryje modlitba do podvedomia, tým viac sa nám odzrkadlí v skutkoch.
    Skús si tú modlitbu Otče náš "odrapotať" 5x do dňa. Uvidíš ten rozdiel.

    17. máj 2024

    @deti95060810 hej , veď cirkvi úplne stačí , že ju platím zo svojich dani 🤮

    17. máj 2024
    Autor komentár zmazal

    @lenkakravcova takto by to fungovalo len keby sme mali cirkevnú daň, na cirkev idú peniaze od všetkých daňovníkov a daný balíček peňazí na cirkvám rozdelí podľa počtu veriacich so sčítania obyvateľstva
    do roku 2019 sa peniaze delili podľa počtu duchovných, pozície, odpracovaných rokov a tabuľkových platov
    tu je to vysvetlené https://ekonomialudskourecou.sk/kolko-penazi-da...

    17. máj 2024

    @lenkakravcova to je pekná blbost čo píšeš

    17. máj 2024

    @maranco jaaj, máš pravdu. Časť sa síce rozdeľuje tými percentami ale nie všetko. Je to v celku dosť nespravodlivé voči ateistom ale aj voči vieram, ktorých registrácia je znemožnená zákonom. Možno by sa už mohlo pristúpiť k oddeleniu štátu a cirkví. Keď to my ako islamská komunita zvládate bez príspevkov od štátu, tak to snáď zvládnu aj všetky ostatné väčšie cirkvi na Slovensku 🙂

    18. máj 2024

    @lenka.25 už som si uvedomila. Mažem koment. Prepáč. Vyššie som marancovi odpovedala (to tým pádom je aj pre teba).

    18. máj 2024

    @lenka.25 neboj aj toho sa dočkáš, že sa zrušia štátne príspevky cirkvám

    18. máj 2024