juvimail
1. dec 2012

Ďalšie mäkké medovníčky (tento recept nie je môj, ale teraz sa na nich chystám🙂 )

 Tieto medovníčky nemusíte piecť "mesiace" pred Vianocami, aby zmäkli. Jesť ich budete hneď po upečení, pretože nestvrdú.
50 dkg hladkej múky T 650 
2 vajcia 
12,5 dkg hery
12,5 dkg medu 
19 dkg práškového cukru
1 KL mletej škorice
4 klinčeky (rozdrvené)
1 KL sóda bicarbóny
mandle, orechy, žĺtko na potieranie

Do preosiatej múky pridáme med, vajcia, maslo, cukor. Posypeme škoricou, klinčekami, sódou bicarbónou a vvypracujeme cesto. Vyvaľkáme na cca 5 mm hrúbku a vykrajujeme tvary. Tie ukadáme na vymastený plech. Plech mastím s herou a nemúčim, aby na medovníčkoch neostali múčne stopy. Pred pečením potrieme žĺtkom, aby sa pekne leskly a upečieme do ružova.
Zdobíme polevou z bielka, preosiateho cukru a kvapky citrónovej šťavy. Alebo ešte pred pečením dáme na medovníček olúpanú mandlu alebo vlašský orech.

(mne recept poslala znama na FB, original je z  http://kuki78.blogspot.sk/search/label/recept)

PS: Receptík už mám vyskúšaný a podľa mňa je úplne super...ja som do cesta ešte navyše pridala 1 polievkovú lyžicu tmavého kakaa a namiesto klincekov a skorice (samostatne) som pouzila rovno pernikove korenie 🙂

Piekla som na teflonovej folii, takze netreba nic vymastovat🙂

Medovníčky potieram až po upečení, aby sa krásne leskli a neurobili sa na nich "strie". Občas do žĺtka pridám "kvapku" potravinárskeho farbiva, aby chytili "inú" farbu🙂

Poleva - v Receptári na Prime bola pani zaoberajúca sa zdobením medovníčkov, ktorá usporadúva v Čechách aj kurzy zdobenia medovníčkov. Jej recept na polevu je:

10 ml bielka (odmeriame pomocou odmerky z liečivých sirupov - sirup proti kašľu a pod.)

35 g práškového cukru (preosiať 2x. Najskôr cez klasické sitko na preosievanie a napokon cez najjemnejšie sitko aké v domácich potrebách nájdete - ja mám také na cedenie mlieka do pohára s úplne malilinkými dieročkami - najpracnejšia časť)

1/2 čajovej lyžičky škrobu

Všetko dáme do malej nádobky a šľaháme mixérom s 1 metličkou asi 10 minút do biela. Rozdelíme si do 3 zdobiacich sáčkov (ja používam samouzatváracie sáčky, na ktorých tesne pred zdobením odstrihnem malý kúsok z rohu) - 2, ktoré aktuálne nepoužívame schováme do chladničky, aby si hmota čo najdlhšie udržala svoje vlastnosti a krásnu bielu farbu.

------>v zátvorkách sú moje poznámky k receptu, konkrétne polevu v týchto pomeroch musím ešte vyskúšať...treba vedieť odhadnúť, aby poleva nebola príliš tuhá (ťažko by sa pracovalo a na medovníčkoch by dobre nedržala), alebo príliš riedka (vzory by sa zlievali)

a kolko pernikoveho korenia si dala???

18. dec 2012

@matkaasebko ja dávam dosť, my ich máme radi aromatické...na kilo múky som dávala 3 polievkové lyžice

18. dec 2012

Milá Juvimail, veľmi ma teší, že vám medovníčky chutia a som naozaj úprimne rada. Je to desaťročiami overený recept po mojej babičke. Ale ak nabudúce použijete originál textu z môjho blogu (http://kuki78.blogspot.sk/search/label/recepty), prosím, uveďte jeho pôvod. Nejde o nič "dôležité", iba o slušnosť a úctu k autorovi. Blog píšem s láskou, po nociach a pre inšpiráciu všetkým. A verím, že na ňom nájdete ešte veľa inšpirácií 🙂 ...
Matkaasebko - nedávajte originál perníkové korenie, to zmení chuť medovníčkov úplne 🙂 a takisto ak potierate medovníčky až po upečení zmení to ich chuť, toto síce máličko ale zmení 🙂
Prajem krásne sviatky.

19. dec 2012

@kuki Jaj to ma mrzi, mne ho takto poslala znama n fb, nevedela som ze kopirujem:( Hned pridam zdroj. Este raz sa ospravedlnujem a nam chutia aj upravene🙂

19. dec 2012

juvimail, ja nie som nahnevana ani nic podobne, len ma vzdy potesi ked sa docitam, ze moja praca niekomu pomohla a potesila 🙂

19. dec 2012

Vianočná súťaž Medovníček!
Zapojte sa do našej novej Vianočnej súťaže o najkrajší medovníček a vyhrajte fantastický mobilný telefón SONY XPERIA M, kávovar TCHIBO a 16GB SD karty...Fotografie môžete nahrávať už teraz na stránke http://www.talentagent.sk/sutaz4.php

2. dec 2014

Začni písať komentár...

Odošli