31 / 82
    Kváskové špaldovo-ražné bagety

    Na 4 ks budete potrebovať:
    Na zákvas:
    2PL ražného kvásku
    150 ml vody
    150 ml ražnej chlebovej múky
    Všetko dobre premiešame a necháme zakryté fóliou kvasiť 5-8 hodín v teplej miestnosti.
    Na bagety budeme potrebovať:
    200 ml vody
    100g ražnej chlebovej múky
    250g špaldovej hladkej múky
    1ČL drvenej rasce
    1 a 1/2 ČL soli
    čierne sezamové semienka na posypanie
    Postup:
    1. Do vykvaseného kvásku pridáme všetky ostatné suroviny a dobre vymiesime riedke cesto. Po vymiesení preložíme cesto na pomúčený stôl a preložíme ho. Uložíme ho kysnúť do olejom vymastenej misy. V priebehu ďalších 2-3 hodín cesto prekladáme približne každých 30-40 minút. Prsty a podložku si treba naolejovať, aby sa cesto nelepilo.
    2. Vykysnuté cesto má veľa bubliniek. Opatrně ho preložíme na pomúčený stôl, vytvarujeme si štvorec alebo obdĺžnik, z vrchu posypeme semienkami (ja som dala sezamové) necháme ho chvíľku odpočívať. Stierkou rozkrájame na 4 bagety a pred uložením na pečiaci papier ich opatrne prekrútime. Cesto necháme ešte trochu podkysnúť.
    3. Rúru si predhrejeme pol hodinu pred pečením na 230°C aj s plechom. Na dno rúry vložíme kastrólik s vodou, aby sa nám rúra naparila. Po tejto dobe zošupneme bagetky na vyhriaty plech aj s pečiacim papierom.
    4. Po 10 minútach pečenia vyberieme z rúrykastrólik z vodou a rúru rýchlo zavrieme. Potom bagetky dopekáme ešte 25-30 minút. Každá rúra pečie inak, preto treba pečenie odsledovať. 🙂 Viac receptov nájdete na: https://www.facebook.com/sevouvkuchyni/

    5. júl 2016