Suroviny 540 g múka hladká 300 ml vlažné mlieko 100 ml olej 50 g cukor kryštál 1 ks vajce 20 g droždie štipka soľ 1 čajová lyžička citrónová šťava 1/2 ks cukor vanilkový z 1/2 ks citronová kôra 2 PL rum PLNKA: 250 g tvaroh hrudkovitý 1 ks žĺtok z 1/2 ks citronová kôra 1 PL puding vanilkový v prášku 1 PL cukor 2-3 PL hrozienka alebo lekvár
Postup: Do vlažného mlieka si pridáme cukor a droždie ( takto si pripravíme kvások ) Múku pomiešame so štipkou soli, pridáme vajce, olej, nastrúhanú citrónovú kôru, 2PL rumu, 1/2 balíčka vanilkového cukru Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme obrúskom a necháme nakysnúť. Pripravíme si tvarohovú plnku : V miske zmiešame tvaroh, žĺtok, citrónovú kôru, hrozienka, cukor a troška pudingového prášku ( bude dobre držať a chutiť a voňať troška vanilkovo). Nakysnuté cesto dáme na pracovnú dosku a nakrájame na menšie kúsky, ktoré budeme plniť lekvárom , alebo tvarohovou plnkou. Ukladáme ich na vymastený plech. Natrieme olejom z každej strany, aby sa po upečení ľahko oddelili od seba. Pred pečením necháme nakysnúť. Pečieme ich do zlatohneda približne 30 minút pri 170 °C až kým sa neoddeľujú od bokov nádoby, v ktorej sa piekli 🙂
Suroviny
540 g múka hladká
300 ml vlažné mlieko
100 ml olej
50 g cukor kryštál
1 ks vajce
20 g droždie
štipka soľ
1 čajová lyžička citrónová šťava
1/2 ks cukor vanilkový
z 1/2 ks citronová kôra
2 PL rum
PLNKA:
250 g tvaroh hrudkovitý
1 ks žĺtok
z 1/2 ks citronová kôra
1 PL puding vanilkový v prášku
1 PL cukor
2-3 PL hrozienka
alebo lekvár
Postup:
Do vlažného mlieka si pridáme cukor a droždie ( takto si pripravíme kvások ) Múku pomiešame so štipkou soli, pridáme vajce, olej, nastrúhanú citrónovú kôru, 2PL rumu, 1/2 balíčka vanilkového cukru
Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme obrúskom a necháme nakysnúť.
Pripravíme si tvarohovú plnku : V miske zmiešame tvaroh, žĺtok, citrónovú kôru, hrozienka, cukor a troška pudingového prášku ( bude dobre držať a chutiť a voňať troška vanilkovo).
Nakysnuté cesto dáme na pracovnú dosku a nakrájame na menšie kúsky, ktoré budeme plniť lekvárom , alebo tvarohovou plnkou.
Ukladáme ich na vymastený plech. Natrieme olejom z každej strany, aby sa po upečení ľahko oddelili od seba. Pred pečením necháme nakysnúť. Pečieme ich do zlatohneda približne 30 minút pri 170 °C až kým sa neoddeľujú od bokov nádoby, v ktorej sa piekli 🙂