Jar je moje najobľúbenejšie ročné obdobie. Chvíle keď tvár zohrieva slnko, orgován rozvoniava a človek premýšľa čo spraví, ak dieťa váľajúce sa po tráve poštípe včela a je náhodou alergické, sú však tento rok zatiaľ dávkované veľmi opatrne. Častejšie premýšľam čo spravím, ak sa mi dieťa utopí k mláke. Ale prvý máj bol aj tento rok prekrásny. Priam ako hovoria povery “magický”. Ideálny čas na zber byliniek. A tak sme sa rozhodli, že si tento krásny voňavý deň “zavaríme” na horšie časy.
Čertík s nadšením súhlasil a zbieranie a triedenie sedmokrások a púpav (on individuálne ešte kameňov, trávy a jednej dážďovky) je také montessori, že by uznanlivo hm-kala aj sama Montessori🙂. Pri zbieraní smrekových výhonkov mi síce pomôcť nedokázal, ale zato vytrvalo skandoval pod rebríkom, že by mi pomohol rád a to sa cení.
A tak nám na polici v komore už stojí púpavový a sedmokráskový sirup, sirup zo smrekových výhonkov sa pomaličky lúhuje na okne a púpava a žihľava sa sušia na čaj. Už teraz sa teším na to, keď si v zime uzimení zo sánkovačky (srandujem, na toto sa skutočne neteším) do čaju pridáme trochu voňavého májového počasia. Keby ste sa chceli inšpirovať, nie je nutnou podmienkou ani zber prvého mája o pol noci, ani ten červík nebol nepostrádateľnou ingredienciou🙂
Púpavový sirup
250 púpavových kvetov
1,2 l vody
1 kg kryštáľového cukru
1-2 citróny
Kvety púpavy sme zaliali prevarenou vodou, pridali citrón nakrájaný na plátky, zakryli a nechali odstáť do druhého dňa. Na druhý deň sme všetko preliali cez sitko, spolu s cukrom zahrievali do bodu varu a varili až kým sirup nezískal potrebnú “sirupovú” konzistenciu. Púpava pomáha liečiť choroby dýchacích ciest, podporuje vykašliavanie, takže je to veľký pomocník pri chorobách ako sú chrípka či angína. A navyše má úžasnú chuť.
Sedmokráskový sirup
Cca 600 kvetov sedmokrások
2,5 l vody
1-2 citróny
2,5 kg cukru
Postup rovnaký ako pri púpavovom sirupe. Sedmokráska sa využíva pri ochoreniach horných dýchacích ciest , proti kašľu, zahlieneniu a pôsobí protizápalovo.
Sirup zo smrekových výhonkov
Mladé smrekové výhonky (do 5 cm) sme premyli vo vode, vrstvili do 5 l zaváraninového pohára a presýpali cca 1kg cukru. Medzi jednotlivé vrstvy sme ukladali kolieska citrónu. Vrchnú vrstvu tvorí cukor. Uzavreli sme celofánom a uložili na teplé slnečné miesto na asi 2-3 týždne. Sirup potom precedíme cez plátno. Sirup pomáha rozpúšťať hlieny a uľahčuje vykašliavanie. Výhonky tiež obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu.
Vdaka
Výborný tip 👏 Takže už viem čo budem robiť s toľkými púpavami a sedmokráskami čo stále zbierame 😎
Začni písať komentár...
Super 🙂