Ahojte, Modrokoníkarky!
Mala som tú česť byť jednou z 10 žienok, ktoré testovali výrobky dmBio. Vďaka tomu, že ma firma vybrala na testovanie, užili sme si s rodinkou cez ten týždeň samé mlsky. V tomto článku sa o ne s vami rada podelím. 🙂 Tak poďme na to...
Ako to vôbec začalo? Stačil jeden komentár k výzve @konik_testuje asi takéhoto znenia: "Prosim si ku nam tieto bio zazraky. Osobne varim a peciem to a z toho co kupim v obycajnych potravinach ale rada by som vyskusala tieto biocka. Vsetko sa hodi a viem ako to pouzijem." a o pár dní výrobky cestovali k nám.
Čo som s rodinkou testovala?
- dmBio trstinový cukor - na rozdiel od trstinového cukru, ktorý ja doma mám, má dmBio trstinový cukor naozaj veľmi jemnú chuť a svetlú farbu. Samozrejme prvá koštovka patrila mne, len tak na štipku noža. Trstinový cukor bol na chuť naozaj veľmi jemný. Skúsila a použila som ho v takmer každom recepte, ktoré popíšem nižšie.
- dmBio Natur ryžový nápoj - po otvorení som ho hneď ochutnala a zistila som, že je mierne sladký. Chuť bola veľmi príjemná. Nepiješ kravské mlieko? Tak nápoj je ideálny aj pre teba. Obsah tuku je veľmi nízky. Vyskúšala som ho v krupicovej kaši - kde jej dodal fakt sladkú chuť a ja "grankoholička" som si kašu okrem dmBio Bourbon vanilkového cukru (a dmBio trstinového cukru v základe) už ničím nemusela osladiť. Ďalej som ho vyskúšala aj v ryži v "mlieku" a aj s obľúbenými müsli.
- dmBio špaldová celozrnná múka - má príjemnú orieškovú vôňu. Je ideálna pri pečení či už slaného alebo sladkého pečiva. Ja som ju vyskúšala pri našich obľúbených domácich celozrnno - špaldových bochníčkoch, muffinoch a tiež na palacinky, ktoré u nás pečiem minimálne 1x do týždňa. Myslím, že palacinky robíš aj ty. Čo tak vyskúšať túto múku?
- dmBio orieškovo-nugátový krém - na túto mlsku som sa veľmi tešila. Nakoľko mám rada jej ne/populárnu nebio verziu, mal tento krém výbornú, jemne orieškovú skôr viac nugátovú chuť pomazánky. Ako inak, hneď som začala s testovaním. Voňavý krém som ochutnala veľkou lyžicou a zistila, že musím rýchlo začať piecť, lebo z neho nič neostane. Krémom, okrem vyjedania sem-tam, som plnila muffiny a ponatierala palacinky. Musím podotknúť, že sa naozaj veľmi ľahko rozotieral.
- dmBio malinový džem - po otvorení pohára, džem neskutočne zavoňal, vzala som lyžičku, tentokrát čajovú, a hneď som ho ochutnala. Chuť bola veľmi príjemná, ľahká a na jazyku sa len tak rozplynul. Dcérka má cez víkend momentálne obdobie "rožtek s maslom a džemom", takže sme ho natreli aj na jej obľúbené pečivo a nesťažovala si. Takže chutil. Ďalej sme si ho vychutnali v muffinoch a taktiež na palacinkách. V muffinoch som džem použila 1x, že skúsim, čo to urobí. A bola to veľmi dobrá voľba. Manžel si pochvaľoval a odporučil mi robiť takéto malinové muffiny častejšie. Čo dodať? S radosťou...
- dmBio prírodný kokosový olej - kokosový olej používam často. Či už pri varení, pečení, alebo pri skrášľovaní, krémovaní. Je až neskutočné, aké možnosti využitia kokosového oleja sú. Vôňa bola, ako inak, okúzľujúca a chutil naozaj výborne. Nejaký diametrálny rozdiel medzi tým, čo používam a týmto, čo som testovala som však ale nezaznamenala. Keďže je však vyprodukovaný v ekologickom poľnohospodárstve, rozidel tam určite bol. Bol použitý opať takmer v každom mojom recepte.
- dmBio jemná horká čokoláda - horké čokolády naozaj nemusím, maximálne čo doma mám je klasická horká na varenie. Ale ako by to bolo keby som ju neochutnala? Oóóó, bola fakt horká, ale kedže obsahuje 70% kakaa nič iné som ani nečakala, no pre mňa nič na mlsanie. Tak som sa vrátila k orieškovo-nugátovému krému a čokoládu som sa rozhodla použiť do šťavnatého čokoládového koláčika.
- dmBio prášok do pečiva - pre pekárky neodmysliteľný pomocník. Využitý pri čokoládových muffinoch a palacinkách.
- dmBio Bourbon vanilkový cukor - rozdiel medzi obyčajným vanikovým cukrom a dmBio Bourbon vanikovým cukrom bol neuveriteľný. Aróma vanilkového lusku zavoňala pri pretrhnutí sáčika takmer okamžite. Rozdiel bol badateľný hneď aj na pohľad. V balení sa nachádzali drobné kryštáliky cukru a jeho farba bola jemne hnedá.
- dmBio sušené pekárske droždie - musím sa priznať, že sušené droždie nepoužívam, nakoľko doma využívam iba čerstvé, či už na pečenie alebo do našej obľúbenej drožďovej pomazánky a tak som nemohla porovnať s iným sušeným. Ale nemôžem povedať, že by toto dmBio sušené pekárske droždie sklamalo. Naopak, urobilo to, čo malo. Keďže 9 g balenie bolo určené na 500 g múky, použila som ho hneď v prvý testovací deň na domáce celozrnno-špaldové bochníčky.
A teraz, nech sa páči, tu sú moje spomínané recepty. Recepty sú písané v celých dávkach, ja som si ich upravovala podľa seba, keďže napr. múku som chcela využiť vo viacerých receptoch, spomínané sušené pekárske droždie bolo tiež určené len na 500 g múky a čokolády bolo tiež iba 100g.
Domáce celozrnno-špaldové bochníčky (cca 16 ks)
- tu samozrejme závisí od teba aké veľkosti budeš robiť, môžeš si spraviť aj bagetky, žemličky... Čo len chceš. Ja som robila polovičnú dávku z 500 g múky a 1 ks sušeného droždia.
- 1 kg dmBio špaldovej celozrnnej múky
- 7-8 dcl vody (podľa potreby)
- 2 ks dmBio sušeného pekárskeho droždia
- 4 PL olivového oleja
- 4 ČL soli
- hrsť slnečnicových semienok
- hrsť ľanových semienok
- hrsť tekvicových semienok
- olivový olej na vytretie plechu
- V mise si zmiešame špaldovú celozrnnú múku so sušenými kvasnicami. Pridáme soľ, olivový olej, vlažnú vodu a semienka. Varechou vypracujeme vláčne cesto. Cesto miesime tak, aby sme do neho dostali čo najviac vzduchu.
- Keď máme cesto vypracované, misu prikryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto asi na 1 hodinu. Keď máme cesto vykysnuté, pracovnú dosku pomúčime múkou. Cesto vyklopíme a ešte premiesime spolu s múkou.
- Cesto rozdelíme na 2 časti a z každej časti vytvarujeme valec. Každý valec nakrájame na 8 častí, z ktorých tvarujeme malé bochníčky, bagetky... Takto pripravené bochníčky ukladáme na olejom vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie.
- Rúru predhrejeme na 250 °C, vložíme do nej plech s bochníčkami a teplotu znížime na 210 °C. Pečieme cca 30 minút.
Krupicová kaša
- recept na krupicovú kašu snáď poznáš, ale ja ju robím takto:
Do hrnčeka si nalejem 250 ml dmBio Natur ryžového nápoja. Z hrnčeka odlejem asi polovicu nápoja do hrnca, v ktorom budem variť krupicovú kašu a v zvyšnom nápoji, ktorý ostal v hrnčeku si rozmiešam 2-3 PL krupice. Do nápoja, ktorý som naliala do hrnca, si pridám 1 PL dmBio trstinového cukru. Keď sa nápoj začne variť, vylejem zvyšný nápoj s krupicou, ktorý sa nachádza v hrnčeku a varím do zhustnutia. Následne vylejem na tanier, polejem roztopeným maslom, posypem dmBio Bourbon vanilkovým cukrom a jemne poprášim kakaom.
Šťavnatý čokoládový koláčik
- celá dávka je určená na okrúhlu tortovú formu s priemerom 26 cm. Keďže som mala k dispozícii 100 g dmBio jemnej horkej čokolády, množstvo surovín som si upravila na dávku podľa nej.
- 300 g dmBio jemnej horkej čokolády
- 250 g masla - prosím nie žiadne náhrady!
- 6 vajec
- 230 g dmBio trstinového cukru
- 3 PL hladkej špaldovej múky
Okrem toho
- trochu masla a trstinového cukru na formu
- trochu kakaa
- Čokoládu nasekáme a maslo nakrájame na malé kúsky. Obe suroviny pomaly roztopíme nad horúcim vodným kúpeľom. Žĺtky a bielky oddelíme, bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky s trstinovým cukrom vymiešame do penista.
- Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme trstinovým cukrom.
- Čokoládovo-maslový krém necháme trochu vychladnúť. Primiešame žĺtkový krém, bielkový sneh a 3 PL múky. Cesto vylejeme do formy a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 25 minút.
- Necháme vychladnúť na mriežke. Koláč vyberieme z formy a poprášime kakaom.
Muffiny - plnené dmBio nugátovo-orieškovým krémom a dmBio malinovým džemom
- veľmi jednoduchý hrnčekový recept. Ja som opäť urobila polovičnú dávku a z nej mi vyšlo 20 muffinov.
- 2 vajcia
- 3 hrnčeky dmBio špaldovej celozrnnej múky
- 1 hrnček dmBio trstinového cukru
- 1 hrnček dmBio Natur ryžového nápoja
- 1 hrnček dmBio prírodného kokosového oleja
- 1 dmBio prášok do pečiva
- 1 dmBio Bourbon vanilkový cukor
- dmBio jemná horká čokoláda, vlašské orechy a hrozienka - koľko uznáš za vhodné
"Náplň"
- dmBio orieškovo-nugátový krém
- dmBio malinový džem
- V mise najprv vymiešame vajíčka s trstinovým a vanilkovým cukrom. Pridáme kokosový olej, ryžový nápoj a znovu vymiešame.
- Potom primiešame špaldovú celozrnnú múku s práškom do pečiva a nakoniec pridáme opláchnuté hrozienka, posekané orechy a posekanú čokoládu, nie však priveľmi nadrobno, aby sa v ceste úplne nerozpustila.
- Cestom plníme priehlbinky muffinového plechu asi do 1/3, ak taký nemáme tak rovnako do dvojitých papierových košíčkov.
- Následne dáme "náplň" v podobe buď orieškovo-nugátového krému alebo malinového džemu. Množstvo tak ako máme radi. Doplníme zvyškom cesta do 2/3 plechu/košíčkov. Nakoľko muffiny ešte v rúre porastú, neplníme plech/košíčky až po okraj.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút.
"Mliečna" ryža s kokosom
- 1 hrnček guľatozrnnej ryže
- 250 ml dmBio Natur ryžového nápoja
- 3 PL dmBio trstinového cukru
- 1 dmBio Bourbon vanilkový cukor
- 5 plátkov pomarančovej kôry
- štipka soli
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
- kokosový orech na servírovanie - samozrejme pôjde to aj bez neho
- Pomaranč umyjeme a obaríme horúcou vodou. Odkrojíme z neho niekoľko plátkov kôry (bez bielej časti).
- Ryžu varíme v ryžovom nápoji spolu s trstinovým a vanilkovým cukrom, štipkou soli a pomarančovou kôrou do úplného rozvarenia. Ak sa nápoj príliš rýchlo vyparí, prilejeme ešte trochu, aby ryža neostala suchá. Je dôležité ju pravidelne premiešavať, aby neprihorela.
- Keď už je ryža mäkká, skoro až rozvarená, vyberieme plátky pomarančovej kôry. Odstavíme z plameňa a pridáme kokosové mlieko. Poriadne premiešame.
- Na záver pridáme strúhaný kokos (trochu si necháme na ozdobenie).
- Hotovú mliečnu ryžu necháme odpočívať v hrnci pod pokrývkou asi 10 minút, aby sa všetky chute spojili.
- Mliečnu ryžu servírujeme v kokosovom orechu. Pred podávaním ozdobíme nasucho opraženým strúhaným kokosom.
Kakaové palacinky s malinami
- z tohto množstva urobíš asi 8 palaciniek, samozrejme závisí ale aké veľké a aké hrubé ich budeš robiť.
- 1 hrnček dmBio špaldovej celozrnnej múky
- pol hrnčeka vody
- 2 vajcia
- 1 PL kakaa
- 1 PL dmBio prírodného kokosového oleja
- 2 PL dmBio trstinového cukru
- 1 ČL dmBio prášku do pečiva
- na ozdobu použijeme maliny, med a pražené lieskovce
"Náplň"
- dmBio orieškovo-nugátový krém
- dmBio malinový džem
- Múku, vodu, vajíčka, kakao, olej, cukor a prášok do pečiva vymiešame mixérom. Cesto necháme 30 minút postáť a na troške kokosového oleja upečieme palacinky z oboch strán.
- Palacinky si ponatierame krémom alebo džemom alebo oboma naraz a zrolujeme do rolky.
- Na servírovacom tanieri dozdobíme malinami, polejeme medom a posypeme praženými lieskovcami.
Na záver želám tebe aj tvojej rodine dobrú chuť! Verím, že ťa oslovili nielen recepty, ale aj dmBio výrobky. A preto ti určite odporúčam vyskúšať, keď nie všetky, aspoň niektoré zo spomínaných testovacích surovín. Ja tiež niektorým z nich ostávam verná.