69 / 421
    Fínsky chlieb

    Fínsky chlieb
    • 200 g žitnej múky (prvý krok)
    • 450 g žitnej múky ( druhý krok)
    • 450 ml vlažnej vody
    • 3 ČL sušeného droždia ( alebo 15g čerstvého droždia)
    • 65 g melasy
    • 80 ml ovocný ocot
    • 3 ČL soli (himalájska)
    • 25 ml oleja (slnečnicový)
    • 5 g rascových semiačok (opečených)
    1. Do vlažnej vody dajte droždie a 200g žitnej múky, premiešajte a nechajte na teplom mieste 30 minút podkysnúť.
    2. Urobte mix melasy, octu, oleja a soli. Pridajte do podkysnutej zmesi, potom pridajte zvyšnú múku a rascu.
    3. Vysteľte pekáč silikónovou podložkou, ktorú pomúčite. Cesto je lepkavé, rukami ho jemne natlačte na pekáč. Pomúčte a nechajte 2h kysnúť.
    4. Predhrejte rúru na 180 stupňov a pečte 45 minút, pokiaľ vrch trochu nepopraská.

    12. mar 2015

    @lekorica to je taký ten,čo sme minule spomínali?🙂ako v lídli tá placka?

    12. mar 2015

    @janus32 áno drahá a je fantastikuš akurát že nie je až taký tmavý, ale v tých obchodoch asi trošku aj prifarbujú. 🙂

    12. mar 2015

    @lekorica takže odteraz pečieme🙂dnes som bola v lídli,akurát mali čerstvé,teplé,tak som si 3ks kúpila do mrazničky,mňam🙂

    12. mar 2015

    @janus32 jasné, že pečieme, len to cesto sa lepí ako šľak. 😝 To asi tá melasa robí, ale ja fakt parádny. 😉

    12. mar 2015

    vypada famozne 😉 rozhodne vyskusam 🙂

    12. mar 2015

    @igrexova večer pečivko nepapám drahá, ale toto som musela. Fajnotka je to. Už sa nemusím strachovať, keď ho nebudú v Lídli mať. 🙂

    12. mar 2015

    @lekorica ani ja by som neodolala..muselo to vyvoniavat 😉

    12. mar 2015

    @igrexova ti poviem. Mňam. 🙂

    12. mar 2015

    @lekorica Evka,čim možem nahradit melasu?alebo kde ju zoženiem?v bio obchodoch?

    13. mar 2015

    @tamichloe ja som v bio obchode kupila. Alebo potom len cez internet. 😉 To je taka specificka chut. 🙂

    13. mar 2015

    Prosim ta dala si tu raznu muku chlebovu hladku slebo celozrnnu?

    22. mar 2015

    @elly753 ražnú celozrnnú, jemne mletú zlato. 😉

    23. mar 2015

    @lekorica hovoríme o trstinovej melase?

    28. mar 2015

    @detmar ano.🙂

    28. mar 2015

    @lekorica prave ho zarabam,kde uskladnuješ melasu?Pišu chlad,tma,sucho,ja som ju mala doteraz v chladničke........nemam silik.podložku ☹ hadam to pojde dole z papiera na pečenie 😀

    9. apr 2015

    @tamichloe v chladnicke. No snad sa ti neprilepi, lebo cesto je fest lepkave. Drzim palcoky. 🙂

    9. apr 2015

    @lekorica si ma potešilaaa 😀

    9. apr 2015

    @lekorica ved s tym cestom sa robi uplne super,pekne som ho namučila 😵,krajaš až po nakysnuti po 2h?

    9. apr 2015
    9. apr 2015

    @lekorica ovocny ocot viem niecim nahradit? Dakujem

    20. júl 2015

    @janka5111987 ja som pouzila vinny, ale iny som neskusala, takze neviem. 😉

    20. júl 2015

    @lekorica ďakujem za receptík. Dnes som ho piekla z polovicnej dávky a je vynikajuci. Dokonca aj manzelovi chutil a zjedol hned dve kocky. Posielam 💜

    21. júl 2015

    @janka5111987 velmi pekne dakujem a som rada ze chutil. 🙂

    21. júl 2015