Mnaaam, v novembri idem aj ja na to. Ja uz inu ako moju kapustu nezjem 😃
@matamato zakym kysla, sme ju mavali v kuchyni pod stolom, a sa mi mari, ze bud zakryta len tak napoly, alebo dokonca otvorena. Lebo ono jak to kvasilo, aj stava sa z toho dvyhala a vytekala. A tusim sme ten sud mali v lavori? alebo obmotany handrami? fuu, uz si nepamatam poriadne, to bolo desne daaaaavno...
@matamato Prave naopak, kapustu treba kontrolovat, dolievat vodu.
Kym kapusta kvasi, ma byt v teple a sud v lavori, lebo stava moze vytekat. Ked je vykvasena, treba ju dat na chladne miesto a uz nemusi byt v lavori. Ja ju mam cca tyzden v obyvacke, kde sa kuri a potom poumivam sud a sup s nim do zachodu, ten je najchladnejsi. Pivnicu nemam. Tam mam kapustu este aj v maji, ak sa nezje skor.
@matamato nalozi sa, na vrch sa naukladaju celé listy, zatazi sa tak aby bola cela ponorena v tej slaneej vode ktoru pustila pri tlaceni. Nechá sa v teple pokial kvasi...nikede par dni inde 2 tyzdne-podla toho ako je teplo. Je dobre mat sud v inej nadobe aby nebol neporiadok z pretecenej vody. Ked je vsak stale niekto ochotny kontrolovat nie je to podmienka (ja ho tam davam). Ked sa robi na vrchu pena tak ju pozberam a pravidelne zcistim. Ked sa kvasny proces spomali, zcistim vrch, tak aby som ju nezmutila, dam prec zataz, pozberam tie cele listy zhora. Ak treba ale vacsinou to nie je nutne dolejem prevarenu ale studenu vodu. Sud sa prenesie do chladu, zatvori sa a do zliabku sa naleje voda ktora sa musi stale doplnat. (stretla som sa aj s tym ze sa tam leje olej, pretoze ten sa neodparuje a nie je potreba ho doplnat). Kapusta sa uz skladuje uzavreta.
Ked kapustu naberam vzdy z nej vytlacim maximum stavy a postlacam ju, aby bola co najviac ponorena.
Minolorocnu kapustu som zo suda vyberala pred tyzdnom a zvysok mam uskladneny v 4L flaske v komore. Inak kapustu skladujem v kotolni (plynove kurenie cize tam je chladno)
To fakt nohami?.....asi som moc fajnova....
@anetkaadamko kupujes kapustu v obchode? Tam sa stupe gumakami 😉
aj gumáky sú lepšie......ale nekupujem...aj doma si robím rukavicami.......ale však v pohode 🙂
@anetkaadamko ja rukami ale teda bez rukavic.
Nám už prebublala mali sme tiež v hlbokom plechu 👍 aj do vnútra teda doliat vody pre varenej?? Aby bola ponorená? Pôjdem doliat teda 👍
@anetkaadamko tiez mi to pride nechutne 🙊 robime to pestou
Aj ja vcera nohami v 70 litrovom sude.Mala som ponozky a na to igelity.Moj svokor chcel abi som bola bosa a to som ja pekne odmietla lebo tu kapustu bi som ja nedala do ust urcite.
Aha tu sa môžem isto opitat 😁 náhodou keď už dobu lala kapusta šup s nou do pivnice však??? A môžem ju otvoriť a z kontrolovať?? Neztmavne nebo dačo také?