393 / 421
    Mrkvový koláč

    Potrebujeme:
    600g najemno nastrúhaná mrkva
    300g špaldová múka hladká
    150g brezového (trstinového) cukru (V pôvodnom recepte bolo až 300g múky, ale keďže je mrkvička sladká, stačí 150g)
    250ml repkového alebo slnečnicového oleja
    120g sekaných vlašských orechov (môžu byť aj lieskovce alebo mandle)
    4 vajcia
    1čl sódy bikarbóny
    1/2 sáčku vínneho kameňa (kypriaci prášok)
    1/4čl kardamómu
    1 bourbon vanilínový struk (môže byť aj esencia)
    1čl mletej škorice
    Na potretie:
    2PL medu
    sekané orechy
    Postup:
    V mise zmiešame 4 žĺtka s cukrom a polovicou oleja. Postupne za stáleho miešania striedavo pridávame múku s kypriacim práškom, sódou, zvyšným olejom, škoricou, kardamómom, vanilínovým strukom a snehom vyšľahaným s bielok. Do zmesi ručne vmiešame mrkvu a orechy. Cesto vylejeme na plech (35cm * 25cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 40 minút. Po upečení som koláč natrela medom a posypala sekanými orechami (med mi držal orechy pokope 🙂 )

    9. apr 2016