kvetinka_andrejka
1. okt 2019
1773 

O utajenom bujóne v receptoch a komentátoroch v receptárskych skupinách

Uznajme, že ľuďom vadí doslova všetko. Špecifická skupina komentujúcich šéfkuchárov to je niečo, čo ma nikdy neprestane fascinovať. 

Občas sa neviem rozhodnúť či sú horšom receptári, matky alebo záchrancovia zvierat. Takto som si ich rozdelila:

Mojou obľúbenou skupinou receptových komentátoriek sú babky 👵❤, ktoré sa ešte len naučili používať FB a ich celý sociálny život sa točí iba v receptárskych skupinách. Občas „z tóóóhoo internAtu“ zavolajú vnúčatám do Anglicka a pošlú fotku záhradky. Sú to ženy, ktoré majú v kuchyni prax minimálne 20 rokov a recepty poznajú naspamäť. Presne viete kedy pridajú fotku, bez pozerania na ich profilovku. Na stole je krásny sviatočný obrus, sviečky a niekedy aj sošky. Prezdobené ako na Vianoce, ale ja viem, že ony to všetko robia z čistej lásky k svojím rodinám. Ony ešte aj rady poradia a tie zručnejšie pošlú recept sfotený priamo s ich zošita, kde sú už pekne žlté strany a svoje už „odvarili.📒

Potom už mám obľúbených iba tých, ktorí pridajú peknú fotku spolu s receptom bez prosenia.

Snáď najagresívnešou skupinou sú ženy „MAGIčky 👩‍🍳. 

Ony nikdy neuvarili zlú kuraciu, ich jedlo nikdy nie je zlé, ani priemerné. Ony nikdy nepoužívajú polotovary. To len dnešné mladé ženy sú lenivé, aby si urobili niečo samé. Ryža sa nepočíta, ale keby mohli, aj tú vypestujú samé. 

Dostala som od nich toľko rád, ako urobiť najlepšiu kuraciu, že to sa nedá spočítať. Kúpila som mäso od „šťastných kráv, najlepšiu zeleninu, zachovala som pomer a dodržala všetky pokyny. A výsledok? Zafarbená voda. No doslova vyvarené ponožky. A ja som vždy túžila aspoň trochu napodobniť chuť babkinej „kurecej polivočky".👩‍🍳

Potom som prišla na to, že nič nerobím zle. 

To len ony mi vždy „zabudli“ nadiktovať jednu dôležitú ingredienciu. Volám ju „tiché pľum.“ 2x sa obzrie za seba, či tam niekto nie je a potom potichu odloží tú krabičku po zmrzline, ktorá je plná bujónov a „krásnej žltej voňavej“ vegety (grc). Je snáď jasné, že s týmto majster sveta v kuchyni môže byť hocikto. Ale nikdy sa nepriznajú, že to tam dávajú. Ani v ich zošitoch to nikde nie je.

Aké len bolo moje sklamanie, keď svokra uvarila super kuraciu a, ako jediná mi bez problému povedala, že tam sú 3 kocky bujónu. Vtedy mi to doplo. Tá skvelá „kureca“ je vlastne bujónová, a to, že som to neodlíšila znamená iba to, že som na tom bola vychovaná od malička. Ech babíííí ty „MAGIčka “!

No a ešte hejter Ďuri. 

To je presne ten typ, ktorý slovami „grc, bľuvajs, fuj, sračka“ komentuje zdravé recepty, ktoré neobsahujú klobásu alebo slaninu. Jeho najväčším tŕňom v oku sú ovsené kaše, zeleninové rizotto a pod. Z mojich výpočtov vychádza, že to práve oni nám v detstve vraveli „ na jedlo sa fuj nehovorí“ hmmm...🍗🍖

Špeciálnou a vcelku dosť nepríjemnou skupinou komentujúcich sú jazykoví korektori. Vadí im všetko. Gramatické chyby, hríbiky, prsíčka, chlebík ... a iné radšej ani nepoužívajte, inak budú musieť vyvrátiť oči hore a vzdychajúc kývať hlavou na boky. A to všetko kvôli vášmu detinskému vyjadrovaniu a negramotnosti. Opraviť niekoho nie je problém, ale spôsob akým to robia, je už diskutabilný.🤦‍♀

A poslednou skupinou sú NETYKALNÍ. Akákoľvek konfrontácia s nimi ak už nie je o čom je ukončia vetou „kedy sme si potykali?“......🚫

Aby bolo jasné v tomto článku nie je problém bujón 

----------------------------------------------------------------------------------

Ne-denník matky outsiderky a jej myšlienok, ktorý si môžeš prečítať 😉.... ak chceš

Ospravedlňujem sa ak článok nie je celkom gramaticky a štylisticky správne napísaný a bolia Vás z toho oči :D chcela by som byť v tomto smere ideálna, ale je tu jeden problém - som lenivá na učenie. Tak ak bude niečo čo Vám vypálilo oči, tak to prosím napíšte do komentára, nech sa poučím ja a možno aj čitatelia 🙂

Dobrá rada: tento článok si prečítal/a dobrovoľne, ak to bola pre teba strata času, netrať ho ani na písanie komentára.😉 Prajem pekný deň

Zdroj FB: Mama Outsiderka- sarkastické pieskovisko

https://www.facebook.com/MamaOutsiderka

😃👍

1. okt 2019

Zo stastnych krav nebude nikdy dobra kuracia

1. okt 2019

@moniq1986 no viem, babka tak nazýva každý vývar tak už takto to u nás ostalo

1. okt 2019

S tym bujonom nesuhlasim ja mam doma netvrdim, ze nie, ale silny vyvar a voda so zeleninou z tacky to je jedno a druhe... da sa urobit silny niekolko hodin vareny vyvar, s kopou masa, zeleniny, kocka bujonu sa da nahradit dokonca ligurcekom, petrzlenovou vnatou a vnatou zo zeleru... len tam toho treba naozaj natrepat vela a zlta farba sa docieli cibulovou supkou a mrkvou rozmixovanou vo vode a dolieva sa do polievky pre farbu... a ten vyvar co sa dava namiesto bujonu ke husty skoro ako želé... ak je z masa...

1. okt 2019

A este k vegete, ja nechcem fakt byt za kravu tu 😅 ale pises ze grc, no je aj domaca vegeta... to je nieco uplne ine ako ta z obchodu, ale aj tu mam doma a presne pre to, ze mi vela veci nechutilo ako od babky a potom som si uvedomila, ze vzdy ked sa ju spytam, babka co si tam dala, tak odpoved je vegeta 🤣 a zabudla si na múku... zaprazky a podobne... to napr tiez nepouzivam, radsej dlhsie povarim, pouzijem zemiak, smotanu... a vobec ale ze vobec nevarim zdravo... len naozaj existuju rozne nahrady za tieto ulahcovace v kuchyni... radsej nieco budem mat na ohni 2 alebo 3 hodiny ako za pol hodiny navarene mucne jedlo... uz rovno slahnut omacku do rury, kolko muky tam nadrbu, a je z toho slany kolac verim tomu 🤣

1. okt 2019

tajomstvo dávnych kuracich polivociek spocivalo hlavne v domacich kurach chovaných doma bez zmesiek, nie dnesne babky ale babky dnesnych babiek to tak mali - a fakt bez bujonu . Moja babka Juliana chovala sliepocky, behali po dvore, tahali si dazdovky a vecer mali srot pomiesany s nasekanou cerstvou zihlavou, ktoru som vlastnorucne s dedkom seckovala na starej seckarni. V nedelu ked babka zarezarala kuru, samy zlty tuk a hnede maso. dnesne predopovane bledotiny maju od kury daleko. A dalsia tajna prisada bola magi... nie z obchodu ale bylinka, ja som ju milule kupila od starej pani na trhu ale bohuzial mi vyhynula. Dala kazdemu jedlu uzasnu vonu a zafarbila do zlta. .

2. okt 2019

@terskah ďakujem za rady viem, že to myslíš všetko v dobrom. Ja toto všetko viem, mám domácu vegetu (čo je iba sušená zelenina), mám aj taký akože najlepší bujon, ktorý som našla v obchode ale už dávno ho nepoužívam. Všetky tie taje som za posledné roky odhlalila. Ale išlo mi iba o tú chuť presne o tú chuť ako doma :P ale už mám radšej ten svoj hoci chlap si vegety dosype - našťastie málo a iba na svojom tanieri. Hold tiež vychovaný na bujone ešte si nezvykol :D ale dosiahla som svoje ja varím bez dieťa je zdravo.

2. okt 2019

@negymama toto som bohužiaľ nenažila....prababka bola chudobná na mäso veľmi nemali keď sa zbehla rodina tak boli tie najlepšie lokše s maslom na svete 🙂 Už som skúšala aj z domácej kury z dvora ale vieš išlo iba o to, že ja som verila dlhé roky, že tá chuť je vďaka kure. Teraz keď roky rokúce nepoužívam žiadne zlepšovače a niekto pridá hneď končím na wc. V reštaurácii tiež hneď zistím a už sa tam nevracam.

2. okt 2019

@negymama myslis ligurcek da sa vypestovat ak mate zahradu casom je skoro ako maly stromcek... alebo odkopok od neliekoho....

2. okt 2019

@negymama
@kvetinka_andrejka inak take "zlte" kurence dostat aj v niektorych masiarstvacj volaju ich kukuricne .... lebo su odchovane hlavne na kukurici a maju potom naozaj nazltle masko... ja napriklad nevarim zdravo, to vobec nie, no nazyvam to poctova kuchyna... ale ani zahustovanie mukou, alebo 10 bujonov v polievke neodsudzujem... ved hlavne je aby chutilo, co je dnes zdrave? Podla mna uz ani ta zelenina, ani co doma si vypestujeme ani ten vzduch co dychame... takze v tomto uz vela vody nenamutime my matky a gazdine, neochranime od toho svojich stravnikov...

2. okt 2019

@kvetinka_andrejka veru babickine recepty, ach jaaaj 🙂 este niekedy zavoniam niekde bobkovy list a nove korenie a spomeniem si na smotanovu hribikovu 🙂 starka robievala silne vegetovu nedelnu polievku, bola vyborna a babka ta robi zasa iba vyvar so solou a vela korenia. ja nedavam vegetu ani bujon, ale niekedy sa mi zaziada dat si na tanier vela vegety a spominam na tu od starkej 🙂

2. okt 2019

no a samozrejme ligurcek a kusok cerstvej papriky robia v polievke divy 🙂

2. okt 2019

Som rada, že tu zatiať nevznikla žiadna hádka, lebo sa mi to často stáva, keď niekto vyslovene chce poradiť a potom sa zmetá, že vyzerá teraz ako otrasná matka lebo varí z bujonu a jedia strašne málo zeleniny 😝 chápete mne je to jedno :D to len ja nechcem variť z tých vecí a kupujem veci s dobrým zložením. Už som musela niekoľko žien zablokovať, lebo si zo mna urobili bio raw boha a potom vyplakavali, že su otrasné matky lebo varia z bujonu. Síce nechápem ako môžu nevedieť, že zelenina je potrebná v každom jedne (ja nútim každého po haluškách zjesť dve hlávky karfiolu - ak nebola predtým zel. polievka) a že telo sa skladá z bielkovín a potrebuje ho veľa v diete, ale v podstate to nie je môj problém. LIGURČEK mi rastie na okne to on dodáva tu uzasnu chuť to je pravda 🙂 😍 ........Slovenská kuchyňa nie je extra zdravá a sme generácia vychovaná na vegete a bujonoch takže ja chápem keď to inak nevedia a im nechuti, len ench mi sakriš povedia že to tam dávaju a nie ja čakám roky že sa mi to podari a tu 🍑

2. okt 2019

@kvetinka_andrejka no vies co lepsie ako ja ked som isla byvat sama s byvalym a isla som robit cesnacku a chutilo to ako voda postrasena cesnakom 😂😂😂 teraz uz si mrazim zredukovany vyvar dochucujem kuchyna to je moje ale da to robotu ja pocjopim zeny co nie su doma a nebavi ich stat pri sporaku...

2. okt 2019

So všetkým súhlasím len doplnim,ze my nebujonacky existujeme,neodsudzujem,nesudim ale kludne mimpridi prehladať byt nemam doma aji vegetu a ani bujon,a kazdy ktonu nas jedol rezancovu polievku" z kravky,kurky, holúbka nechapal ze nemam vegetu ale ked videli,kolko zeleniny s masom vyváram naozaj tie 3h tak asi pochopili... Iba tolko...existujeme 🙂

2. okt 2019
2. okt 2019
2. okt 2019

@ouwecka snáď to nepíšeš preto že niekoho odsudzujem 🙂 áno ja tiež už viem ako uvariť dobru nebujonačku :D

2. okt 2019

Viete co je extrem? Ked poznate zenu ktora na 3 mesiace dava diwtatu monte a do flase vyvareny bujon 😂 a wste sa chvasta aka je mala papkoska... nevadi mi bujon, ale toto uz cloveku rozum zastane

2. okt 2019

Ja zbožňujem ešte teplý chlieb s maslom a vegetou 😍 😂 dakedy sa mi podarí vývar ako med bez ničoho takmer a niekedy nemám dobrý deň, aj kura nemá dobrý deň a treba trochu vegety 🍴

2. okt 2019

@kvetinka_andrejka super,lebo su ludia,kt si myslia,ze to nejde,ale ide 🙂 inqk moja mamina tak verila a davala dk 10l hrnca na spicku noza vegety ze pre farbu 😁😁😁ked nebola vegeta bolarovnaka a aj je ta poliebka ale bujon nikdy,pred 10r j vybrali žlčník a zacala strašne soliť tqk vraj aby menej solila (ak tak soli) a som rada ze ma naucila varit bez tychto vymyslov,vazne,lebo primitívne chute rozpoznam,som rada ze nas este par ostalo :+)

2. okt 2019

@kvetinka_andrejka no tak ti poviem, ze ja varim a peciem denne a mam to ako hobby. Pouzivam bujony snad vsade lebo milujem ti chut..aj v ryzi, mase..atd. Ale! Kuracia je proste kuracia, poctiva a bez bujonu a vegety. Vzdy ju mam krasny zltu a vonavu a riadne silnu..lebo davam vela vela masa s kostami, vela vela zeleniny, skoro az po vrch hrnca. A este listocek ligurceku okrem klasickych korenin😳 a nikdy nam tam bujon nechybal ked je takato poctiva

2. okt 2019

Ja sa necudujem ze niekto ma ponozkovy vyvar ako pises ked da niekto varit 2kuracie stehna alebo 2kridla do 7L hrnca da tam 2mrkvy a vari to hodinu.Ja som napr tento clanok nepochopila co si tym chcela povedat.

2. okt 2019

@malinovka333 je to tak no,ja kolko masa tolko zeleniny a tolko vody ked vsetko zcedim ostane polovica vody ja milujem tuto polievku 😁

2. okt 2019

@malinovka333 to nevadí, že si nepochopila...........nikde nepíšem koľko mäsa dávam v tom článku

2. okt 2019

Skvely clanok. Hned som si vybavila moje nekonecne spory o bujonoch, vegete a magi s mamou, ktora ich dava takmer vsade a nedokaze pochopit ako to, ze v mojej kuchyni sa nic z toho nenachadza. My mame domace sliepky, ktore si chodia po obrovskej zahrade s "welnessom" a jedia iba psenicu a nami pestovanu kukuricu bez postrekov, takze zlty vyvar je samozrejmy a davam tam vela zeleniny a domacej vegety, ktoru robi mama zo svojej susenej zeleniny. A myslim si, ze ta polievka nie je zla, kedze ju moje dieta v pohode zje a chuti aj manzelovi, ktory vyvary moc nemusi.

2. okt 2019

@leeo 😒 moja svokra ma už nepozýva na obed odkedy som 3 návštevy presedela na hajzli a oni nemohli čúrať "lebo ona si chcela overiť či neklamem" 🙏.............. hovorila som, že keď nás pozýva to pre mna a malého nech odoberie pred pridaním bujonu bokom. 2x ma prečistilo 3x som jej už verila reku neurobi mi ......a ta sedi a čaká ............... 5 min a to čo dávalo moje brucho bol horor...."ja som ti zabudla povedať až keď si zjedla tretiu lyžičku som si spomenula tak už som ti nevravela" :D chuť sa mi zdala podozrivá ale oklamali ma kyslé uhorky ktore zabili chut bujonu teraz rozoznám aj to :D

2. okt 2019

@kvetinka_andrejka mozno rada experimentuje:D v kazdom pripade to vypada na socialisticku tvrdu magibujonvegetacku :D

2. okt 2019

@leeo ale ako jenda z mála sa priznala :D dokonca povedal že ona nevie urobiť polievku bez toho 🙂

2. okt 2019

@kvetinka_andrejka Nechce,to poznam veľmi dobre

2. okt 2019

@negymama ano konecne niekto kto pozna MAGIOVY LIST. ja to tak volam, mam to mrazene v kelimku od mami zo zahrady a je to nieco zazracne. Vonia z toho cely byt ak varjm vyvar a odkedy to davam muz sa ide doslova zblaznit z mojej polievky. Naozaj vona a farba jedna basen. A presne listy vnatky zo zeleniny a veeeela a je uzasna. Plus zvyknem dat suseny hrib pre vonu. Nie vela aby neprerazalo ale 2 platky.

3. okt 2019

baby dakujem za krasne prispevky i temu. Ja som asi tu jedna z najstarsich /ročnik 70/ a zazila som obe extremy... staru odchadzajucu dobu, kuchynu aj sposob zivota... aj tvrdy socik, skolske , internatne kuchyne so vsetkym co k tomu patri.

S mojou babkou sme este pasli na lukach kravy, striedali sa ludia z dediny...babka poznala byliny, varila nam caj "z travy" ako sme to volali. Pila som cerstvo podojene spenene mlieko, so zasterkou na kolenach som v drevenej "mutilke" mutila smotanu kym nevzniklo maslo, ktore sme prikryli vinovym listom. Z makovic sme vypustali mak, lupali fazulu a hrach. Dokonca sme na rieku chodili prat "pokrovce". Babka bola super kucharka, mlala 13 vnucat, ja som bola najstarsia. Taky makovnik ako ona ja neupeciem aj keby som sa poskladala do kocky. A hubova mačanka s juškou, pirohy s 5torakou plnkou ... joooj. Babka este aj chlieb a biely kolac /paska/ piekla vo velkej peci, ktora dodnes stoji. do obchodu chodila na sol a cukor.

3. okt 2019

A potom priznam bez mučenia chutila mi aj skolska kuchyna...urcite tam boli bujony v polievke, ale my sme to brali ako 2 rozne polievky, moja mama pouzila obcas aj bujon, neskryvala ho, a vegetili sme ostosest. Mamina kuchyna a bola akysi prienik medzi starou a novou dobou.. mali sme aj pirohy a macanky a halusky sme jedli po starom z jednej misy... ale mali sme aj kupovany knedlik z blizkej vyvarovne, magi vo flasticke z obchodu, vegetu, kecup, horcicu...co babka do kuchyne nepustila.

3. okt 2019

babka nepouzivala ani kakao... este aj buchty na pare sme posypali iba mletym makom alebo orechami.

3. okt 2019

@kvetinka_andrejka ja nenarazam na teba ze to tak robis, ale pocula som o tom ze tak niektore varia,aby si si to zas zle nevysvetlila, ked niekomu poviem ze vyvar varim vzdy minimlane 4hodiny, napr domacu sliepku aj 5-6hodin, tak sa chyta za hlavu ze naco tolko, rada by som ten ich vyvar okostovala z jednej mrkvy, samozrejme ze tam treba dat potom kopec vegety a bujonov. ale napr. v poslednej dobe som si zvykla varit vyvar v tlakovom hrnci a tam je aj za 20minut alebo nechavam ho 40min a to je už teda poriadny vyvar, aj ked varenie vyvaru v tlakovom tiež sa s tym vela ludi nestotozni, lebo povedia ze za 20min vyvar nemoze byt.

3. okt 2019

Moja mama davala bujon do kazdej polievky 🙂 ja ho davam len do rascovej s vajcom. Dobru chut vyvaru ziskas aj tak, ze na zaver tam na 20 min supnes povarit celu zelenu papriku. To zase mna naucila moja starka, ktora bola skvela kucharka 🙂

3. okt 2019

Ano existuje aj domaca vegeta,zmes korenia, doma si petujem ligurcek,je super.A vobec sa za to nehanbime.Ved narody sa idu zblaznit z kari,co je tiez zmes korenia a my preco by sme nemali byt hrdy na nasu vegetu 🙂

3. okt 2019

@negymama toto ja som už žiaľ nenažila...Ale za to lokše alebo strapačky od prababky boli skvelé. Ani sa nedivím, veď vyhostiť vtedy asi 15 ľudí to by celý biedny plat dala na jeden deň. Ani neviem z čoho vtedy žili to bolo tak dávno. Ale u nej v skrinke nič také nebolo.
@malinovka333 ja varím presne tak ako píšeš a vyvarené ponožky bolo porovnanie. Vieš ten môj vývar bol ok, ale oproti babkinemu s troma bujonmi :D tak to boli fakt ponožky také týždnove :D
@danii2 domáca je super predsa to je iba sušena zelenina

3. okt 2019

Pobavil ma clanok, super🙂 akurat som nepochopila, preco si sa snazila uvarit kuraciu z masa od stastnych KRAV? 😂

3. okt 2019

Super článok, pridám svojou troškou. Ako píše negymama, prešla som si od babičkinej domácej stravy, školské kuchyne, vysokoškolský internát, pokusy a omyly v prvej vlastnej kuchyni. A všetko mi chutilo, papať ľúbim 🙂 Dnes varím vývar, do ktorého všetci chodíme, kým sa neminie. A to trvá 2-3 dni, je ho cca 6 litrov. Prvé pokusy pred pár rokmi boli "ponožkový vývar" - lebo v ňom bolo málo KOSTÍ a masa. Druhá chyba bolo mylne sa domnievať, že v tlakovom hrnci uvarím babičkin vývar. Neuvarím! Bol dobrý, chutný, jedli sme ho .... ale nebola to tá chuť z detstva. Zdravotné problémy v rodine ma hnali pokusmi, omylmi až som natrafila na tradičnú čínsku medicínu a dietetiku. A heuréka, čo som vypozorovala? Najpodstatnejšie sú kosti, veľa, veľa kostí - je jedno, či kuracie, kačacie, hovädzie, králičie, baranie, bravčové, či mix, čo je. Na tých 6 litrov vody treba tých kostí MINIMÁLNE 1,5 kg a ideálne ešte maso. Ak nedám maso a potom už len zeleninu, kostí treba viac a pri dlhom pomalom varení, chuť masa zostane. Kosti sa dajú variť VŽDY do STUDENEJ VODY a zahrieva sa pomaly. Rovno ku kostiam nim dávam 1-2 cibule vcelku podľa veľkosti. Bobuľky čierneho a nového korenia, 6-7 z každého, 3-4 klinčeky, 2-3 bobkové listy a nesolím. Keď vývar začne vrieť odstavím ho na najmenší horák s najmenším plameňom. Číňania varia vývary aj 24 hodín. Vývar v podstate NESMIE VRIEŤ a iba prebubláva. Varí sa v podstate výrazne pod bodom varu (nemerala som) a teda aj časť vitamínov zo zeleniny zostane zachovaná a nezničí sa varom. Jedine vitamín C s teplotou vyprcháva a ten treba potom telu dodať z iných zdrojov. A tak som si spomenula na babku, ktorá postavila ráno o 5:00 hod. na polievku, občas nadvihla, ovoňala, premiešala. Medzitým obriadila zvieratá, raňajky, nás, popratala, pred tým, než šla do kostola, prihodila zeleninu a soľ, občas trochu šafránu a keď prišla z kostola, čo trvalo asi 3 hodiny. Polievka bola hotová. Zavarila len domáce slíže. Takže vývar sa varil 7-8 hodín. Ja som ho začala variť na odporúčanie tak, že spomenuté ingrediencie dám do hrnca večer, ako vyjde o 20:00 až 22:00 hod, počkám, kým polievka začne vrieť a dám ju na najmenší horák. A idem spať a kúzlo sa deje v noci. Ráno potom pridám zeleninu, soľ, mäso 800 g - 1 kg, občas ligurček, za hrsť goji, kozinec, cca 1 cm zázvoru vcelku, či vyvariť petržlenovú vňať. Oplatí sa vyskúšať cca 2 cm pásik čerstvej - nie mletej, papriky a kúsok hlivy ustricovej, či iného hríbu. Podľa TČM zdravotné výhody kustovnice čínskej - goji a hlivy sa prejavujú až po niekoľkohodinovom varení, kedy sa z nich uvoľňujú uzdravujúce a telu prospešné látky. Možno sa niekomu takýto postup bude páčiť. Na internete sa dá nájsť plno článkov o čínskych vývaroch a ich podporných funkciách pre zdravie a význam ich konzumácie najmä na jeseň a v zime. Priateľka, ktorá študuje trad. čínsku medicínu rozpráva o tom, ako v Číne jedávajú na raňajky len teplé jedlá a často práve polievku a vývar. Neochladzujú si telo ako my potravinami chladnými, často priamo vytiahnutými z chladničky. Vraj tento náš sposob stravovania spúšta náchylnosť na nachladnutia a chrípky a tvorbu hlienov, odčerpáva energiu, lebo kým ráno telo všetko studené, čo do neho dáme zohreje, spotrebuje na to veľa energie. A tak u priemerného európana o 10:00 príde kríza a musí si dať kávu. A tak som si spomenula na svojho deda, ktorý často jedával na raňajky polievku ..... 🙂

4. okt 2019

@moniquita vau super všetko len ja by som nedokázala spať keby sa vývar varil 🙂 okrem toho máme malý byť celú noc vôna pod nosom no teda to by bolo teda "spanie" 😝

4. okt 2019

Začni písať komentár...

Odošli