A na ôsmy deň Boh stvoril kávu...
Ranné lúče zaplavujú ulice, autá plnia hlavné ťahy a každý sa niekam náhli. Také typické ráno v Bratislave. Ja to mám, našťastie, od domu do práce len kúsok, a tak si v duchu carpe diem vykračujem do práce s úsmevom na perách. Posledné dni sa mi na päty lepí šťastie... Mám novú prácu, v ktorej sa cítim príjemne, deti sa tešia do škôlky a domácnosť zvládam excelentne. A včera mi kuriér do práce priniesol balík kávy Barzzuz, keďže ma vybrali na jej testovanie. Kávu milujem. Všetky jej odtiene a podoby, silné espresso v šálke, tiramisu na tanieri a mocca odtieň vo vlasoch. To všetko som ja. Možno aj preto som sa rozhodla pracovať v malej kaviarničke, ktorá chce ľuďom okrem kvalitnej kávy prinášať aj pohodu a úsmev. A s istotou môžem povedať, že kvôli kávoláske som sa rozhodla zapojiť do testovania Barzzuz kávy.
Frima Barzzuz poslala testuchtivým mamičkám 3 druhy káv - Brazíliu, Etiópiu a Indonéziu a k tomu praktický termohrnček, zrejme vedeli, že my, ženy, doma len tak neobsedíme... Prvé, čo som si všimla na každej jednej káve, teda jej zrnkách, bola výrazná farba. Pre zaujímavosť som vysypala zopár zrniek konkurenčnej kávičky a rozdiel ma naozaj prekvapil. Kávičky Barzzuz sú totižto pražené v stupni Full City, ktoré sa ukončuje pred stupňom 2.pukania. Telo takto upraženej kávy je stredne silné a acidita minimálna, vyniká čokoládová, oriešková či karamelová chuť.
Na rozdiel od špekáčika, ktorý je tmavší než všetky ostatné, má tmavý odtieň kávy ešte jeden plusový bod. Za pozitívne vlastnosti kávy totiž vedci považujú zlúčeniny známe ako fenylindány, ktoré vznikajú v kávových zrnách počas ich praženia. Tie majú schopnosť zabojovať proti vzniku Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. "To nie je zlý začiatok," vravím si.
Kufre zbalené, deti pripútané, ja zadýchaná. Áno, takto vyzerajú naše cesty a výlety. Tentokrát mierime dobiť baterky do podtatranskej oblasti, no moje telo vykazuje výrazný pokles energie už teraz, takže káva Etiópia so mnou cestuje v kufri aj v termohrnčeku.
Vedeli ste, že práve Etiópia sa spomína v legende o vzniku kavy? Kávu vraj objavil etiópsky pastier Kaldi. Jeho stádo kôz si pochutilo na kríku s červenými bobuľami. Kozičky táto pochúťka nabila takou energiou, že sa im v noci vôbec nechcelo spať. Utrápený pastier sa zveril miestnemu opátovi, ktorý si z bobúľ uvaril nápoj, a po jeho konzumácií sa dokázal koncentrovať na modlitby celú noc, dokonca aj lepšie komunikovať s Bohom... Myslím, že niečo na tom pravdy bude. So mnou sa pred rannou kávou tiež veľmi komunikovať nedá, o koncentrácii ani hovoriť nebudem...
Káva Etiópia sa vyznačuje najnižším obsahom kofeínu, cítite tóny korenia a ovocia. Nie je výrazná, nevadí mi, ani netúžim po ďalšej šálke... Priznávam, že pre mňa bola táto káva sklamaním, no som zvyknutá piť silnú čiernu kávu. Ak potrebujete svoj životabudič o niečo slabší a jemnejší, toto je tá pravá voľba pre vás.
Tak toto je už iná káva! Oveľa viac zemitá, pri jej vychutnávaní cítite ovocné aj tabakové tóny. Hovorím o káve Indonézia, ktorú si vychutnávam ako druhú v poradí.
Vychutnávala by som si ju o niečo viac, keby mňa aj moje deti netrápila choroba. V takom čase vravím, vďaka Bohu za babičky, ktoré sa nám snažia osladiť naše horké chvíle, napríklad aj domácim orechovníkom. Táto dvojka - mám na mysli orechovník a Indonéziu -tvoria úplne dokonalý pár. Vychutnávam a chválim... No po pár dňoch testu mi na káve Indonézia opäť niečo chýba. Alebo ma len prirýchlo omrzela? Každopádne viem, že asi ani táto kadidátka nebude mojím pravidelným hosťom. Kávička je príjemná, oveľa výraznejšia ako Etiópia a dokonca chutila aj milovníkom latte a cappuccina. Pri tejto káve mi však najrýchlejšie mizla pena, tzv cremma. Či už nastala chyba pri príprave, alebo zato môže postavenie hviezd, neviem, každopádne, s Indonéziou sme prežili krásne spoločné chvíle, no rozlúčili sme sa.
Som milovník detailu. Vychutnávam si vôňu ročného obdobia, atmosféru momentu, keď sa moje deti ku mne túlia, vie ma omráčiť zaujímavé zoskupenie oblakov prežiarených slnkom alebo krása drobného nenápadného kvetu. Tak tomu bolo aj jedno novembrové popoludnie. Po rušnom dni som zatúžila po kráse a vône domova. To vôbec nebola jednoduchá úloha, keďže ma tam čakalo špinavé prádlo a nevyložená umývačka. Moje predsavzatie upratať som teda posilnila motiváciou, na trhu som kúpila kytičku sušených kvetov, doma si pustila príjemnú hudbu a dom prevoňala kávou Brazília. Túto kávu som si pripravila bez akýchkoľvek očakávaní. Tým, že ma predchádzajúce dve neohúrili, nečakala som žiadne ohňostroje ani teraz. Ťažko povedať či to bolo práve preto, alebo pre pozitívne naladenie daného dňa, no táto kávička sa stala mojím favoritom. Acidita je jemná a ústami sa vám prelieva čokoládová sladkosť. Cremma bola pri tejto káve najvýraznejšia a najtrvácnejšia, učarovala mi aj jej vôňa.
Keďže bola poslednou z trojice testovačiek, stále má miesto v mojom kávovom mlynčeku a ja seriózne rozmýšľam nad tým, že si ju tam ponechám, aj keď sa minie testovacia dávka. Asi sme sa našli, Brazília a ja. Predsa len, čokoláda a horkokrvnoť, to máme spoločné.
Na záver sa chcem poďakovať za dôveru a možnosť testovať tento čierny klenot. Káva Barzzuz je kvalitná, výborne upražená a rozhodne niečím výnimočná. Čo je veľmi pozitívne pre bežného spotrebiteľa, je cenovo dostupná. Sortiment kávy Barzzuz netvoria len tieto tri druhy, takže malé testovanie si môžete spraviť aj vy. Vychutnávať momenty spojené s kávou totiž nikdy nie stratou času. Keď sa rozhodnete zainvestovať do kávy Barzzuz, rozhodne investujete aj do svojho zdravia, keďže ste zvolili 100-percentnú arabicu vysokej kvality. Či však zvoliť ten správny typ pre vaše chuťové bunky, to vám zaručiť neviem. Výber je totiž široký, no za pokus to určite stojí!