Áno, stáva sa to aj nám skúsenejším v kváskovaní... Môj miláčik kvások "FERO" ochorel :((((
Dôvodov môže byť viac od nekvalitnej múky, nečistej vody, lyžičky, nádoby..ale v mojom prípade mám pocit, že bolo doma v ovzduší viac baktérií ako inokedy keďže s nástupom do škôlok máme doma chorého malkáča.
Ako zistíme, že kvások nie je v dobrej kondičke? Pri tom mojom kvásku som najprv spozorovala, žer už samotný rozkvas (štartér) trval dlhšie ako inokedy. Cesto sa mi síce vypracovávalo dobre, ale už aj prvé a druhé kvasenie bolo pomalšie. A výsledok? Chlebík bol mokrý, lepkavý a vyzeral ako nedopečený. Zlú kondíciu kvásku vám prezradí aj jeho vôňa ktorá bude časom nepríjemná, štiplavá. Dobrý kvások by mal mať vínovo ovocnú vôňu. Acetónový zápach neznamená zlú kondíciu, ale treba ho len prikŕmiť múkou a vodou.
Ako postupovať pri ozdravení?
Z chorého kvásku si odoberieme malé množstvo do čistého sterilizovaného pohárika - stači 1 čl. Zakŕmime ho s 50 g ražnej chlebovej múky a 50 g vlažnej vody (alebo s takou múkou ako ste mali kvások založený) a zamiešame. Takto necháme kvások na linke s jemne položeným viečkom. Starý pokazený kvások môžeme vyhodiť.
Po 24 hodinách proces zopakujeme. Zoberieme si znovu čistý pohár, odoberieme z ozdravovaného kvásku 1 čl a vmiešame k nemu 50 g ražnej chlebovej múky a 50 g vlažnej vody. A opäť necháme nabublať na linke na 24 hodín.
Tretí deň odporúčam ešte raz celý proces zopakovať. Potom už môžte vyskúšať z kvásku piecť.
Dúfam, že tento postup niekomu pomôže a ja idem dať tiež tomu môjmu ozdravnú kúru, aby som vám niečo dobré mohla napiecť 🙂
Nesmierne množstvo informácií a hlavne skvelé recepty nájdete v knižnom bestsellery Kváskovanie 1 a jeho pokračovaní Kváskovanie 2: http://www.kvaskovanie.sk?a_box=qfjas7nc a v MK skpine Pečieme s kváskom: https://www.modrykonik.sk/group/9089/
Katy 🙂
ahoj, mozes mi poradi? nedavno som ozdravovala kvasok, smrdel acetonovo aj po dokrmeni .. no po tej ozdrajvnej kure, dva chlebiky boli placky, uz pri kysnuti sa rozlievali .. no a tento treti je pre zmenu ako kamen a nenarastol takmer vobec ... ..ja uz neviem v com robim chybu, pred tym sa mi z toho kvasku darilo piect (ten isty recept stale) :( uz som nestastna .. ale musim povedat, ze stale sa mi zda, ze ma trochu acetonovu, alebo vseobecne kyslejsiu vonu, nez mal ked som si ho priniesla
Začni písať komentár...
Mňa to stále tak láka začať kváskovať 🤗🤗🤗