Leto je tradičné aj časom „škrečkovania“ vitamínov na zimu. Od malička si pamätám, ako som v kuchyni pomáhala umývať fľaše na uhorky, marhule, jahody, čerešne, džemy a veľa iného, čo sa u nás doma zaváralo. Netvrdím, že ma to bavilo, v tom čase som chcela byť niekde vonku. Dnes viem, o čom to celé je. Vitamíny sú dôležité aj v zime a zaváranie je jednou z možnosti niečo uchovať. Dodnes si pamätám tú vôňu sušených jabĺk, plechy sme mali po celom byte. Dnes je doba ďalej a plechy vystriedali sušičky ovocia.
Dostala som možnosť otestovať jednu z nich od špičkovej nemeckej značky KLARSTEIN. Konkrétne to bola sušička Yoyoyofruit, 2 v 1 sušička a jogurtovač. Ako správny vyznávač zdravého životného štýlu (nie až takého, aby som nezjedla čerstvý chlieb 🙂 ) som nakúpila všetko potrebné aj nepotrebné, aby som teda skúsila výhody sušenia. Sušené ovocie v našej rodine poznáme, avšak len z obchodu. Bolo načase začať sušiť doma.
Ako nevýhodu vidím absenciu slovenského alebo aspoň českého návodu. Predsa len, ak to smeruje aj na náš trh, očakávala by som návod aj v našom jazyku. Nie každý má schopnosti preložiť si anglický či nemecký návod. V obsahu sa okrem iného nachádza aj zoznam najčastejšie sušeného ovocia (13 druhov) a zeleniny (24 druhov) spolu so spôsobom sušenia a jeho dĺžkou. Ak však chcete sušiť niečo čo na zozname nie je, odporúčam google.
Za mňa osobne by som uvítala zoznam rozšíriť, poprípade pridať malú brožúrku/knihu receptov s receptami na sušenie. Doma sme skúsili sušiť viac druhov ovocia. A keďže aj pre nás to bola nová skúsenosť, nie všetko nás svojou chuťou oslovilo.
TOP sušený produkt u nás je jednoznačne jablko, banán a jahody.
BANÁN
Ak poznáte chuť sušeného banánu z obchodu, tak na ňu pri sušičke zabudnite. Je neporovnateľne lepšia. Manžel sa sušeného banánu z obchodu ani nedotkol a teraz vyjedá dózu s banánmi. Sušili sme banán nakrájaný na cca 5 mm/10 hodín/60°C.
JAHODY
Pri jahodách sme experimentovali (keďže chýbal návod na ich sušenie – googlili sme). Nakoniec to dopadlo tak, že máme nasušené tenučké plátky jahodového papiera.
Krájali sme ich na cca 3mm čo neodporúčam. Tipujem, že tak 5-8mm by bolo oveľa lepšie. Hlavne z dôvodu, že pôjdu ľahšie dole z mriežky. Chuťovo sú vynikajúce hlavne do vločiek či jogurtu. Jahody sme sušili 13 hodín/60°C.
JABLKÁ
Sušenie jabĺk pozná väčšina z nás, my sme teda skúsili niečo nové. Nakrájané jablká sme posypali škoricou, výsledok bol fantastický. Sušili sme jablká nakrájané na cca 5 mm/10 hodín/60°C (čas sušenia závisí od hrúbky nakrájaného jablka). Kontrolovala som počas sušenia, či sú jablká správne vysušené.
Skúšali sme sušiť aj kiwi, broskyne, nektarinky a hrušku. Tu sa názory na chuť ovocia v našej rodine rozchádzajú. Sto ľudí sto chutí!
Zo zeleniny za nás vyhráva sušená cvikla. Kto má rád cviklu, určite neoľutuje. Myslela som si, že si nasuším a budeme mať na neskôr. Neskôr sa nekonalo.
CVIKLA
Recept na sušenú cviklu som našla na internete. Urobili sme si variantu – čistá a ochutená. Ochutená cvikla – olivový olej a korenie (každý podľa chuti) nechať odstáť cca 20 min, odstrániť prebytočnú vodu a dať sušiť. Doma nám chutili obe varianty. Cviklu sme sušili nakrájanú na cca 8 mm/ 12 hodín/ 55°C.
Skúšali sme sušiť aj sladké zemiaky – bataty. Tie však u nás neprešli.
Záver testovania sme ukončili výrobou domáceho jogurtu. Opakovane v návode chýbala informácia, ako jogurt vyrobiť. Dostupný bol len fakt, že sa „suší“ na 45°C. Informácie od overeného internetového zdroja 🙂 + recept mojej mamy mi dal takýto výsledok:
JOGURT
Na výrobu som použila poháre od detskej výživy 8ks (súčasťou balenia nie sú nádoby na jogurt).
1l plnotučného mlieka zohriateho na cca 40°C
1 biely jogurt
Jogurt som po lyžičkách rozdelila do fľaštičiek, zaliala mliekom a premiešala. Uzatvorené fľaštičky sa „sušili“ na 45°C/7 hodín.
Výsledný jogurt bol tuhý a chuťovo lepší ako z obchodu 🙂
PLUSY
MÍNUSY
Na záver musím povedať, že ma sušenie nie len že bavilo, ale aj chutilo. Zásoby na zimu mám pripravené, len ich musím lepšie skryť. Ďakujem za príležitosť a za možnosť skúsiť niečo nové.
Pridávam zoznam, ktorý som si urobila (zdroj: návod, internet) a podľa čoho som následne sušila. Niektoré som ešte nestihla skúsiť. Berte to len ako sprievodný materiál 🙂
ANANÁS - 8 mm / 10-18 hodín / 60°C
BANÁN - 5mm / 10 hodín / 60°C
BATÁT - 6mm / 11 hodín / 55°C
MALINY, ČUČORIEDKY a iné bobuľoviny - v celku / 11-15 hodín / 60°C
BROSKYŇA - 8mm / 10-15 hodín / 60°C
CVIKLA - 8 mm / 12 hodín / 60°C
HUBY - 1 cm / 5-7 hodín / 55°C
HRUŠKA - 8 mm / 9 – 15 hodín / 60°C
HROZNO - v celku alebo na polovicu / 23 – 33 hodín / 60°C
JABLKO - 5 mm / 10 hodín / 60°C
JAHODY - 8 mm / 13 hodín / 60°C
MARHULE - na polovicu, šupkou dole - my sme mali mesiačiky / 20 – 28 hodín / 60°C
NEKTARINKY - 1cm / 9 – 15 hodín / 60°C
PARADAJKY - 6 mm / 5 – 9 hodín / 55°C
SLIVKY - na polovicu, šupkou dole / 8 – 16 hodín / 60°C
ČEREŠNE - na polovicu, šupkou dole / 13 – 21 hodín / 60°C
Začni písať komentár...