katjanka
22. máj 2017
46103 

8 potravín, ktorými podporíte tvorbu materského mlieka

Mnoho mamičiek túži dojčiť čo najdlhšie. Nie vždy je to však také jednoduché a úspešnému procesu treba často napomáhať rôznymi technikami. Od častého prikladania k prsníku a pitia dostatočného množstva vody, vhodných bylinkových čajov a nápojov cez čo najviac oddychu a čo najmenej stresu až po prispôsobenie jedálneho lístka aktuálnym potrebám. 

Na každého však platí čosi iné. Ktoré potraviny vám môžu pri snahe o podporu tvorby materského mlieka byť nápomocné?

Ovsené vločky

Ovsené vločky sú výborným zdrojom vlákniny a môžu vám pomôcť pri tvorbe materského mliečka. Dopriať si preto každý deň výdatné cereálne raňajky je pre vás výborný nápad práve v tomto období. Zároveň má ovos úžasnú schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi a pomáha regulovať krvný tlak, čo po pôrode určite oceníte.

Mrkva

Mrkva obsahuje ohromné množstvo betakaroténu, ktorý napomáha laktácii. Je tiež zdravým zdrojom sacharidov a nadopuje vás draslíkom. Môžete si z nej pripraviť chutnú polievku alebo sa do nej zahryznúť len tak, namiesto snacku z rafinovaného cukru.

Zázvor

Váš obľúbený pomocník pri ranných nevoľnostiach v začiatkoch tehotenstva sa vám môže zíjsť aj teraz. Okrem toho, že napomáha tvorbe materského mlieka, tiež výborne chutí. Obľúbený je v indickej i ázijskej kuchyni. Ak na varenie čas nemáte, stačí si pripraviť chutný a zdravý zázvorový čaj.

Zelená listová zelenina

Špenát, ľadový šalát, kapusta, brokolica... Všetko to sú vynikajúce zdroje minerálov, ako železo, vápnik, riboflavín a vitamín A. Zároveň pomáhajú posilňovať laktáciu. Dojčiacim matkám sa preto odporúča konzumovať 1 až 2 porcie zelenej listovej zeleniny denne. Odporúčame pripraviť si z nej chutnú zeleninovú polievku alebo si na nej pochutnať len tak, v surovom stave.

Strukoviny, najmä šošovica

Strukoviny, ako napríklad červená šošovica, sú bohatým zdrojom bielkovín, železa a vlákniny. Zároveň majú schopnosť podporiť tvorbu materského mlieka. Na druhej strane však zo strukovín nadúva - nielen vás, ale aj prcka - takže to s množstvami nepreháňajte.

Sezamové semienka

Sezam je zdrojom vápnika a je tiež dôležitou zložkou na podporu pri dojčení. Na podporu tvorby materského mlieka sa používa už od nepamäti. Semiačka môžete primiešať do ovsených vločiek, ovocného smoothie či jogurtu.

Polievky

Aby ste si zabezpečili dostatočný príjem tekutín počas dňa, výbornou stratégiou je zaradiť do jedálnička rôzne jednoduché zeleninové a mäsové vývary či zaprážané polievky, z ktorých nenadúva. Polievku si pokojne doprajte aj niekoľkokrát denne.

Niekoľko rád na záver:

  • Pre lepšie dojčenie jedzte často a menšie porcie
  • Doprajte si aj druhú večeru, veď predsa dojčíte aj neskoro večer
  • Jedzte rozmanitú stravu, bohatú na vitamíny A, B a C a minerálne látky
  • Pite dostatok tekutín

Máte málo materského mlieka? Vyskúšajte aj týchto 8 byliniek!

#dojcenie #materske_mlieko #malo_mlieka #podpora_dojcenia #kojenie
Foto: shutterstock

Mne najlepsie ucinkuje slad, staci si dat jedno nealko pivo a uz citim ako sa mi nalievaju prsia, aj ked je pravda ze ja mam mlieka habadej. Aj babka mi hovorila ze kedysi kazdej mamicke priam kazali jedno tmave pivo denne. Alebo kto nelubi pivo moze skusit meltu alebo sladovy sirup.

22. máj 2017

@majkaws a neni slad aj v caro?

22. máj 2017

@m_ asi ano, vacsina tychto cerealnych napojov je zo sladu a cakanky.

22. máj 2017

@majkaws aaa prave pozeram hej🙂 slad z jacmena cakanka a raz🙂 fajn lebo po nom tiez citim ako sa mlieko zenie do prs🙂 dakujen

22. máj 2017

Aj mne pomahal slad najviac..nealko radler a mlieka bolo na rozdavanie

23. máj 2017

Začni písať komentár...

Odošli