Potrebujeme: 600g najemno nastrúhaná mrkva 300g špaldová múka hladká 150g brezového (trstinového) cukru (V pôvodnom recepte bolo až 300g múky, ale keďže je mrkvička sladká, stačí 150g) 250ml repkového alebo slnečnicového oleja 120g sekaných vlašských orechov (môžu byť aj lieskovce alebo mandle) 4 vajcia 1čl sódy bikarbóny 1/2 sáčku vínneho kameňa (kypriaci prášok) 1/4čl kardamómu 1 bourbon vanilínový struk (môže byť aj esencia) 1čl mletej škorice Na potretie: 2PL medu sekané orechy Postup: V mise zmiešame 4 žĺtka s cukrom a polovicou oleja. Postupne za stáleho miešania striedavo pridávame múku s kypriacim práškom, sódou, zvyšným olejom, škoricou, kardamómom, vanilínovým strukom a snehom vyšľahaným s bielok. Do zmesi ručne vmiešame mrkvu a orechy. Cesto vylejeme na plech (35cm * 25cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 40 minút. Po upečení som koláč natrela medom a posypala sekanými orechami (med mi držal orechy pokope 🙂 )
Potrebujeme:
600g najemno nastrúhaná mrkva
300g špaldová múka hladká
150g brezového (trstinového) cukru (V pôvodnom recepte bolo až 300g múky, ale keďže je mrkvička sladká, stačí 150g)
250ml repkového alebo slnečnicového oleja
120g sekaných vlašských orechov (môžu byť aj lieskovce alebo mandle)
4 vajcia
1čl sódy bikarbóny
1/2 sáčku vínneho kameňa (kypriaci prášok)
1/4čl kardamómu
1 bourbon vanilínový struk (môže byť aj esencia)
1čl mletej škorice
Na potretie:
2PL medu
sekané orechy
Postup:
V mise zmiešame 4 žĺtka s cukrom a polovicou oleja. Postupne za stáleho miešania striedavo pridávame múku s kypriacim práškom, sódou, zvyšným olejom, škoricou, kardamómom, vanilínovým strukom a snehom vyšľahaným s bielok. Do zmesi ručne vmiešame mrkvu a orechy. Cesto vylejeme na plech (35cm * 25cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 40 minút. Po upečení som koláč natrela medom a posypala sekanými orechami (med mi držal orechy pokope 🙂 )