71 / 421
    Špaldová vianočka

    Recept mám od @luciferova
    Vianočka
    1 šálka (2,5ml) mlieka (rastlinného)
    2 cm roztopeného masla (50g)
    1 vajce do cesta
    1 šálka polohrubej múky
    2 šálky celozrnnej špaldovej hladkej múky
    4 lyžice cukru (použila som 2 lyžice xylitolu a 2 lyžice trstinového cukru)
    1 vanilkový cukor
    1 malá lyžička soli
    1 sáčok sušeného droždia (alebo ½ klasického droždia)
    1 hrsť hrozienok (ak dávate cesto do robota/pekárne, pridávajte hrozienka až pred koncom miesenia, aby ste mali vo vianočke celé kúsky hrozienok)
    1 vajce na potretie
    lupienky mandlí

    Postup:
    V uvedenom poradí zmiešame všetky suroviny v domácej pekárni. Ak robíme ručne, najskôr dáme múku, ale v podstate na poradí nezáleží.
    Cesto dáme kysnúť na teplé miestečko pod utierku. Keď je krásne guľaté, preložíme ho na pomúčenú dosku, rozdelíme na 4 alebo 6 častí, vyrobíme vrkoče a zapletáme. Preložíme na plech a necháme ešte podkysnúť pod utierkou na teplom mieste (aspoň 20-30 minút) Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme lupienkami mandlí (ja som nemala) a dáme piecť. Piekla som pri 180st. asi 23 minút v nepredhriatej rúre, treba si to sledovať, keďže každá rúra pečie inak.

    2. apr 2015

    Recept je z fb stranky MOJE JEDLO 🙂

    2. apr 2015

    @lekorica super, zajtra ju vyskusam 😉

    3. apr 2015

    @vepyovas podarila sa? 🙂

    7. apr 2015

    @lekorica az dnes som kupila drozdie, tak zajtra skusim

    7. apr 2015