381 / 421
    Špaldovo-ražný chlieb

    Recept.
    2 hrnčeky špaldovej celozrnnej hladkej múky
    1 hrnček ražnej chlebovej múky
    za hrsť semiačka ľanové
    1/4 ČL sušeného droždia
    1+1/4 ČL soli (ja používam himalájsku)
    1+1/4 teplej vody
    Postup:
    Všetky suroviny dáme do misy a zamiešame len aby sa spojili, nemiesime. Misku zakryjeme potravinárskou fóliou. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Potom necháme cesto odpočívať nejakých 10 až 12 hodín (najlepšie cez noc). Keďže zajtra cestujem, ja som ho robila ráno a teraz piekla.
    Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trochu sa lepí a preložíme ho pár krát. Vytvarujeme bochník a necháme podkysnúť ďalšie 2 hodiny. Pol hodinu pred uplynutím času tých dvoch hodín zapneme rúru na 230 stupňov a vložíme misu z jenského skla aj z vrchnákom do rúry, aby sa nádoba rozohriala. Po polohodine horúcu misu vyberieme a vložíme do nej bochník, ktorý pečieme 30 minút na 230 stupňov. Potom vrchnák odoberieme a ešte necháme bochník zapiecť 15-20 minút, aby sa nám urobila kôrka. Nakoniec chlebík vyberiem a potriem vodou zmiešanou zo soľou. Je naozaj výborný.

    24. mar 2016