Cottage cheese bol pre mňa vždy spájaný s diétou. Prešla som si už všelijakými a vždy som sa musela premáhať, aby som zjedla na večeru cottage samotný alebo so zeleninou. Myslela som: ,,Málo tuku a veľa bielkovín: ideálny na poobedie.'' Pravdupovediac neznášala som to a nekupovala ho. Aj keď som sa hlásila na testovanie napísala som, že bude pre mňa výzva pripraviť ho tak, aby mi chutil.
Výzvu som prijala a musím povedať, že všetky kombinácie z cottage cheesse mi veľmi chutili. Charakterizovať chuť cottage cheese snáď ani nemusím, väčšina ľudí sa s ním už stretlo a ochutnalo, za mňa sú to kyslasté hrudky syra podobné chuti tvarohu. V tomto testovaní 10 z nás dostalo úlohu vymyslieť tradičné aj netradičné recepty s touto dobrotou. Ja sa rada obšmietam v kuchyni a vymýšľam nové jedlá a ešte radšej ochutnávam nové chute.
Cottage cheese rajo je redšej konzistencie, obsahuje minerálne látky a má vysoký obsah vápnika. Pri zachovaní správnej životosprávy a zdravého životného štýlu má priaznivý účinok na vývoj kostí a zubov a je nenahraditeľným v prevencii osteoporózy. Voľné ióny vápnika zasa znižujú obsah cholesterolu v krvi. Príchute chilli a pažítka sú v praktickom obale s plastovou lyžičkou. Vhodné pre rýchle občerstvenie v práci za pochodu. Nedomysleli, resp. nemysleli na teraz tak veľmi omieľané životné prostredie. Človek, ktorý sa snaží (čo i len troška) myslieť ekologicky by po ňom nesiahol, zbytočný plast.
Cottage cheese chilli je pálivý. Každý má ten prah štipľavosti inde, pre nás to bolo tak akurát. Máme radi chili jedlá. Príjemná chuť pažítky v cottage cheese. Pažítka neurazí.
Najviac som využila cottage cheesse biely, pretože sa dá pripraviť aj na sladko. Keď som hľadala inšpirácie na internete prekvapilo ma, že je toho celkom dosť - rôzne sladké koláče, lievance, muffiny. Ja som upiekla karamelový cottage cheessecake, lievance s čokoládou a čokopenu. Na slano som kombinovala cottage s medvedím cesnakom, lososom či syrom s modrou plesňou. Nech sa páči receptíky pre vás.
Grilovaný ananás s cottage cheesse
Ananás som očistila, pokrájala na kolieska a dala na grilovaciu panvicu. Opekala som z každej strany asi 3 minúty. Cottage cheese som zmiešala s medom a škoricou. Za pár minút hotová rýchla sladká večera.
Chlebíčky
Kombinovanie cottage cheesse s lososom a syrom s modrou plesňou sa ukázalo ako veľmi dobrý nápad, a vynieslo mi to pár pekných komplimentov od kamarátov.
Lievance s cottage cheese
Jeden cottage cheese som vymixovala s vajíčkom, práškom na pečenie, medom a šálkou ovsených vločiek. Pozor cesto sa rýchlo pripaľuje. Túto zdravú alternatívu lievancov som vyvážila veľkou porciou čokolády a ovocia.
Karamelový cottage cheesecake
Základ sú sušienky s maslom, plnka sa skladá s 2x cottage chesse, vajíčko, jedna lyžica zlatého klasu a med na osladenie. Všetko spolu som piekla pri teplote 170 stupňov 50 minút. Na vrch som od oka urobila karamel s trochou cukru, do ktorého som pridala maslo a šľahačku.
Pečené avokádo s dipom
Avokádo som pokrájala a obalila v strúhanke, piekla som asi 7 minút pri 200 stupňoch. Dip som urobila zmiešaním cottage cheeseu pažítka a pesta z medvedieho cesnaku.
Cestoviny na víne
Špagety som uvarila v menšom množstve vody, do hrnca som postupne pridávala červené víno. Keď boli špagety mäkké pridala som kúsok masla. Na vrch cestovín som využila cottage cheese chilli a opečené proscuto. Príjemné palivá chuť cottage cheese chilli dodali jedlu šmrnc.
Čokopena
Ďalší dezert som urobila veľmi jednoducho. Cottage cheese biely som zmiešala s rozpustenou bielou a horkou čokoládou a vyšľahanými bielkami. Dezert bol príjemne jemný a kyslastý, aj keď bublinky v dezerte neboli až také očividné.
Posúchy
Kysnuté cesto potrieme cottage cheese chilli a pridáme opečenú slaninku s cibuľkou. Dáme zapiecť do rúry na pár minút.
Dúfam, že som Vás svojimi receptami aspoň trocha inšpirovala. Ja som rada, že som našla iné využitie cottage cheese v kuchyni. Pre mňa bol vždy symbolom diéty, od teraz si nájde miesto aj pri iných receptov. Ďakujem za možnosť testovať. Ďakujem za prečítanie.
S pozdravom.
Lenka
Začni písať komentár...