lencucinka1
16. jún 2014

Duel: Vanička vs. Vedierko

Kúpanie čerstvo narodeného dieťatka býva často sprevádzané strachom a obavami rodičov. Nesmieme však zabudnúť, že kúpanie patrí k základným činnostiam, ktoré musí každá mamička zvládnuť už v prvých dňoch po narodení svojho dieťatka.

Mamičke ešte v pôrodnici dôležité informácie o kúpaní podrobne vysvetlia sestričky a po príchode domov by už všetko malo ísť hladko a bez problémov. Časom mamička získa určitú prax a naučí sa niekoľko hmatov a kúpanie vo vaničke zvládne ľahko. Niektorí drobci sa ale vo vaničke necítia príjemne, sú nespokojní a celé kúpania preplačú. Zvyčajne je to v polohe, keď ležia na chrbátiku. Majú totiž pocit ohrozenia, je to pre nich nová a nie príliš príjemná poloha, ktorá sa veľmi odlišuje od tej v mamičkinom brušku.

Je veľmi dôležité, aby sa z kúpania stal príjemný rituál nielen pre vás, ale najmä pre dieťatko. Preto ak sa váš drobček necíti pri kúpaní bezpečne, bábätko je mrzuté, plačlivé a nespokojné, vyskúšajte ho okúpať vo vedierku.

Dnes sa milé mamičky nemusíte spoliehať len na klasické detské vaničky, ale čoraz viac sa používajú kúpacie vedierka.

V dnešnej dobe dermatológovia odporúčajú kúpať dieťatko len raz za týždeň. Je pravda, že nadmiera hygieny môže škodiť a že koža si na povrchu vytvára ochranný film, ktorý voda, zvlášť chlórová, zmýva a koža je zraniteľnejšia. Voda a všetky šampóny i mydlá, hoci aj tie najšetrnejšie, môžu citlivú detskú pokožku dráždiť. Čoraz populárnejšie je dojčenské plávanie a tiež cestovanie s malými deťmi k moru, čo vedie k tomu, že deti sú od najútlejšieho veku omnoho viac vystavované vode než v minulosti.

Kúpať stačí raz až dvakrát týždenne, zvlášť keď má suchú problematickú kožu s ložiskami dojčenského ekzému. Toto odporučenie však neznamená, že keď sa dieťatko napríklad silno spotí, nemôžete ho vykúpať častejšie.

Dieťatko však samozrejme môžete kúpať aj každý deň. Nie je nutné kúpať iba večer, dobu si vyberiete podľa vlastného výberu, ale hlavne tak, aby bola vytvorená pokojná atmosféra nielen pre dieťatko, ale i pre vás.

Je to odporučenie, nie príkaz a závisí od mnohých okolností, či ho prijmete, alebo nie.

V dnešnom duely som si pre vás pripravila zhrnutie plusov a mínusov používania vaničky a vedierka.

Ešte pred pár rokmi by nikomu nenapadlo bábätko kúpať v niečom inom ako v tradičnej plastovej vaničke. Dnes máte na výber!

Vedierko/Kýblik

Na Slovensku je vedierko zatiaľ novinkou pre mnohé mamičky. Táto novinka pochádza z Holandska, kde ho vyvinul tím pediatrov s cieľom uľahčiť detičkám prechod z bezpečia maternice do úplne iného, pre nich nového sveta.

Dieťatku siaha voda vo vedierku až po ramienka a zo začiatku, kým si ešte nedrží hlavičku, je potrebné mu ju podopierať. Stačí jednou rukou jemne pridržiavať hlavičku a druhá ruka zostane voľná na umývanie bábätka. Preto kúpanie vo vedierku hravo zvládne i jedna osoba. Vďaka svojmu tvaru zabezpečuje vedierko pre dieťa pocit bezpečia, a preto kúpanie prebieha bez zbytočných stresov a plaču. Dieťatko má bezprostredný kontakt s vedierkom, dotýka sa ho nielen ručičkami, ale najmä nožičkami, čo mu nezameniteľne pripomína pocit, keď sa ešte bezpečne skrýval v maminkinom lone.

Ak sa rozhodnete pre kúpu vedierka, tak by ste mali mať na pamäti, že je potrebné kúpiť originál, nie hocijaké vedro, ktoré sa používa pri čistení domácnosti. Takéto vedro je nevhodné a dokonca ohrozuje dieťatko. Vedierka na kúpania majú špecifický tvar a povrchovú úpravu, aby dokázali zabezpečiť dieťatku pri kúpaní čo najväčší komfort.

Keď už je dieťatko staršie a samostatne drží hlavičku, stáva sa z kúpania vo vedierku ešte väčšia zábava. Netreba ho už držať a dieťatko si spokojne vo vodičke oddychuje. Dieťatko je vo vedierku v polohe, ktorá prirodzene napomáha uvoľňovať kŕče. Bábätká, ktoré trpia bolesťami bruška, sa často po kúpeli vo vedierku upokoja. Ak má teda vaše dieťatko  problémy s kolikou, skúste kúpanie vo vedierku. Kombinácia príjemne teplej vody a prirodzenej polohy môže veľmi pomôcť boľavému brušku.

Veľmi ľahko sa skladuje, keďže zaberie málo miesta a voda v ňom vydrží oveľa dlhšie teplá. Dieťatko vo vedierku oddychuje, relaxuje a tým, že je v teplej vodičke namočené až po ramienka, príjemne sa upokojí a navodí na nočný spánok.

Samozrejme, všetko má svoje výhody i nevýhody. Kúpanie vo vedierku sa môže niektorým mamičkám zdať nepraktické, náročné alebo sa z hocijakého iného dôvodu boja túto alternatívu vyskúšať. Prvoradé však je, aby bol kúpeľ príjemným rituálom nielen pre rodičov, ale najmä pre tých najmenších.

Pre rodičov je takéto kúpanie jednoduchšie, pretože sa nemusia báť, či im bábätko nevykĺzne a celkovo si kúpanie svojho drobčeka oveľa viac užívajú.

No napriek tomu, že kúpacie vedierka sú v poslednej dobe veľmi obľúbené a mnohé mamičky na ne nedajú dopustiť, nie všetkým musí tento spôsob kúpania bábätka vyhovovať. Niektorí rodičia majú pocit, že pre bábätko je poloha vo vedierku príliš krkolomná a boja sa, že by mu takto mohli ublížiť.

Vanička 

Už niekoľko generácií sa pri kúpaní používa detská vanička.

Na kúpanie novorodeniatka sa väčšinou odporúčajú detské vaničky, pretože kúpanie v klasickej vani vám nedáva dostatok kontroly nad pohybmi drobca, ktorý je mokrý a šmykľavý.

V prvých mesiacoch začíname s kúpaním v malej vaničke, bezpečne upevnenej na podložke.
Do vaničky nalejeme najprv studenú, potom teplú vodu a dobre ich premiešame. Nesmie ani chladiť, ani páliť.

Do vaničky dieťa prenášame v náručí v bezpečnej polohe, keď je hlavou opreté o predlaktie jednej našej ruky a druhou ho pridržiavame za vzdialenejšie stehienko a zároveň podopierame zadoček.

Až keď dieťa dokáže držať hlavičku pevne samo, môžeme ho uchopiť pod pazuchami. Kúpanie vo vaničke uľahčí praktické lehátko, na ktoré dieťa položíme, a tým si uvoľníme obe ruky. Dieťatko má na lehátku hlavičku bezpečne nad vodou. Bez tejto pomôcky možno, samozrejme, kúpať tiež, ale dieťatku musíme pri kúpaní jednou rukou podopierať chrbátik a predovšetkým hlavičku. Najprv umyjeme bábätku jemne tvár a potom mu ľahko namydlenou frotírovou rukavicou alebo rukou umývame telíčko. Nakoniec starostlivo umyjeme miesta pod plienkami.

Hlavičku umývame tak, že vlásky trochu navlhčíme a umyjeme mydlom alebo malým množstvom šampónu, zvlášť ak má dieťatko viac vláskov. Potom mu hlavičku nakloníme dozadu a pomaly polievame vlásky čistou vodou tak, aby sa mu šampón alebo mydlo nedostali do očí.

Na kúpanie možno použiť rôzne zvláčňujúce či bylinkové kúpele zo širokej ponuky detskej kozmetiky, ktoré nahradia mydlo.

Teplota v miestnosti, kde budete dieťa kúpať, by mala byť okolo 25 °C, aby mu nebola zima. Teplota vody by mala byť 36–37 °C, avšak nesmie presiahnuť 38 stupňov.
Ak je dieťatko mladšie ako šesť mesiacov, voda vo vaničke by nemala presiahnuť viac ako 5 cm. Otestujte teplotu vody pomocou lakťa alebo teplomeru.

Ak sa dieťatku ešte nezahojil pupok, mali by ste ho umývať len špongiou. Vatovým tampónom namočenom v dezinfekčnom prostriedku utrite pupok. Aby dieťatku nebola zima, snažte sa časť, ktorú neumývate, prikryť uterákom alebo prikrývkou. Ak používate detské mydlo, okamžite ho po nanesení na pokožku strite čistou vlhkou utierkou.

Po kúpeli povrch tela ošetrite premasťujúcou látkou, vhodný je aj olej v malom množstve, ošetrenie môžete opakovať.

Kúpanie je väčšinou záležitosť celej rodiny a príjemná zábava pre bábätko i rodičov, prehlbujú sa citové väzby a kúpeľ predstavuje príjemné upokojenie a akýsi rituál pred spaním.

Plusy a mínusy

Vedierko

+        poloha, ktorú dieťatko vo vedierku zaujme, prirodzene napomáha uvoľňovať kŕče, ktoré majú detičky pri kolikách

+        ľahšia skladovateľnosť

+        voda v ňom si oveľa dlhšie udrží teplotu

+        dieťatko vo vedierku oddychuje, relaxuje a tým, že je v teplej vodičke namočené až po ramienka, príjemne sa upokojí a navodí na nočný spánok

+        bábätku pripomína prostredie maternice, vo vedierku je v prirodzenej polohe, nie je tam „stratené“

+        dieťatko má pocit istoty a bezpečia

+        šetrenie na spotrebe vody a energie

-        ak potrebujete bábätku poumývať všetky kožné záhyby, vo vedierku sa vám to asi veľmi nepodarí

-        vedierko nemožno používať príliš dlho, pretože dieťatko z neho rýchlejšie vyrastie

-        nestabilita vedierka

Vanička

+        ľahšie máte prístup ku kožným záhybom  

+        možnosť používať dlhšie, aj pri väčšom bábätku 

+        šetrenie spotreby vody a energie 

+        keď vie dieťatko sedieť, užije si viac hru s rôznymi hračkami vo vaničke 

+        keď je dieťatko väčšie, tak ho môžete v lete do nej posadiť na balkón alebo terasu a môže sa tam kúpať (keď nemáte bazénik J) 

-        dieťatko môže mať strach a pocit neistoty 

-        je väčšia, tak je náročnejšie skladovanie 

-        pre praktickejšie využitie je lepšie kúpiť aj lehátko do vaničky 

Najdôležitejšie však je, aby bol kúpeľ bábätka príjemným rituálom nielen pre rodičov, ale najmä pre detičky.

Aj keď sa rozhodnete svoje dieťatko z akýchkoľvek dôvodov kúpať inak, myslite na to, že univerzálny spôsob pre všetkých neexistuje a najdôležitejšie je, aby ste to robili s láskou.

V tomto prípade majú obe svoje mínusy a plusy. Rozhodnutie je na každej mamičke, ktorú alternatívu si zvolí, no prvoradé je to, aby bolo vaše dieťatko spokojné J

Samozrejme, aj v tomto duely je miesto pre vaše názory a skúsenosti. Tak ako v predošlých článkoch, mám pre vás aj v tomto pripravené hlasovanie. Pridajte v komentároch like (Páči sa mi to) na jeden z prvých dvoch komentárov (odpovedí).

Ďalší duel sa už pripravuje a taktiež mám pre vás pripravené články, ktoré vám poslúžia ako sprievodca kúpaním, sledujte môj fotoblog. 🙂

Ktorú alternatívu kúpania má radšej vaše dieťatko?

#duel #vanicka #vedierko

Kúpanie vo Vaničke

16. jún 2014

Kúpanie vo Vedierku

16. jún 2014

A ked kupem vo velkej vani? 😀

16. jún 2014

my sme využivali len vedierko (tummy tub) do 9.mesiaca a neviem si vynachvaliť 🙂 alebo skor malá ;)

16. jún 2014

@p4 🙂 tak to nevadí 🙂 tento duel je venovaný týmto dvom alternatívam 🙂

16. jún 2014

Kúpanie vo Vaničke

16. jún 2014

kýblik 🙂 vo vaničke mi stále vrieskala a doslova sa bála ked som ju išla kúpať tak sme využili kýblik od kamošky a kúpali sme ju skoro do 7mesiacov tam 😀

16. jún 2014

@lencucinka1 ok, tak inak. Som za kupanie vo vedierku, aj ked v nom nekupem. 🙂

16. jún 2014

no mi vo vani ale určite vedierko😀

16. jún 2014

@tepka a predpokladam,ze mas na to rovnaky dovod ako ja, kedze mas doma tiez trojrocne a pol rocne. 😀

16. jún 2014

my vo vaničke 🙂 teda mne osobne je to jedno, keďže túto činnosť mal a doteraz má na starosti manžel 🙂

16. jún 2014

vanička

16. jún 2014

Hehe starsia sa kupe vo vani veľkej, občas k nej šupnem aj malú. Ale väčšinou malú kupem v lavoriku na prádlo 🙂

16. jún 2014

vedierko

16. jún 2014

do 9.mesiacov vedierko, skvela vecicka, potom uz vanicka 🙂

16. jún 2014

kupanie vo vanicke 🙂

16. jún 2014

obaja drobci vedierko (prvy az do 11 mesiacov 😀 )

16. jún 2014

Vedierko 🙂

16. jún 2014

U nas vanicka

16. jún 2014

u nas vedierko, ani sme nikdy vanicku neskusali. pred porodom som si nasla info o vedierku a vedela som ze to mojmu drobcovi chcem ulahcit a sprijemnit. je to uzasne. On tam doslova relaxoval a zaspaval 🙂 doteraz vodu miluje 🙂

16. jún 2014

vanička 🙂

16. jún 2014

vedierko, jedna z najlepsich veci ake som kupila!

16. jún 2014

u nas vanicka

16. jún 2014

odpoved manzela, on by radsej kyblik 😀

16. jún 2014

ja som skúšala najprv vedierko, ale vrieskala ako šalená a vo vaničke je šťastná. Pri synovi to bolo naopak, vo vaničke vreskoty, vo vedierku spokojnosť 😀

16. jún 2014

my sme ani vaničku nekupovali, pretože hned na pôrodnici nám už dcérka v nom plakala. doma nas čakalo uz vedierko, v ňom ešte nespustila ani jednu slzu, uplne az sa raduje ked je v nom. a tie zahyby stačí sa naučiť spravne držať a prave sa to pekne da vyumývať. velmi odporúčame zvlašť pre bábätka ktoré sú narodené pod 3 kg.

16. jún 2014

U nas na striedacku oboje..

17. jún 2014

kyblik! 🙂

17. jún 2014

vanicka

18. jún 2014

vanicka

18. jún 2014

Do piateho mesiaca vo vanicke, maly od narodenia vodu miluje a co v tej vanicke dokazal robit uz ako niekolkodnove babatko, to sme vyvalovali oci 🙂))) Od vianoc sa kupe vo velkej vani, samozrejme s jednym z nas. Vedierko som hodne dlho zvazovala, ale vanicka sa mi zdala praktickejsia 🙂

18. jún 2014

jednoznacne vedierko prva dcerka dlho koliky-kupana vo vanicke syn vo vedierku a super...ked bol problem supli sme ho aj cez den a uvolnilo brusko..

18. jún 2014

vanička

19. jún 2014

Vedierko u nás vyhralo.

20. jún 2014

ja som kupala vo vaničke ...ale malinky mal strach...až tak rozpažoval ručičky od paniky... vedierko ma nenapadlo... nemožem posudit...nemam ho ani vyskušane.. možno by bolo lepšie

21. jún 2014

vanička

22. jún 2014

@p4 aj ja vo velkej vani vo vanicke strasne plakala a teraz uz pouzivame aj baby ring 🙂

22. jún 2014

@kudlakovaaaa no ja musim lebo moj starsi syn si to tak praje. 😀

22. jún 2014

vedierko 🙂

23. jún 2014

Začni písať komentár...

Odošli