Tieto medovníčky nemusíte piecť "mesiace" pred Vianocami, aby zmäkli. Jesť ich budete hneď po upečení, pretože nestvrdú.
50 dkg hladkej múky T 650
2 vajcia
12,5 dkg hery
12,5 dkg medu
19 dkg práškového cukru
1 KL mletej škorice
4 klinčeky (rozdrvené)
1 KL sóda bicarbóny
mandle, orechy, žĺtko na potieranie
Do preosiatej múky pridáme med, vajcia, maslo, cukor. Posypeme škoricou, klinčekami, sódou bicarbónou a vvypracujeme cesto. Vyvaľkáme na cca 5 mm hrúbku a vykrajujeme tvary. Tie ukadáme na vymastený plech. Plech mastím s herou a nemúčim, aby na medovníčkoch neostali múčne stopy. Pred pečením potrieme žĺtkom, aby sa pekne leskly a upečieme do ružova.
Zdobíme polevou z bielka, preosiateho cukru a kvapky citrónovej šťavy. Alebo ešte pred pečením dáme na medovníček olúpanú mandlu alebo vlašský orech.
(mne recept poslala znama na FB, original je z http://kuki78.blogspot.sk/search/label/recept)
PS: Receptík už mám vyskúšaný a podľa mňa je úplne super...ja som do cesta ešte navyše pridala 1 polievkovú lyžicu tmavého kakaa a namiesto klincekov a skorice (samostatne) som pouzila rovno pernikove korenie 🙂
Piekla som na teflonovej folii, takze netreba nic vymastovat🙂
Medovníčky potieram až po upečení, aby sa krásne leskli a neurobili sa na nich "strie". Občas do žĺtka pridám "kvapku" potravinárskeho farbiva, aby chytili "inú" farbu🙂
Poleva - v Receptári na Prime bola pani zaoberajúca sa zdobením medovníčkov, ktorá usporadúva v Čechách aj kurzy zdobenia medovníčkov. Jej recept na polevu je:
10 ml bielka (odmeriame pomocou odmerky z liečivých sirupov - sirup proti kašľu a pod.)
35 g práškového cukru (preosiať 2x. Najskôr cez klasické sitko na preosievanie a napokon cez najjemnejšie sitko aké v domácich potrebách nájdete - ja mám také na cedenie mlieka do pohára s úplne malilinkými dieročkami - najpracnejšia časť)
1/2 čajovej lyžičky škrobu
Všetko dáme do malej nádobky a šľaháme mixérom s 1 metličkou asi 10 minút do biela. Rozdelíme si do 3 zdobiacich sáčkov (ja používam samouzatváracie sáčky, na ktorých tesne pred zdobením odstrihnem malý kúsok z rohu) - 2, ktoré aktuálne nepoužívame schováme do chladničky, aby si hmota čo najdlhšie udržala svoje vlastnosti a krásnu bielu farbu.
------>v zátvorkách sú moje poznámky k receptu, konkrétne polevu v týchto pomeroch musím ešte vyskúšať...treba vedieť odhadnúť, aby poleva nebola príliš tuhá (ťažko by sa pracovalo a na medovníčkoch by dobre nedržala), alebo príliš riedka (vzory by sa zlievali)
@matkaasebko ja dávam dosť, my ich máme radi aromatické...na kilo múky som dávala 3 polievkové lyžice
Milá Juvimail, veľmi ma teší, že vám medovníčky chutia a som naozaj úprimne rada. Je to desaťročiami overený recept po mojej babičke. Ale ak nabudúce použijete originál textu z môjho blogu (http://kuki78.blogspot.sk/search/label/recepty), prosím, uveďte jeho pôvod. Nejde o nič "dôležité", iba o slušnosť a úctu k autorovi. Blog píšem s láskou, po nociach a pre inšpiráciu všetkým. A verím, že na ňom nájdete ešte veľa inšpirácií 🙂 ...
Matkaasebko - nedávajte originál perníkové korenie, to zmení chuť medovníčkov úplne 🙂 a takisto ak potierate medovníčky až po upečení zmení to ich chuť, toto síce máličko ale zmení 🙂
Prajem krásne sviatky.
juvimail, ja nie som nahnevana ani nic podobne, len ma vzdy potesi ked sa docitam, ze moja praca niekomu pomohla a potesila 🙂
Vianočná súťaž Medovníček!
Zapojte sa do našej novej Vianočnej súťaže o najkrajší medovníček a vyhrajte fantastický mobilný telefón SONY XPERIA M, kávovar TCHIBO a 16GB SD karty...Fotografie môžete nahrávať už teraz na stránke http://www.talentagent.sk/sutaz4.php
Začni písať komentár...
a kolko pernikoveho korenia si dala???