vypada famozne 😉 rozhodne vyskusam 🙂
Prosim ta dala si tu raznu muku chlebovu hladku slebo celozrnnu?
@lekorica ovocny ocot viem niecim nahradit? Dakujem
@janka5111987 ja som pouzila vinny, ale iny som neskusala, takze neviem. 😉
@lekorica ďakujem za receptík. Dnes som ho piekla z polovicnej dávky a je vynikajuci. Dokonca aj manzelovi chutil a zjedol hned dve kocky. Posielam 💜
@janka5111987 velmi pekne dakujem a som rada ze chutil. 🙂
Fínsky chlieb
• 200 g žitnej múky (prvý krok)
• 450 g žitnej múky ( druhý krok)
• 450 ml vlažnej vody
• 3 ČL sušeného droždia ( alebo 15g čerstvého droždia)
• 65 g melasy
• 80 ml ovocný ocot
• 3 ČL soli (himalájska)
• 25 ml oleja (slnečnicový)
• 5 g rascových semiačok (opečených)
1. Do vlažnej vody dajte droždie a 200g žitnej múky, premiešajte a nechajte na teplom mieste 30 minút podkysnúť.
2. Urobte mix melasy, octu, oleja a soli. Pridajte do podkysnutej zmesi, potom pridajte zvyšnú múku a rascu.
3. Vysteľte pekáč silikónovou podložkou, ktorú pomúčite. Cesto je lepkavé, rukami ho jemne natlačte na pekáč. Pomúčte a nechajte 2h kysnúť.
4. Predhrejte rúru na 180 stupňov a pečte 45 minút, pokiaľ vrch trochu nepopraská.