1 / 1

    Podľa toho, čo vidím v okolí tak asi nie. Ľudia majú maximalne dve deti a dosť. Veľa mladých deti ani nechce.
    U nás v rodine je minimum tri deti. No určite by pomohlo,keby bolo viac práce na skrátený úväzok pre ženy. Alebo nejaký systém ako vykryť choroby a prázdniny. Inak je finančne ťažké mať viac detí.

    28. máj 2024

    No jo porodiť je vec jedna, ale

    - zaplatiť bývanie pre veľkú rodinu pri dnešných cenach bytov a domov je takmer nemožné,ak niečo nezdedis alebo nepomôžu rodicia, nie v plodnosť veku ženy.
    - stat síce dava ženám rodicak, ale na pokrytie nákladov veľkej rodiny to je ako naplut na horúci kameň. Treba tam dva príjmy. Ale systém opatrovateliek q jasiel pre deti pod tri roky nefunguje. Nefungujú ranné zberné, v dedinách dokonca v skolke v lete dva mesiace zavreté, ako keby mali ľudia 100 dní dovolenky v roku aby všetko pokrylo...
    - logistika veľkej rodiny je náročná,bez dvoch áut to nejde, tiež si to treba vedieť dovoliť. Nielen finančné, ale aj časovo. Skratene úväzku,home office, stále na Slovensku v plienkach.

    A to nezacinam ani o tom,koľko majú deti navalanych domácich úloh a podobne,co znamená rodič po full tíme práci robí s dietatom a b c d na striedačku úlohy,projekty, učí sa na písomky.. ako keby to nemohli robiť v skole,nieje, dve hodiny ešte večer doma...moje deti 7-8h športu kazde plus umenie,doucko,spev,poziarnici.. my to s mužom medzi 16-19tou len otáčame jedným druhým autom na striedačku.

    Ze je potom rodič viacerých deti finančné,časovo ako vyflusnuty rezanec,to treba mať hodne vysoký level samotyrania .. mame 5 deti a už zabookovať letnú dovolenku (a to nemáme cenový limit) bol nadludsky výkon..

    28. máj 2024

    Keby len u nas, v celej europe...

    28. máj 2024

    nie je zem nahodou preludnena?

    28. máj 2024

    @reanda v Európe ten problém nemáme.. mame obrovsky dopyt po pracovnej sile, silné ročníky idu do dôchodku a kto bude financovať toľko dôchodcov? Ako ten systém má fungovať? Ci zdravotnictvo, ci dôchodcovsky systém do par rokov skolabuje.. co robia v Indii ci Afrike...Nas tu nespasi..

    28. máj 2024

    @anjelicek26
    Myslím, že v tom ohľade platí, že kto hľadá spôsoby, nájde, kto nie, hľadá dôvody..
    - zaplatiť bývanie neznamená nutnosť kúpy nehnuteľnosti.
    - nutnosť 2 prijímov nie je nutnosť (treba len dať chlapcom dobré vzdelanie aby vedlei uživiť rodinu)
    - nutnosť jaslí - opäť nie je nutnosť. Treba len nechať ženy byť ženami a môcť sa starať o vlastné deti doma (ušetria sa náklady na jasle či opatrovateľku, je postarané o domácnosť a deti, ktoré prídu do školy, netreba brať OČR ani dovolenky na prázdniny)
    - letná dovolenka: opäť je to o prioritách. Raz som bola pri mori (bolo tam horúco..) Ja som v živote neletela lietadlom a som tu 🙂 Nemám pocit, žeby mi niečo chýbalo v tomto ohľade.

    Človek nikdy nemôže mať všetko. Preto je potrebné stanoviť si priority. Rodina alebo kariéra. Viac detí alebo letné dovolenky 2x za sezónu. atď. atď. Každý podľa svojich preferencií.

    28. máj 2024

    @anjelicek26 kazdy nefunkcny system raz skolabuje..

    28. máj 2024

    @lenkakravcova chápem,že ty to nepotrebuješ,ale skolaci a pubertiaci budú ten rozdiel oproti spoluziakom budú vnimat.. finančné,priestorovi,dovolenkami.. ja to mojim dopriat mozem,tak ich mam..plus ja chodím do prace rada,doma je a bude manzel😅🥰

    28. máj 2024

    @anjelicek26 Aj ja som bola raz dávno pubertiak, do 12r som nemala vlastnú izbu, a na dovolenke som bola asi okolo 13-14 rokov pri mori autom. Vôbec som toto neriešila 🙂 Je to o tom, ako to deťom vysvetlíš - čo im ukážeš ako hodnotnejšie.
    Tak to už je na vás (a kto má z vás lepší plat :D ) Nech sa Vám darí! 🙂

    28. máj 2024

    @reanda no ale my sa na to vieme ešte pripravit, ale ti ľudia,co teraz idu do dôchodku a doziju sa aj 95 rokov budú zut suchy chlieb pár rokov ;( Ale to je už iná tema.. jednotlivec to ani 10 deťmi nezachrani,tie ženy potrebujú možnosti pracovať aj venovať sa deťom plnohodnotne a tu momentalne nemajú.. spolocnost očakáva priveľa.. top pracujucu ženu,top postarane o deti a domácnosť.. ale den nemá 40 hodín..

    28. máj 2024

    @anjelicek26 zalezi aj v akom okoli su ti spoluziaci. V bavorsku som nepoznala dieta, ktore by cez letne prazdniny bolo doma (bud dovolenka alebo k rodine kam kolvek, 95%mimo uzemie v de). Tu na severe 90% ludi sedi doma, lebo more za oknom, vrchol dovolenkovej sezony je jednodnovy odskok k danom ci svedom, co by kamenom clovek dohodil🙃a prvykrat maju moje deti spoluziakov, ktori mimo S-H nikde neboli🫣🤫🤷‍♀️🤷‍♀️ a nemci tu maju v priemere 5 deti..v bavorsku maximalne 1-2. 3 deti uz bola mnohopocetna rodina😄

    28. máj 2024

    @lenkakravcova tak moji zbožňujú lovit každý rok kraby v severnom mori,miluju lyzovanie, miluju kemping, miluju dovolenku v 5* rezorte a aj len tak predĺžené víkendy poznávacie.. ano možno by im to nechýbalo, nepotrebovali to. Ale pre mňa to patrí k životu vidieť a rozširovať obzory.. ak sa dá.. ale naše 7 miestne auto je už plne😅😅

    28. máj 2024

    @anjelicek26 keď nebudú v budúcnosti dôchodky, lebo sociálny systém skolabuje, tak žena s 10 deťmi bude mať vždy kde hlavu skloniť. Je iné starať sa ako jediný o rodiča v dôchodkovom veku a je iné keď je súrodencov viac a môžu si pomôcť.
    To, čo predchádzajúca vláda vymyslela a to dôchodok od detí, príplatok, bol dobrý nápad v tomto ohľade.

    28. máj 2024

    @anjelicek26 ty máš tých detí dosť, takže môžeš byť v kľude. 😀 Máš počet splnený, auto naplnené. Ty si vlastné takou ukážkou toho ako sa to dá.
    My ešte teda máme dve miesta voľné 😂

    28. máj 2024

    @anjelicek26
    @lenkakravcova baby, viete, ze maximalny pocet miest v aute je 9...to len, keby nahodou😝😝

    28. máj 2024

    @vevesh ja som mala v marci 40ku, nám staci🤣😅

    28. máj 2024

    @vevesh Myslíš také niečo ako minibus? 😀

    28. máj 2024

    @lenkakravcova ano na eu trhu su napriklad mercedes vito ci viano-to vyzera ako minibus, z arabskeho trhu mas vacsi vyber u toyot, nissanov alebo lexusov- vyzorovo su to nieco medzi suv, terennym a hedgeback autom.

    28. máj 2024

    Sú aj 12 miestne 😉

    28. máj 2024

    @luckabj82 ale to sa uz neradi do kategorie osobnych automobilov, ale autobusov. Automobil je do 9 osob. Na autobusy potrebujes speci vodicak, ine dane, ine poistky a v neposlednom rade aj ine dialnicne poplatky a kazdorocnu stk...

    28. máj 2024

    @vevesh viem,baby majú vodičský aj na TIRaky ,takže to nieje problém 🙃,ostatné,už čo si kto môže dovoliť 😉

    28. máj 2024

    @luckabj82 no, ale tirak nie je rodinne auto🫣😉 a zase kvoli 8smemu dietatu si nikto nebude kupovat autobus a robit autobusarske skusky- to ta lacnejsie vyjde spravovat 2 minivany.

    28. máj 2024
    28. máj 2024

    Myslím si, že každý by mal mať toľko detí, na koľko sa cíti. Aj je žena na prášky z dvoch detí, komu by pomohlo, keby mala tretie? Trpeli by aj tie deti, aj ich rodičia..
    veď už keď spomínaš to náboženstvo, aj encyklika o rodine hovorí, že rodičia majú viesť zodpovedné rodičovstvo - to znamená s ohľadom na všetkých členov rodiny sa rozhodovať o tom, koľko mať deti

    28. máj 2024

    @reanda je, ale nie v europe, v afrike sa rodi tolko ludi, ze nas takto prevalcuju...zial su to ludia, kt.su pre europu nepouzitelni...

    28. máj 2024

    @elviku11 s tým samozrejme súhlasím. 🙂

    28. máj 2024

    @erikavesela som čítala že niektoré firmy na západe si urobili akoby malé pobočky v Afrike a niektorých ázijských krajinách, aby si tam doslovne vychovali robotníkov. Sponzorujú im štúdium a potom si ich dovezú po škole do Európy, pretože majú nedostatok pracovnej sily.

    28. máj 2024

    Toto ma zaujalo...aj v islame veríte na zmŕtvychvstanie?

    28. máj 2024

    @lenkakravcova ribornici tento stav nezmdnia...tu je potrebnc vzdelanie

    28. máj 2024

    Ten model rodiny-žena doma s 10 deťmi a muž pracujúci, asi dosť, aby ich uživil...to nebude užívanie si prítomnosti rodičov a ani výchova zo strany otca. Tiež sa mi nezdá vhodne sformulované-chlapcom dobrú škplu aby zarábali. Pretože aj tá žena s 10 deťmi by mala byť vzdelaná, keď už ich nedá do mš napr a muž je v práci. Dieťa potrebuje oboch rodičov, potrebuje aj kolektív(okrem súrodencov), vzdelanie je dôležité pre obe pohlavia-už len keď čítam-môžem byť tehotná, keď...
    A pridám aj zdravotné riziko-10 tehotenstiev(aby sa mal kto postarať) a pôrodov, nooo, klobúk dolu...od varixov, hemoroidov, rozídeného brucha až po pokles maternice. ..na zváženie je to

    28. máj 2024

    @magimi Áno. Je to medzi hlavnými časťami viery. Veríme, že príde opäť Mesiáš Ježiš (ten zohráva v Tom dôležitú úlohu). No a potom bude Vzkriesenie mŕtvych Posledný Súd Boží.
    Vpodstate to isté čo veria kresťania len my veríme že to má pod palcom celé Boh a Ježiš je jeho prorok a služobník, s určitým špeciálnym poslaním

    28. máj 2024

    @demartka to číslo 10 je už podľa mňa veľmi vysoké. Ale také 3-5 deti je celkom fajn mať. Aj z demografického aj z iných hľadísk. 10 by som nedala. 5 deti s rozostupom po 2-3 roky zaberie vpodstate plodné roky ženy, takže to mi príde ako také optimum.

    28. máj 2024

    @lenkakravcova moja sestra má 5 detí a je to veľa. Nemá šancu sa im všetkým venovať a to je doma. Finančne idú v podstate stále do mínusu. Musia mať role na ktorých si pestujú zeleninu aby vyžili. Z priemerného platu je 5 detí vychovať priam nemožné. A to nechodia na dovolenky ani nič také.

    28. máj 2024

    @lenkakravcova tak to je pre mňa riadna novinka! Tak vy veríte v toho istého Boha, ako my kresťania? Iba si Ho inak vysvetľujete, máte iných prorokov, iné "biblické príbehy"?

    28. máj 2024

    @terry658 aj ja mám 5 detí a pestujeme si na roli zeleninu, aby sme prežili 😀 teda, aby sme nejedli ten hnusný chemický sajrajt z obchodu.

    28. máj 2024

    @magimi veríme, že je len jeden Jediný Boh (hebr Jahve, arabský Allah - doslovný preklad Ten Jediný Boh). Veríme, že Boh poslal všetkých prorokov vrátane Ježiša na zem, aby tu učili ľudí žiť podľa Jeho zákona. Ako posledného proroka poslal Tesitela, ktorého Ježiš ohlásil. Ten názov sa prekladá do arabčiny ako Ahmad, čo je verzia mena Muhammad. Spomína ho už kniha Torty Deuteronomium. Proste v Koráne Boh hovorí že získal Toru, dal Ježišovi Evanjelium (tie dve sa ale nezachovali v pôvodnom znení bez prekladov a tradícií) ako poslednú časť nám dal versovany Korán ako vedenie.
    Prorokov máme rovnakých. A aj tie príbehy. Sú tam malé odchýlky (napr že faraón v príbehu mojzisovom nebol len titul ale podľa Koránu je to priamo časť mena daného panovníka).

    Z vonku nás najviac odlišuje asi to, že väčšina muslimiek nosí hijab ako panna Mária. Že nejeme bravčové ako všetci proroci. Nepijeme alkohol, Máme zakázané všetky drogy a hazardné hry /píšem o praktizujúcich muslimoch, nie o papierových/ a máme predpísanú dennú modlitbu a post počas ramadánu (30dni čo sa Ježiš postil na púšti + on ešte pridal 10 dní dobrovoľného mesiaca šaban)

    28. máj 2024

    @magimi oni to vyslovene robia aby prežili finančne. Sadia viac aby niečo predali a mali na nejaké základné veci pre deti.
    Sestra je viac na roli ako s deťmi. Tak si ja nepredstavujem detstvo pre deti.

    28. máj 2024

    @terry658 a sestra nemôže ísť radšej do práce ako na rolu?

    29. máj 2024

    @magimi tiež je učiteľka. A keďže deti sú stále choré od septembra do konca marca tak zbytočne by chodila do práce. Kým sa tie choroby prestriedajú medzi 5 deťmi tak príde ďalší s inou a začnú odznova.

    29. máj 2024

    @terry658 tak pisala si, že ani nie je s deťmi, lebo je stále na roli, tak asi ma niekoho na stráženie...to by mohla aj do práce chodiť

    29. máj 2024

    @magimi ona je na tej roli s deťmi.

    29. máj 2024

    @lenkakravcova takže podľa teba je ok, že chlap v práci a žena doma. Si predstav, že pôjdeš do nemocnice a tam zamestnaní samí chlapi, veď ženy sú doma. Ideš do školy a tam učia samí chlapi, veď ženy sú doma. Ideš na kozmetiku a tam samí chlapi, veď ženy sú doma. .... Potom tvojho chlapa z prepracovanosti šľak trafí ty si neporadíš, iba ak by si ho potom vymenila za iného, ktorý bude na vás zas len robiť....

    29. máj 2024

    @gabikula nie všetky ženy chcú mať rodinu, ale u väčšiny je to fajn ak keď ju majú, majú na ňu aj čas. Tie čo nechcú mať alebo chcú mať len jedno dieťa, tak sa venujú práci - odporúčané profesie pre ženy sú: učiteľka, lekárka, pozície kde pracujú ženy so ženami a deťmi alebo pozície z domu (v akomkoľvek odbore). Dôležité je aby sa na tom dohodli v manželstve.

    30. máj 2024

    @lenkakravcova no len aby si nebola
    nemulo
    prekvapena,ked z tych 10 deti sa nebude moct a i jedno postarat.

    4. jún 2024

    @anjelicek26 Veľmi pravdivá odpoveď. A preto majú ľudia len 2 deti ( väčšinou) pretože pre tie deti chcú kvalitné vzdelanie. A platovo si viac detí nevedia dovoliť.

    12. sep 2024