Ingrediencie: Rozkvas: 2PL kvások ražný 150g múka ražná chlebová 150g voda (odstáta) Na cesto: 350g celozrnná špaldová hladká múka 150g ražná chlebová múka 2ČL soľ 1ČL rasca 250-300ml voda (izbová teplota) Postup: Večer si pripravíme rozkvas zmiešaním kvásku, vody a múky. Malo by to byť trochu hustejšie ako cesto na lievance. Dobre premiešame, aby neostala suchá múka. Stačí na to 7 dcl pohár, ktorý zakryjeme fóliou a necháme do rána na pokoji. Ráno, to znamená asi po 8 hodinách od založenia kvásku, toho bude skoro za pohár. Múky si môžete nakombinovať podľa chuti, alebo dostupnosti. Do misky dám vybrané múky a prilejeme vykysnutý rozkvas a asi 2,5 dcl vody. Premiešame vareškou, nie veľmi, len nech sa spojí múka. Ak to ide ťažko prilejeme vodu, ale opatrne, každá múka má inú savosť. Mne úplne stačilo 250 g (ml). Takto zmiešané cesto prikryjeme fóliou. Približne po 30 minútach v ceste už prebehla autolýza a môžeme pridať soľ, rascu a koreniny, prípadne nejaké zaparené semienka. Znovu premiešame, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky. Môžeme odísť do práce. smile – emotikon Večer po príchode z práce cesto vyklopíme na jemne naolejovanú pracovnú dosku, roztiahneme do strán, zložíme ako obálku, trošku poupravujeme a pouťahujeme do tvaru aký chceme mať chlieb, alebo akú máme ošatku. Ošatku poriadne vysypeme múkou a vložíme do nej cesto, ktoré uložíme na noc znova do chladničky. Nesmieme ho zabudnúť dobre zabaliť do fólie, aby cesto neobschlo. Cesto odpočíva ďalších 8 hodín v chladničke. Ráno je ošatka plná bublinkového cesta. Rozpálime rúru na 250°C. Na spodok rúry vložíme kastrólik s vriacou vodou a plech na ktorom budeme piecť chlieb. Zatiaľ sa chlieb z chladničky aklimatizuje (trvá to cca 20-30 minút). Cesto opatrne preklopíme na papier na pečenie, takto sa nám lepšie preloží na horúci plech. Narábame s ním opatrne, hlavne s cestom nesmieme buchnúť. Na tejto teplote spolu s vodou (záparou ) pečieme asi 10 minút. Potom kastrólik s vodou vyberieme a teplotu znížime na 200°C a pečieme asi 35 - 40 minút. Toto je orientačný čas, rúru si poznáte. Chlieb je upečený vtedy, keď na poklopanie zo spodku znie duto. Viac receptov nájdete na https://www.facebook.com/sevouvkuchyni/
Ingrediencie:
Rozkvas:
2PL kvások ražný
150g múka ražná chlebová
150g voda (odstáta)
Na cesto:
350g celozrnná špaldová hladká múka
150g ražná chlebová múka
2ČL soľ
1ČL rasca
250-300ml voda (izbová teplota)
Postup:
Večer si pripravíme rozkvas zmiešaním kvásku, vody a múky. Malo by to byť trochu hustejšie ako cesto na lievance. Dobre premiešame, aby neostala suchá múka. Stačí na to 7 dcl pohár, ktorý zakryjeme fóliou a necháme do rána na pokoji. Ráno, to znamená asi po 8 hodinách od založenia kvásku, toho bude skoro za pohár.
Múky si môžete nakombinovať podľa chuti, alebo dostupnosti. Do misky dám vybrané múky a prilejeme vykysnutý rozkvas a asi 2,5 dcl vody. Premiešame vareškou, nie veľmi, len nech sa spojí múka. Ak to ide ťažko prilejeme vodu, ale opatrne, každá múka má inú savosť. Mne úplne stačilo 250 g (ml).
Takto zmiešané cesto prikryjeme fóliou. Približne po 30 minútach v ceste už prebehla autolýza a môžeme pridať soľ, rascu a koreniny, prípadne nejaké zaparené semienka. Znovu premiešame, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky. Môžeme odísť do práce. smile – emotikon
Večer po príchode z práce cesto vyklopíme na jemne naolejovanú pracovnú dosku, roztiahneme do strán, zložíme ako obálku, trošku poupravujeme a pouťahujeme do tvaru aký chceme mať chlieb, alebo akú máme ošatku. Ošatku poriadne vysypeme múkou a vložíme do nej cesto, ktoré uložíme na noc znova do chladničky. Nesmieme ho zabudnúť dobre zabaliť do fólie, aby cesto neobschlo.
Cesto odpočíva ďalších 8 hodín v chladničke. Ráno je ošatka plná bublinkového cesta. Rozpálime rúru na 250°C. Na spodok rúry vložíme kastrólik s vriacou vodou a plech na ktorom budeme piecť chlieb. Zatiaľ sa chlieb z chladničky aklimatizuje (trvá to cca 20-30 minút). Cesto opatrne preklopíme na papier na pečenie, takto sa nám lepšie preloží na horúci plech. Narábame s ním opatrne, hlavne s cestom nesmieme buchnúť.
Na tejto teplote spolu s vodou (záparou ) pečieme asi 10 minút. Potom kastrólik s vodou vyberieme a teplotu znížime na 200°C a pečieme asi 35 - 40 minút. Toto je orientačný čas, rúru si poznáte. Chlieb je upečený vtedy, keď na poklopanie zo spodku znie duto. Viac receptov nájdete na https://www.facebook.com/sevouvkuchyni/