Jerky Potrebujeme: 1kg chudého mäsa (hovädzia roštenka, morčacie prsia) 4PL sójovej omáčky 2PL paradajkového pretlaku 1PL medu alebo trstinového cukru 1čl soli 1/2-1čl mletého korenia (podľa chuti) chilli papričky podľa chuti (môžete použiť aj grilovacie korenie. Postup: Aby sa mäso lepšie krájalo, treba ho trochu namraziť. Ja som ho krájala na krájači na zhruba 2-3mm plátky (skôr sa usuší). V mise som premiešala všetky suché ingrediencie a nakoniec som pridala sójovú omáčku, pretlak a med. Všetko som dobre premiešala a vložila som do misy už na plátky nakrájané mäso. Poriadne som to premiešala rukou a nechala cez noc marinovať v chladničke. Na druhý deň som mäso poukladala do sušičky a sušila som ho na 70 stupňov asi hodinu, potom som teplotu ubrala na 60 stupňov a sušila ešte ďalšie 3-4hodiny. Mäsko by sa malo dať ohýbať, nemalo by sa lámať. Takto usušené mäso môžete skladovať v chladničke 1-2 mesiace (u nás asi nevydrží ani do zajtra 😀).
Jerky
Potrebujeme:
1kg chudého mäsa (hovädzia roštenka, morčacie prsia)
4PL sójovej omáčky
2PL paradajkového pretlaku
1PL medu alebo trstinového cukru
1čl soli
1/2-1čl mletého korenia (podľa chuti)
chilli papričky podľa chuti (môžete použiť aj grilovacie korenie.
Postup:
Aby sa mäso lepšie krájalo, treba ho trochu namraziť. Ja som ho krájala na krájači na zhruba 2-3mm plátky (skôr sa usuší). V mise som premiešala všetky suché ingrediencie a nakoniec som pridala sójovú omáčku, pretlak a med. Všetko som dobre premiešala a vložila som do misy už na plátky nakrájané mäso. Poriadne som to premiešala rukou a nechala cez noc marinovať v chladničke. Na druhý deň som mäso poukladala do sušičky a sušila som ho na 70 stupňov asi hodinu, potom som teplotu ubrala na 60 stupňov a sušila ešte ďalšie 3-4hodiny. Mäsko by sa malo dať ohýbať, nemalo by sa lámať. Takto usušené mäso môžete skladovať v chladničke 1-2 mesiace (u nás asi nevydrží ani do zajtra 😀).