Rastlina agáve je tradičnou súčasťou stravy domorodých Mexičanov. Prezývajú ju ,,mexický strom života a dostatku“. Aztékovia ju považovali za posvätnú a verili, že šťava, ktorá vyteká po narezaní listov a koreňov z tejto rastliny, čistí telo a dušu. Španielski dobyvatelia potom využili túto rastlinu po svojom: fermentáciou sladkej šťavy z agáve získali tequilu. Sirup z agáve je vlastne zahustená šťava z rastliny agáve. Surová šťava sa zbiera z kaktusov divoko rastúcich v strednom Mexiku.
Použitie: Sirupom z agáve možno nahradiť biely cukor prakticky v ktoromkoľvek pokrme. Je zdravým, chutným, všestranným sladidlom. V recepte nahraďte požadované množstvo cukru trojštvrťovým množstvom sirupu a úmerne znížte množstvo tekutín v recepte (rovnako ako pri sladení medom). V pečených dobrotách vynikne jeho schopnosť viazať vlhkosť a zabraňovať vysúšaniu pečiva.
@lekorica Zlatko, nechcem Ti brat zaluzie, ale Agave sirup nie je vobec tak zdravy, ako sa prezentuje, je to skoro 100% fruktoza (okolo 90%). Toto fakt nie... 🙂
Rastlina agáve je tradičnou súčasťou stravy domorodých Mexičanov. Prezývajú ju ,,mexický strom života a dostatku“. Aztékovia ju považovali za posvätnú a verili, že šťava, ktorá vyteká po narezaní listov a koreňov z tejto rastliny, čistí telo a dušu. Španielski dobyvatelia potom využili túto rastlinu po svojom: fermentáciou sladkej šťavy z agáve získali tequilu. Sirup z agáve je vlastne zahustená šťava z rastliny agáve. Surová šťava sa zbiera z kaktusov divoko rastúcich v strednom Mexiku.
Použitie: Sirupom z agáve možno nahradiť biely cukor prakticky v ktoromkoľvek pokrme. Je zdravým, chutným, všestranným sladidlom. V recepte nahraďte požadované množstvo cukru trojštvrťovým množstvom sirupu a úmerne znížte množstvo tekutín v recepte (rovnako ako pri sladení medom). V pečených dobrotách vynikne jeho schopnosť viazať vlhkosť a zabraňovať vysúšaniu pečiva.