katetuc
14. dec 2021
1224 

“Môj názor” alebo Keď je mlčať naozaj zlato ✨

Prečo by si si v 9/10 prípadov mal nechať svoj názor naozaj pre seba?

Celoročne vidím, ako ľuďom stúpajú sloboda reči a sociálne siete do hlavy. Ale čím bližšie sú Vianoce tým viac spoločností tlačí na reklamu a vyskakuje na nás odvšadiaľ množstvo reklamných fotiek. Čím viac takýchto príspevkov, tým viac komentárov. 

Ako iste viete podľa môjho prvého “pičungu”, čo je veľa, to je málo 🤣 platí aj tentokrát. 

Toooľko odborníkov na životosprávu, “fotošop” ( 😅), reklamu, módnych stylistov, vizážistov a pod. som teda už dlho nevidela. Všetci komentujú všetko. 

Ale prečo? Na čo? 

Keď zanecháte pekný komentár, budiš. Ale nie pekný v zmysle:„ Tričko pekné, ale čo ten make-up?”

Zastav sa pri tom tričku a opusti komentárovú sekciu. Úplne to bude stačiť a nezanecháš po sebe zbytočný a nepríjemný odtlačok v podobe -hejtu-. Ver mi, svet to vedieť nepotrebuje. Mysli si čo len chceš, ale nepíš to za každú cenu. Prečo?

  • byť hnusný vie každý, tak buď lepší ako oni a zanechaj po sebe niečo, čo človeka povzbudí
  • Nikdy ale naozaj NIKDY NEVIEŠ čím si osoba, ktorú ideš -zhejtiť tvojim názorom- prešla či prechádza.

Skôr ako napíšeš babe, že má príliš/nie dosť: veľké brucho, nos, prsia, výrazný makeup, silné nohy… mysli na to, že možno práve porodila a jej telo dokázalo úžasnú vec alebo práve schudla a to čo je tebe veľa/málo je jej vydretý výsledok z ktorého sa teší. Mysli na to, že ten nos je možno jej celoživotný komplex a posmeškov či urážok už mala dosť. Že jej prsia možno -odkojili- dve deti a to si vypýtalo svoju daň. Že možno ešte pred mesiacom nevedela spraviť ani “linku” ale naučila sa to a teraz nabrala odvahu ukázať ten make-up svetu. Že tie nohy ju vyniesli na všetky horské štíty, alebo možno bojuje so zdravotnými problémami a snaží sa ako môže, aby sa nezosypala. Jednoducho, tebe neprináleží kritizovať na nej jedinú vec takto verejne. Pretože je to neslušné a pochybujem, že tebe by sa to páčilo. 

Možno to bude pre teba ťažké, lebo máš pocit, že na TVOJOM NÁZORE naozaj záleží. 

Vieš, až tak to zase pravda nieje, lebo či napíšeš to alebo ono, svet pri tom ani nežmurkne. Ale ona to bude vidieť. A ak ti ide len o to -ublížiť- za každú cenu, potom to nebude ona s kým máš problém alé ty sám. 

A možno máš ten problém, lebo niekto povedal JEHO NÁZOR tebe. A možno máš len komplex zo seba… nech už je tvoj dôvod akýkoľvek, aj tebe by padlo lepšie prečítať si povzbudzujúcu správu než nenávistný komentár. 

Tak začni od seba. Buď a chci byť lepší ako ja, ako tvoj sused, ako 3/4 ľudí na sociálnych sieťach. Buď dobrým človekom. Dobrý k ľuďom. Lebo keď sa ti to dobré začne vracať, je to super pocit ✨

Napíš vždy len to, čo by si si sám chcel prečítať ♥️ alebo nepíš nič.

Pekne napisane 🙂

14. dec 2021
katetuc
autor

@teddustok ďakujem 🤭 takýto prvý komentár som teda nečakala😅♥️

14. dec 2021

❤️

14. dec 2021

👍

14. dec 2021

Dobré napísané. Áno je fakt, že radšej ako niekomu ublížiť písmenkami, tak je lepšie nenapísať nič .
Ale ak človek občas číta komentáre, tak vidí, že ľudia už nevedia prijať iný názor ako svoj.
Všetko ostatné je pre nich hejt a nesmie sa to.
Občas treba povedať , že dieťa , dospelí urobili niečo nie správne , musia vedieť prijať, že nerobia všetko dokonale.
Len sa musí nájsť správna hranica, a to veľmi málo ľudí vie, napísať veľmi málo a prijať ešte menej.

15. dec 2021
katetuc
autor

@ljzozv áno, dá sa na to pozerať aj z tohto uhla, keď je niekto z rodiny, koho človek pozná osobne, možno by som ešte privrela oči (hoci aj to sa dá povedať v súkromí medzi 4očami)
Ale ja píšem o verejnom ponižovaní ľudí ľuďmi. Nie konštruktívnej kritike. Pretože o tej títo komentujúci nemajú ani tucha. A keď napr. Mňa 😃 niekto verejne urazí, určite by som mu za -jeho názor- nepoďakovala. Nejde o dokonalosť. Ide o slušnosť.

15. dec 2021

Na Facebooku je skupina nosíme naše deti s láskou kde to prekvapivo funguje komentáre sú buď chvály na krásne nosiče alebo odpovede na otázky či je dobré naviazaný, dobrý typ... Zakázané je dokonca aj k visitku (nevhodnemu nosicu) napísať len plačúceho či smutného smajlika. Ja sa snažím v poslednej dobe napíšem komentár a namiesto odoslania ho vymažem :D (s týmto to skúsim nespraviť 😂)

15. dec 2021
katetuc
autor

@nikelca to je perfektné 🙌 a s komentármi robím často to iste 😄 často mám nutkanie sa ľudí zastávať a niekedy to aj spravím, ale občas, keď vidím, že komentujuci má svoj svet, vykašlem sa na to a potichu odpoveď zmažem.

15. dec 2021

@nikelca tiež som nejeden komentár vymazala ešte pred odoslaním. 😁
U nás sa tomu hovorí: "Ňešpirtaj do h💩vna bo budze šmerdzec" 🙊

15. dec 2021
katetuc
autor

@alienkami 🤣 porekadlo na parádu 🙌

15. dec 2021

K clanku nemam co dodat, tiez to tak vnimam. Ja len vypichnem, co mna zaujalo, alebo teda nad cim ja rozmyslam. Spominas komplex a to ma zaujalo, lebo nejak prave toto riesim, tak to zoberiem z tohto uhla pohladu. A len pre pripomenutie, nemusi to byt tak, to len ja tak vnimam a nehovorim, ze je to pravda....
Mozno tym komentovanim si chceme dokazat, ze sme lepsi nez ti druhi, lebo teda myslim, ze odkedy su tu tie socialne siete, tak sa extremne zvykneme s druhymi porovnavat a to nas robi nestastnymi, ziarlivymi a prebudza to v nas nejaky ten ustipacny, kriticky, ironicky ton. Ja myslim, ze teda predtym to tu tiez urcite bolo, ale nie tak extremne ako dnes. Ja si myslim, ze u mnohych, ak nie vsetkych je to tak, ze to, co kritizujeme, komentujeme ci v dobrom, ci v zlom sa nas nejak dotyka. Zaujima clovek nejaky ten postoj, ktory sa vztahuje k nemu samemu. K jeho vedomostiam, skusenostiam. Ako pises, ked niekto nieco tvori a ja som tiez uz spravila skusenost, ze som nieco vytvorila, tak viem aka namaha to je, tak viem ocenit tu namahu a odvahu druheho cloveka sa tym verejne pochvalit. To iste pokial som nikdy nerobila nejaky verejny rozhovor, nevystupovala na verejnosti, neviem ocenit, pochopit kolka odvaha to je na verejnosti vystupovat. A preto vzdy ked idem s kozou na trh musim si byt vedoma aj toho, ze nie vzdy sa to stretne s pochopenim. Ale, toto je jedna vec, ktorej sa drzim, kym ja nieco idem komentovat, alebo som komentovana.....To, co si ty o mne myslis, to nie som ja, to si ty 🙂

15. dec 2021

a naopak nestihla som dopisat ...To, co si ja o druhom myslim, to nie je on, ale to som ja 🙂

15. dec 2021
katetuc
autor

@cianna vystihla si to úplne presne. Už to asi tak bude, že cely život pozeráme do -zrkadla- a to čo žijeme je len odraz toho čo vidíme. A teda komplexy sú riadna pliaga 😬 sama som s nimi roky bojovala a stále sa ešte pár nájde, no je to aj kus o človeku, či to filtruje na iných alebo sám v sebe.

15. dec 2021

@katetuc ako píšeš, človek si tým prejde, tými komplexami alebo hocičím, už rozumie, má tu skúsenosť, posunie sa ďalej a rieši si iné. Problém je však zase v Tom, že často ten, kto si to už prešiel už sa nevie vcítiť do ľudí, ktorí tým ešte neprešli a zrejme preto dochádza aj práve dnes k tým nedorozumeniam. Chýba nám to pochopenia a práve ľudia, ktorí si tým už prešli, a myslia si, že sú už na tej akoby vyššej úrovni, že niečo viac prežili, tak by mali byť schopní prejsť akoby na tú úroveň nizsie.(prosím nebrať úroveň vyššie a nižšie doslovne, len som to chcela tak popísať aby bolo pochopiteľne, čo myslim, neexistuje žiadna vyššia ani nižšia úroveň), a vedeli sa prispôsobiť, vedeli pochopiť toho človeka. Toto pochopenie tu chýba práve teraz aktuálne. Že každý to máme inak, každý sme v inej situácii. Ono ja myslím, že ten problém sa dá veľmi ľahko vyriešiť, ale ľudia, my nechceme. Stačí iba prebrať 100% zodpovednosť za svoj vlastný život a zobrať si späť svoje kompetencie. Veď my denno denne vkladáme rozhodnutia o svojom živote do rúk iných ľudí, v škole, v práci, v politike, lekárom. Za všetko vo svojom živote si zodpovedame ja sám. Je to ťažké priznať si, lebo hneď sa staviame do protiútoku a do role obete. To nie ja, to oni sú tí zli, nie ja to oni sú nezodpovední, to nie ja to oni tak rozhodli. To nie ja to povedal lekár, šéf, môj muž, moja mama, otec učiteľ, vedec v televízii, v rádiu, písali v knihách, novinách attd..., že to tak mám spraviť, že je to správne a ja sa tým poslušne riadim, ja nerobím nič zle to oni.....nie ja.....a nie a nie nabrať odvahu prebrať tú zodpovednosť za svoj vlastný život do vlastných rúk. Nuž je to jednoduchšie riadiť sa druhými ako Rozhodovať sám za seba to je to, čomu sa vyhýbame a dnes sa nám to ukazuje až úplným extrémom a tlačí nás to do toho, že je čas zobrať život do vlastných rúk.

15. dec 2021

Nekomentujem veľa veci,no rada sa pozriem,prečítam,možno sa dočítam niečo,čo ma zaujme.
Alebo natrafím na komentáre,ktoré nemajú pri príspevku čo robiť.tiež nerozumiem,načo je dobre prezentovať svoj názor za každú cenu.zbytočne ľudia vyvolávajú či hádky,alebo zbytočne človeka dovedú k zmiešaným pocitom,poníženiu.o tom je dnešný dnešný svet?ublizovat si navzájom idealne cez sociálne siete?
Vychádza mnoho článkov ako vychovávať svoje deti,to by chcel každý samozrejme najlepšie,no ako sa dospeli správajú k sebe,k dospelim,na tom už nezáleží?
V dnešnej dobe je veľmi potrebné pekne slovo a úcta,na to asi mnoho ľudí zabúda..

20. dec 2021

jasne mas pravdu,niektori ludia sa ventiluju na sietach,tak ako to robia aj v skutocnom zivote,akurat tu to ma vacsi dosah,a je to zdokumentovane..ale zober si aj takyto priklad: pekna baba pridava na koni svoje fotky,potom si dava zvacsovat pery-a vyzera horsie..ma na to pravo,vyzerat aj zle,preto neriesim...ale ked si ich da zvacsit nanovo,plus kadeco so sebou spravi a vidis tie rozkokosene komenty,aka je krasna-tak mam pocit,ze ti ludia ju bud nenavidia a zlomyselne ju povzbudzuju alebo su na drogach 😂...ja osobne by som si sice nikdy netrufla jej napisat,ze. zlatko,stopni to...ale vzdy dufam,ze sa niekto najde,aj za cenu toho,ze ho ostatni zlyncuju,ze nikto sa nepytal na nazor...niekedy potrebujeme spatnu vazbu,lebo kamosi a rodina nechcu byt za zlych...a ked ta spatna vazba nie je,tak je vysledkom to,co vidime okolo seba...a to rozhodne nie je nic potesujuce /nemyslim vizual atd,ale narast ega,precitlivelost a nedotknutelnost a ine/..zi a nechaj zit je v prvej trojke mojich najneoblubenejsich vyrokov 😂...p.s.,rozhodne nie v zlom 😉-aj ty si si teraz povedala len svoj nazor..a preco ho potreboval svet vediet? 🙂 uz chapes? 🙂

20. dec 2021

@katetuc ja si naopak rada precitam aj ten opacny nazor. Svet neni len ruzovy. A ked sa niekde napise pravda, nieje to automaticky, ze sa chcem vyburit, alebo ze idem ohovarat. Treba sa zamysliet aj nad tym co idem zverejnit. Nechcem aby ludia pisali preco pouzivam filtre? Tak ich nepouzivam, co je na tom super, ze na fotke som dokonala ked v skutocnosti vyzeram inak. Co z toho, ze sa vychvalujem nejakym pribehom, ked v skutocnosti to je uplne inak. Co z toho, ze sa vychvalujem na sietach super muzom a dietatom, ked som toho muza odtrhla od zeny a deti a dostala ich na ulicu? Co z toho, ked sa zuzim na fotku a potom mam zarubnu za sebou krivu ako horsky prechod. Ludia musia vediet prijat aj kritiku a pravdu. Samozrejme v urcitych medziach, bez urazok, nadavok, ale svet naozaj nie je len ruzovy a aj ten nazor od inych je dolezity. Na sietach sa snazi byt kazdy dokonaly a to je chyba. Dokonale nieje nic.

21. dec 2021

Moj muz mal potrebu vsetko komentovat. Tak som mu povedala, ze ked nema co pekne povedat, nech drzi hubu. Zamyslel sa a ten "hejtersky" koment zmazal. Ano, fotka ktoru komentoval bola tak zle nafotena, ale dotycny sa tak tesil, ze si treba kusnut do jazyka a nevraviet mu to.

21. dec 2021

Tak toto je dlhodobo asi najlepší príspevok co som tu čítala 👏👏👏

21. dec 2021

👏👏👏 Krásne napísané, niektoré mamičky práve tu na MK by si to mohli zobrať k 💙

21. dec 2021

Začni písať komentár...

Odošli