Galette s ricottou a cuketou Na cesto budeme potrebovať: 250g špaldová hladká múka biela 120 g masla 1/2 ČL soli 1ČL citrónová šťava 1ks vajce 50 ml studená voda žĺtko na potretie cesta Na pnku budeme potrebovať: 250 g syr ricotta 60 g nastrúhaný parmezán 1ks menšia cuketa čerstvo namleté čierne korenie soľ 1 strúčik cesnaku mandle na ozdobu Postup: 1. Do misy nasypeme múku a soľ. pridáme na kocky nakrájané maslo a postupne ho do múky zapracujeme. 2. Pridáme celé vajce, citrónovú šťavu a postupne prilievame vodu. Všetko dobre zapracujeme do hladkého cesta. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme ho 30 minút odpočívať v chladničke. 3. Medzitým si urobíme plnku. Zmiešame ricottu s parmezánom, zmes osolíme a okoreníme, pridáme nastrúhaný cesnak. 4. Cesto rozdelíme na dva diely a pomocou valčeka ho vyváľame na dva rovnaké kruhy o priemere cca 22-25cm. Kruhy si preložíme na plech vystlaný pečiacim papierom. Do stredu cesta dáme hotovú syrovú plnku, navrch poukladáme na tenko nakrájanú cuketu a opatrne okraje cesta zavinieme. Nakoniec stred koláča posypeme mandľami. 5. Okraje cesta potrieme žĺtkom a koláče pečieme v rozohriatej rúre na 190°C cca 45 minút. Viac receptov nájdete na: https://www.facebook.com/sevouvkuchyni/
@lekorica tie prazdniny Ti zavidim, ale tie detiska v skole nie 😀 mne sa v lete varit nechce z toho dovodu, ze to beriem ako zabity cas 😲 radsej som vonku..este ze sa da varit v altanku 🙂
@apleton pekne sa ti urobila. Ja som včera robila s mascarpone, ale blbá som namiesto masla dala nejakú náhradu (v Lídli som si nevšimla, že to nie je maslo), tak sa mi to celé roztieklo. Taká som bola naštvaná. 😅 Ale nakoniec sme to z plechu vylízali. 😀
@lekorica no fakt je to super, robila som aj z ovsenych vlociek, ale tato mi viac chuti, uz zostal len jeden kusok, zajtra na ranajky, aj ked by som si hned dala....vydrzim do rana 🙂
Galette s ricottou a cuketou
Na cesto budeme potrebovať:
250g špaldová hladká múka biela
120 g masla
1/2 ČL soli
1ČL citrónová šťava
1ks vajce
50 ml studená voda
žĺtko na potretie cesta
Na pnku budeme potrebovať:
250 g syr ricotta
60 g nastrúhaný parmezán
1ks menšia cuketa
čerstvo namleté čierne korenie
soľ
1 strúčik cesnaku
mandle na ozdobu
Postup:
1. Do misy nasypeme múku a soľ. pridáme na kocky nakrájané maslo a postupne ho do múky zapracujeme.
2. Pridáme celé vajce, citrónovú šťavu a postupne prilievame vodu. Všetko dobre zapracujeme do hladkého cesta. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme ho 30 minút odpočívať v chladničke.
3. Medzitým si urobíme plnku. Zmiešame ricottu s parmezánom, zmes osolíme a okoreníme, pridáme nastrúhaný cesnak.
4. Cesto rozdelíme na dva diely a pomocou valčeka ho vyváľame na dva rovnaké kruhy o priemere cca 22-25cm. Kruhy si preložíme na plech vystlaný pečiacim papierom. Do stredu cesta dáme hotovú syrovú plnku, navrch poukladáme na tenko nakrájanú cuketu a opatrne okraje cesta zavinieme. Nakoniec stred koláča posypeme mandľami.
5. Okraje cesta potrieme žĺtkom a koláče pečieme v rozohriatej rúre na 190°C cca 45 minút. Viac receptov nájdete na: https://www.facebook.com/sevouvkuchyni/