262 / 421
    Špaldová múka

    Pšenica špaldová (Triticum spelta) je jednou z najstarších kultúrnych plodín. Špalda je pestovaná v súlade zo zásadami ekologického poľnohospodárstva, takže máte istotu, že Vaše telo nie je vystavené zbytočnou záťažou chemickými látkami. Pevný dvojitý obal pliev (vyžaduje dodatočné lúpanie po zbere) jedinečne chráni zrno pred kontamináciou. V celozrnnej špaldovej múke zostávajú zachované všetky cenné zložky, charakterizujúce pšenicu špaldovú. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a črevnú peristaltiku, pričom odporúčaný denný príjem je 10g tejto vlákniny denne. Múka bohatá na bielkoviny s vysokým obsahom lepku je vynikajúca na pečenie a priame použitie v domácnosti namiesto klasickej múky. Pôžitok z jedla zvýrazňuje jemne oriešková chuť špaldy. Je výborná na pečenie chleba, koláčov, zákuskov, a rôznych iných dobrôt.

    Rady pred prvým použitím špaldovej celozrnnej múky: Celozrnná múka je chuťovo výraznejšia ako biele múky, preto je spočiatku vhodné postupne pridávať k bielej múke 1/3-2/3 celozrnnej, kým pri použití prejdete na celých 100%. Farba pečiva je prirodzene tmavšia, cesto je tuhšie. Výrobky z celozrnnej múky sú sýtejšie a trvanlivejšie ako z bežnej bielej múky.

    Zloženie: špaldová celozrnná múka hladká*
    * z ekologického poľnohospodárstva

    Výživové údaje v 100 g
    Energia 1 470 kJ / 348 kcal
    tuky 3,12 g
    - z toho nasýtené mastné kyseliny 0,45 g
    sacharidy 71,39 g
    - z toho cukry 25,60 g
    vláknina 9,19 g
    bielkoviny 13,15 g
    soľ < 0,0025 g

    6. mar 2015