Tento článok som sa rozhodla napísať hlavne ako pomôcku pre tých, čo sa v našej skupine Pečieme s kváskom rozhodli založiť kvások a teraz sa prvý krát odhodlali piecť kváskový chlebík a aj pre váhajúcich nadšencov doma upečeného zdravého voňavého chlebíka.
1. KROK- Základom na kváskový chlebík je KVÁSOK. Ten si môžete zohnať už hotový od niekoho kto kvások už má alebo cez net (kvásková mapa). Alebo jednoducho si ho pripravte doma len z vody a múky za cca 10 dní. Receptov je veľa, ja osobne odporúčam ražný kvások lebo ten najmenej podlieha pokazeniu. V našej kváskujúcej skupine jeden osvedčený recept nájdete. Ak teda idete cestou zakladania kvásku a úspešne ste ho zalozili ...Môžte sa vrhnúť na prvý chlebík.
Presvedčte sa, že váš novo založený kvások je pripravený a to tak, že podľa nášho receptu na založeie kvásku má už 10-14 dní a už rastie pravidelne, čiže nebublinkuje tak bujne ako na začiatku.
2. KROK- zamyslite sa kedy bude pre vás najlepšie piecť. Kedy budete doma..doobeda? poobede? Napíšem vám dve varianty (existuje ich určite aj viac spolu s chladničkovým kysnutím).
- Mám čas doobeda, tak si rozkvas pripravím tesne pred spaním a po 8-10 hodinách začnem hneď ráno zarábať cesto a na obed piecť chlebík.
- Mám čas poobede (po práci), tak si skoro ráno pred odchodom do práce zarobím rozkvas a cesto z neho zarobím keď prídem po 8-10 hodinách a pečiem večer.
3. KROK - spravíme si rozkvas - zoberieme si pohárik s naším založeným (materským) kváskom a odoberieme do ďalšieho 7 dcl pohára asi 3PL kvásku (keď bude silnejší bude stačiť aj 1 Pl). K nemu nalejeme 160 g vlažnej vody (g preto lebo to lejem priamo na váhe) a 140 g ražnej chlebovej múky (tá čo s ňou kŕmite). Toto zamiešame a viečko len jemne priložíme. Dáme na teplé miesto (mikrovlnka, rúra, radiátor, linka) a počkáme dokým nevýjde úplne hore. Môjmu to trvalo asi 8 hodín. Odporúčam nepredlžovať čas, lebo kvások potom prekysne. Môjmu zabehnutom kvásku stačí aj 6 hod.
4. KROK - čo s materským kváskom? Ak je v ňom ešte dostatok kvásku, tak polku odoberte a zamrazte ho, ak by sa niečo stalo s aktuálnym kváskom tak budete mať zálohu. Materský kvások potom v tom istom poháriku so zaskrutkovaným vrchnákom dáme do chladničky a môžme z neho kedykoľvek piecť. Ak nepečieme, tak ho raz za týždeň prikŕmime 1PL vody a 1 PL ražnej múky a necháme pár hodín na linke a potom zase uložíme do chladničky.
Ak ideme piecť, tak z neho odoberieme na vyššie spomínaný rozkvas, ale nezabúdajte...koľko Pl z kvásku odoberieme toko mu zase vráťte a nechajte pár hodín na linke a potom ho dajte naspäť do chladničky.
5. KROK - miesenie cesta - recept na chlebík a postup miesenia nájdete v týchto dvoch videách. Miesiť odporúčam aj 15 min. Ja som to trošku urýchlila nech vás nezdržujem 🙂 A prosím berte video s rezervou..nemám s tým skúsenosť a aj pomocník veľmi nedpolupracoval🙂))
1. časť https://www.youtube.com/watch?v=PfK8Xa4QI7g
2. časť https://www.youtube.com/watch?v=IvbQH8CF2sE
6. KROK vkladanie cesta do ošatky - nezabudnite vybrať správnu ošatku podľa toho, aký veľký chlebík idete piecť, ak nemáte osatku tak si dajte do sítka utierku vysypanú škrobom. Video nájdete tu: https://youtu.be/3t1B-eSqB9k
Moje cesto kyslo v ošatke 2,5 hodinky dokým vyšlo až hore, ale kysnutie bude individuálne podľa sily kvásku aj teploty v miestnosti. (Zabehnutý kvások mi kysne v ošatke len hodinku). prikladám foto.
7. KROK - príprava rúry - tento krok neodfláknite lebo je veľmi dôležité správne nahriatie rúry. Ja zvyknem vyhrievať hodinu pred pečením. Do rúry vložím plech na pečenie chleba na druhý stupeň odspodu a jeden starý plech na záparu na dno rúry. Zapnem ju na 250 stupňov a na funkciu ohrev z hora a zdola.
8. KROK - vyklopenie cesta do rúry - môžeme použiť dva spôsoby a to prvý, že cesto vyklopíme z ošatky rovno na rozpálený plech v rúre. Druhý spôsob je taký, že si pripravíme pečiaci papier a pod neho dáme dáku dosku (napr. na krájanie), vyklopíme chlebík a prenesieme ho do rúry a dosku vytiahneme ;) V ten moment tam do spodného zaparovacieho plechu chrstneme asi 2 dcl vody a rýchlo zatvárame rúru. Môže sa vám takto trošku rozliať, ale pri správnom nahriati vám porasie.
9. KROK - pečenie - pečieme 10 minút pri 250 stupňoch a potom vyberieme zaparovací plech. Znížime teplotu na 190-200 stupňov a dopekáme ešte 20 min.
10. KROK - finále - po upečení zistíme poklepaním na spodok chlebíka, či je prepečený a to tak, že vydáva dutý zvuk. Položíme chlebík na mriežku a režeme až keď vychladne. .nie skôr lebo by sa mohol chlebík "zadusiť".
Dúfam, že vám môj "manuál" aspoň trošku pomohol a že sa vám podarí upiecť krásny, voňavučký KVÁSKOVÝ chlebík. Ten môj je tu 🙂
Pre viac inšpirácii vás pozývam aj na moju fb stranku: Recepty od Katy
Vaša Katarína 🙂
Zajtra idem na to 😬💃🏻
@olivka84 áno Orion...Konkrétne táto na kilovy chlebík
https://www.oriondomacepotreby.sk/ošatka-rattan...
úžasne podrobný postup, za ktorý dakujem. Skúšala som chlebík piecť už na 5.deň, kvások mal len 4 dni ... viem, že sa má nechať až desať, dvanásť dní, ale nevedela som sa dočkať.... chlebík sa zdvihol len troška ale chuťovo bol celkom fajn. Dúfam a verím, že keď ho dám po toľkých dňoch na rozkvas, ako sa má, tak sa chlebík zdvihne lepšie 🙂 Drž palce 👍
@lulubelka to cakanie na prvy chlebik je niekedy nekonecne 🙂) moje prve chlebiky boli dlhooo placate a nakoniec som prisla na to, ze aj rozkvas aj cesto nechavam prilis dlho v teplom prostredi a prekvasovalo. Takze pomohlo skratenie casov alebo kysnutie v chladnicke a nenechavat rozkvas dlhsie ako je nutne. Moc drzim palce
@katkadr tak chlebík som skúšala, ked mal kvások 10 dní, išla som podľa postupu, chlieb sa super zdvihok, na rozkvas som použila ale pšeničnú múku ... pridala 400g pšeničnej a
100 g špaldy plus slnečnicové semiačka 290 g vody a chlebík narástol celkom fajn, ale musela som ho piecť dlhšie o 15 minút a vo vnútri je taký ťažší a neni ani nejak nadýchaný, kôrka je tvrdšia, hoci som ju natrela studenou vodou so solou. Robím asi dačo zle ....?
mne sa toto tak veľmi páči! aj do skupinky som sa nedávno pridala a obdivovala Vás šikovnice 🙂 len keby som sa vedela odhodlať, ja som také nemehlo...vždy som chcela pekárničku na chlieb, ešte nemám a teraz váham, či si pýtať na narodeniny ako som plánovala alebo či skúsiť toto 🙂 máte môj obdiv!
@michaella13 zlata🙂 vyskusaj...za to nic nedas a uvidis, ze to vobec nie je take tazke ako sa zda. Pekarnicku by som nekupovala, ja som zo zaciatku tiez zvazovala,aj som si ju od kamosky pozicala a nebolo to ono podla mojich predstav
Katka, super článok aj video. Velmi mi to pomohlo.👍 Chcem sa spýtať na muku, ktorú používaš vo videu. To je špaldova polohrubá ? Neviem prečo som si myslela , že sa používa hladka na chlebik. 🙂
Super videjka aj pomocníci a maminka aká si symposka pekná 🙂
Ahoj 🙂 ja som začiatočník v pečení z kvásku, robila som si vlastný kvások(poctivo som ho piplala dva týždne)....ale nejak sa mi ešte nepodaril taký chlebík ako som si predstavovala, robievam pšenično ražný a vždy mi vyjde z trúby nie moc vysoký...pravdepodobne, čo som tu čítala, mávam asi prekvasený rozkvas, alebo aj cesto.Keď chcem robiť test prstom a "štuchnem" do cesta po kysnutí, tak mi začne trošku klesať. Je to v tom?
Krasne popisany postup aj spolu s videom, laka ma to si zaexperimentovat aj tymto smerom. Asi sa supnem do skupiny pre inspiraciu 🙂 Aa ja ta asi jaj poznam, z prace 🙂
Katka, mam zalusk skusit tento spaldovy chlebik. Psenicno-razny som stale narezala, ale podla fotiek vidim, ze Ty si tento spaldovy nenarezala. Ma to nejaky vyznam pri peceni? Vdaka!
@katkadr Video som si pozrela 2x poobede. Vecer som zabehla do lidlu ale ani za svateho som si nevedela spomenut, aku si ukazovala 🙂
Tak nic, spravim klasicky spenicno-razny a pridam trocha celozrnej muky. Spaldovy si necham ako dalsi v poradi uz so spravnou mukou. Mam ich doma asi 15. Za chvilku ich nebude kde davat 😂
Dakujem za vsetky rady!
@katkadr mozem sa opytat,ci nemozem robit s psenicnou mukou,ked ano tak akou a na 1kg chlebik,kolko akej muky,psenicnej /neviem aku/ a mozem + tu raznu chlebovu?/kolko/,mam desiaty den kvasok,vybehol mi dnes velmi hore uz mi zacal tiect,cez pohar,ked zajtra rano prikrmim,tak uz pojde cez,v piatok rano by som urobila rozkvas,to bude uz 12 den,uz mozem robit rozkvas? A chlebik by som chcela urobit,nie je nejaky jednoduchsi na za iatok,nemieseny,lebo nedvihnem ruku,ked budem 15minut miesitViem,ze 😂.viem
..tak a je to tu! Rozkvas hotovy, kvasok dokrmeny, uz odpocivaju na linke.. mam toho plnu hlavu.. zajtra rano sa uvidi, ci narastie, ako mi pojde tento prvy kvaskovy chlebik.. a ci to zvladnem. Drz palce 😊😉
@zuzina1881 drziiimmm palce, urcite bude omnoho lepsi ako obchodovy.
@katkadr dakujem. Uz kysne. Rozkvasmi chcel ujst z pohara, cesto mi pod rukami bublinkovalo.. uz krasne kysne.. tak sa tesiiim. Katka, vo videu si spominala, ze si nechavas 1pl z rozkvasu, ale uz si nepovedala na co?? A este mam jednu otazku, mam tak 4pl kvasku, ako si ho namnozim, aby som aj do mraznicky dala.. pre istotu.. mozem dat naraz do neho trebars 4pl muky, 4pl vody??
@zuzina1881 no ja si tu 1pl nechavam potom v chladnicke a ked idem robit rozkvas tak k tomu len prihodim muku a vodu. Mam takto dva alebo tri pohare a striedam ich. Ale mozes kludne aj odoberať z pohara kde mas viac lyzic kvasku. To je na tebe,ako ti vyhovuje.
Ak chces namnozit kvasok, tak kludne ako pises..daj viac muky a vody.
@katkadr dakujem katuska za vsetky rady!!! Este 5 min a bude upeceny! Potom sa pochvalim vysledkom 😉
@katkadr Ahoj Katka, prosim ta mam otazku suvisiacu s tym kvaskom, ktory ostane v chladnicke na dalsie pouzitie... Vzdy ked odoberiem na rozkvas napr. jednu lyžicu kvasku, tak dokrmim jednou lyzicou muky a jednou lyžicou vody? Necham na kuchynskej linke ako pri zakladaní kvasku a potom na druhy den sup do chladnicky? Pre istotu sa pytam 🙂 vcera mal moj kvasok 14 dni, uspesne som podla tvojich rad a videi zalozila rozkvas a ochvilu uz idem na preloženie chlebíka do sitka (nemam osatku zatial), velmi dufam, ze sa podari 😊 dakujem krasne za rady a videa pre nas zaciatocnicky 😘
@follee ajoj, som rada ze sa pytas ked si nie si ista....
Speavne pises, ak odoberas z kvasku na rozkvas,tak potom do neho pridas vodu a muku,zamiesas a nechas na linke tak dlho ako aj rozkvas. Cize dokym sa nezdvojnasobi objem. Moze to byt u kazdeho rozne podla teploty okolia,ale cca 6-8 hodin. Potom sa dava do chladnicky so zavretym vieckom.
Drzim palce pri peceni chlebika...urcite sa podari.
pozrela som si tvoje videjka,su super 🙂....prosim ta moja osatka je dlha 33cm,široka 16-17cm,vysoka 8cm,tak mam zarobit raz tolko cesta? teda aj na rozkvas dam všetko 2x,6pl materskeho kvasku a ostatne 2x?Dakujem ...a do mraznicky ked dam,normalne mozem zavriet vičkom?juuuj uz sa tešim,či sa mi podari chlebik....
A dnes mi prisla aj kniha😉🙂,moj kvasok ma dnes 13.den:kissing_heart:
@katkadr to cesto je perfektne,super sa s nim robi,parada....Katka,nemas tu osatku vacsiu ako pises ze 26cm? Lebo mam rovnake mnozstvo vsetkeho....a v osatke ked dam kysnut mam skoro povrch toho cesta.....a prosim porad mi ,moja rura ma dole neprekrytu spiralu...tak nemozem robit zaparu ani 2plechy sa mi nemestia,aby som dala vodu do spodneho...postaci do hrnceka?
Clanok super citam ho uz asi 50 ty krat najmenej. Len este najst odvahu na ten chlebik. Asi zacnem niecim lahsim...ale mam jednu otazku. Ked je uz hotovy kvasok po desiatom dni a polovicku dam zamrazit...a polovicu mam v ladnicke odoberiem napr.dve lyzicky z toho matersk.kvaski a zarobim na rozkvas a necham cca tych 12 hod. A ja potom odoberam z toho rozkvasu dve lyzicky spät tomu materskemu? Spravne som to pochopila? A nevadi ked tam je potom v tom rozkvase aj ina muka nez razna?....fakt sorry pytam sa ako pipi ale nechcem to pohnojit
@katkadr Ahoj Katka, mozem ta poprosit o radu? Neviem, co robim zle s cestom, dnes som 2 davky vyhodila. Mam ho ako zuvacku po rozmieseni v robote, nedalo sa mi ani pekne vybrat, ked som ho nechala 2 hodiny kysnut. Lepilo sa ako dive a skoro vobec nenakyslo. Kvasok mam podla mna dobry, uz ma 12 dni a ked som robila rozkvas, tak mi vybehol na vrch pohara uz za 2 hodiny. Aj ked som ho dokrmila, tak o 2 hodky bol plny pohar a dala som ho spät do chladnicky. Nevies mi prosim poradit? Dakujem 😊
Prosimta ked si rozkvas budem robit tesne pred spanim a teda odoberiem z materskeho kvasku a ten musim znova dokrmit a nechat oar hodin na linke. To musim v noxi vstat a ist ho odlozit do chlad.? Alebo ho tam mozem nechat az do rana? Dakujem
@mamuskazuzuska zavisi to od teploty v miestnosti..ak je teplo tak moze prekvasit
@katkadr jasne... No, uvidime ako bude 🙂 tak ja v noci aj kojim takze moznonebude problem 🙂
@mamuskazuzuska ak v noci bude uz viac ako dvojnasobny, tak ho staci dat do chladnicky a tam pocka do rana
Ahoj Katka, aj ja som sa rozhodla spraviť si kvások, no a už bude mať zajtra 10 dní. Ale, bublinkoval, no od začiatku rástol nejak pravidelne, nie bujne a ani mi "nevykypel" z pohára. A teraz je ako keď robiš kvások z kvasníc, resp. povrch je taký neviem bez bubliniek, je to ok? Alebo to môžem rovno vyhodiť. Ďakujem za radu. 🙂
Ďakujem 🙂 Snáď sa podarí. 🙂 🙏
Kati ked budem robit 750g chlebik. Vsetky suroviny 3/4 mnozstvo a rozkvasu tiez?
Kati spachtlicku kde kupim? 🙂
@mamuskazuzuska ja som v domacich potrebach Orion kupila, aj osatky tam maju
@katkadr hej osatku uz mam doma ale som nevedela ze aj spachtlicka sa zide 🙂 inak nemas skusenosti s tym bavlnenyn vreckom na pecivo z orionu? Lebo mne v tom pecivo akurat tak zoschlo... Ale skusala som ho este neoprate bolo uplne tvrde.. a prosim este na tu otazku o pomere surovin mi mozes odpovedst? Dakujem 🙂
@katkadr a nevies kde v kam. Obchode by som ju zohnala?
@mamuskazuzuska ja ju tiez mam, ale davam este cele vrecko s chlebom do igelitoveho vrecka este. Tak vydrzi
@mamuskazuzuska najlepsia by bola cisto lanova..skus niekde na nete pozriet
@katkadr dakujem 🙂 a spwchtlicku som pozerala ze ma tescoma taku sadu 3ks tak pojdem asi to kupit tuto do borov 🙂 s kvaskom mame este tyzden cas kym budeme schopni piect chlebik tak stiham 🙂 prosimta a ako je to teda ked chcem robit 750g cchlebik? (Taku mam osatku)
@mamuskazuzuska ono do tejto 750 sa zmesti aj kilovy chlebik,ale bude precnievat cez vrch. Co az tak nevadi alebo odober z mnozstva rozkvasu aj cesta
@katkadr a mam si radsej spravit rozkvas tak ako pises ty (aby som vedela ako velmi sa ma zvacsit) a potom pouzit len 3/4 cca?
@mamuskazuzuska mozes a ostatok dsj do chladnicky a mozes pouzit ako dalsi kvasok.
@katkadr Katka moze byt aj skrob kukuricny? Zemiakovy doma nemam ale mozem dokupit ak treba taky 🙂 dakujem
@mamuskazuzuska ano moze..
@katkadr dakujem
@katkadr na rozkvas pouzivas tiez tu raznu chlebovu?
@mamuskazuzuska ano..
@katkadr kati nozikom sa chlebik narezat neda? Ziletku nemam :( aj sa to uprimne bojim niekde mat pri 2 detoch :(
@mamuskazuzuska da, ale takym najostrejsim
@katkadr skusim 😅
Prosím, ako sa volá ,chlebova' skupina?
@katkadr včera som piekla podľa tvojho receptu a chlebík sa mi rozlial... dnes som ho tiež robila... ale robila som ho s autolýzou... a zase sa mi rozlial.. vody som dala 290g a múku používam presne čo ty... keď ho dám na linku aby som ho preložila a dala do ošatky... tak mi proste nedrží tvar... roztečie sa... prosím ťa vieš mi poradiť čo robím zle... a prekladala som ho v miske každých 30 min
Super su tie videa👍. Naozaj lepsie raz vidiet ako 5krat citat.
A chlebiky nenatieras nicim, ani vodou?
@stellasweet dakujem..nie nepotieraz. Len pred pečením zaparim ruru
Ahoj. Veľmi pekne ďakujem za návod na založenie kvásku. Kvások je konečne krásne bublinkový. Dnes sa mi z neho podaril prvý naozaj dobrý chlieb. Z toho predchádzajúceho kvásku bol chlieb použiteľný ako zbraň 😀 a kysnutie bolo naozaj symbolické.
Cesto sa mi podarilo trochu tekutejšie, ale krásne nadýchané aj vďaka videu ako na prekladanie. 😀
@katkadr ahoj.prosim ta chcela by som sa ta spytat...v zakladaní kvasku pises že s raznou celozrnnou muko a tu píšeš ze razna chelbova taka ktorou kŕmite...to je taka istá len sa to inak volá? Strasna sa stracam v tych mukach...ak by si mi prosím poradila ake muky si mam na zaciatok nakúpiť lebo som v tom úplne stratená..plus este ja to chcem hlavne pre 11 mesačné dieťa....tak aby ta muka bola vhodná aj pre neho...dakujem ti krasne;) pekny den
@lucynka26 Ahoj, v recepte na zalozenie kvasku sa najprv zacina raznou celozrnnou mukou a po par dnoch sa prechadza na raznu chlebovu. Ja som casom zistila, zetak najlepsie je celu dobu krmit kvasok len raznou celozrnnou mukou- je najstalejsia.
Potom do cesta ide z kvasku len pol.lyzica takze mozes si dalej spravit chlebik aky vyhovuje babatku. Napr spaldovy a razna muka tam vobec nebude citit.
@katkadr ahoj katka...zase ja..moj kvasok ma uz 7 dni..pekne bublinkuje.. úžasné vonia..rastie..cez deň ho davam do rury lebo uz nekurime...kdesi si to písala.. tak trošku zapnem a necham tam cely den...dnes som ale omylom.zapla na 3 minutky tak bolo tam asi 50 stupnov....myslis ze mu to neublizilo? Odvtedy na to myslim...snad som ho nepokazila.. veľmi by som chcela cez vikend upiect chlebiik...myslis ze uz by som mohla skúsiť? Dakujem krasne ..rada citam skupinku o kvaskovani;)
@katkadr ja som nevydrzala a dnes upiekla...a je super.sla som podľa teba vsetko.. videá su perfektné..to miesenie na pracovnej doske s tou pomockou to ma najviac bavilo 😀..len som necakala ze sa tak rychlo urobi rozkvas..spravila som si ho rano o osmej ze vecer zamiesim a o 11 som uz musela miesit co bol uz viac ako dvojnásobný...ani múku som nestihla kupit tak som dala vsetko spaldu hladkú... pls este...keby som chcela taky uplne biely chlebik...mam pouzit chlebovu hladkú? Alebo psenicnu? Ja sa v tych mukach ale ze vobec nevyznam :-/dakujem
Ja mám túto ošatku a som maximálne spokojná. Výhoda je v tom, že je plastová a je možnosť ju umývať v umývačke riadu https://plasticpackaging.sk/kategoria/obaly-pre-styk-s-potravinami/pekaren/osatky-na-chlieb/
Ahoj dnes idem piecť prvý chlebík, ale cesto mi bublinkovalo máličko (kvások ma 16 dní a rozkvas bol pekne nabublinkovany) tak dúfam, že teraz pri kysnuti pekne nabublinkuje 😊
Chcem poradiť dievčatám ktoré eštelen budú začínať, vyrobila som si rezatko a kavovu formičku nemám, preto som z vianočných vytiahla srdiečko. Obkrelila, vystihla a takto ho dám na chlebík aby som chlebík celý neobsypala.
Ale chcem sa ta opýtať, nemám to radsej vystihnúť z papiera na pečenie? Neprilepi sa mi obyčajný kancelársky papier na cesto?
Ďakujem 😊
Super, ja tiež takto používam žiletku 😜 ak bude cesto trochu pomucene po povrchu, tak sa ti neprilepi papier.
@katkadr ahoj Katka, aku velkost osatky si pouzila na tento recept? Len si chcem overit ci dobre chapem vyber osatky, blondyna 😎
@viktoria_88 oválna, tuším 26 cm, vrahovo tak 1kg až 1,2 kg chlebik
@katkadr dakujem 😊
Začni písať komentár...
Super videa!!! Tiez sa tesim na asistenciu 2 vacsich, ten najmensi bude zatial len zaveseny na mojej nohe 🙂 Nedala by sa namiesto skrobu pouzit normalne muka, ktoru pouzivam do cesta? Ja sa moc nekamaratim so skrobom ☹