jaj..ako som sa snažila vypestovať so semienka.... pestujem od jari podarilo sa mi jednu rastlinku zachrániť..no je stále slabá ale pomaličky rastie
a co z nej robis, pijete to ako caj, alebo co? zaujima ma to
hotovy kricek neviem zohnat :(
@barborkach Popozerám, či u nás nie je, len neviem, či by prežil cestu k vám :/
netrap sa, snad niekde najdem..ak by si nahodou videla v nejakom obchode co ma aj inde pobocky, mozes mi dat vediet 🙂
@barborkach Dobre 🙂 zatiaľ som ju videla len v kvetinárstve 🙂 skús pozrieť možno v nejakom aj u vás majú.
Stévia cukrová je drobný krík, ktorého listy sú o 300 krát sladšie než cukor.
V súčasnosti sa Stevia pestuje hlavne pre svoje sladké zlúčeniny, nazývané glykozidy, ktoré sú vynikajúcim nekalorickým sladidlom, najmä pre diabetikov či obéznych ľudí. Okrem sladivých látok - glykozidov, obsahujú listy Stévie aj ďalšie zlúčeniny, ktoré dodávajú tejto ratline jedinečné liečebné vlastnosti. Sú to chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, rôzne éterické oleje, triesloviny, minerály a vitamíny: vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok, vitamín C, beta-karotén (vitamín A), riboflavín (vitamín B2), tiamín (vitamín B1), niacín (vitamín B3), tokoferol (vitamín E), bioflavonoidy (vitamín P) a vitamín K.