Babulky,neviete mi povedat ci diely z Avent Naturaly odsavacky pasuju aj do Avent Isis(to je ta co mali predtym,ci sedi zavit na flase,masazna vlozka...ci mozem pouzit flase naturaly k isiske a pod.)?Dakujem 🙂
Baby,len tak pre zaujimavost...ktore ste si v tehotenstve robili test na urcenie pohlavia babatka so sodou bicarbonou,ako vam vysiel? Cakali ste naozaj babatko takeho pohlavia ako vam vyslo? ;)
Ďalšie mäkké medovníčky (tento recept nie je môj, ale teraz sa na nich chystám🙂 )
Tieto medovníčky nemusíte piecť "mesiace" pred Vianocami, aby zmäkli. Jesť ich budete hneď po upečení, pretože nestvrdú.
50 dkg hladkej múky T 650
2 vajcia
12,5 dkg hery
12,5 dkg medu
19 dkg práškového cukru
1 KL mletej škorice
4 klinčeky (rozdrvené)
1 KL sóda bicarbóny
mandle, orechy, žĺtko na potieranie
Do preosiatej múky pridáme med, vajcia, maslo, cukor. Posypeme škoricou, klinčekami, sódou bicarbónou a vvypracujeme cesto. Vyvaľkáme na cca 5 mm hrúbku a vykrajujeme tvary. Tie ukadáme na vymastený plech. Plech mastím s herou a nemúčim, aby na medovníčkoch neostali múčne stopy. Pred pečením potrieme žĺtkom, aby sa pekne leskly a upečieme do ružova.
Zdobíme polevou z bielka, preosiateho cukru a kvapky citrónovej šťavy. Alebo ešte pred pečením dáme na medovníček olúpanú mandlu alebo vlašský orech.
(mne recept poslala znama na FB, original je z http://kuki78.blogspot.sk/search/label/recept)
PS: Receptík už mám vyskúšaný a podľa mňa je úplne super...ja som do cesta ešte navyše pridala 1 polievkovú lyžicu tmavého kakaa a namiesto klincekov a skorice (samostatne) som pouzila rovno pernikove korenie 🙂
Piekla som na teflonovej folii, takze netreba nic vymastovat🙂
Medovníčky potieram až po upečení, aby sa krásne leskli a neurobili sa na nich "strie". Občas do žĺtka pridám "kvapku" potravinárskeho farbiva, aby chytili "inú" farbu🙂
Poleva - v Receptári na Prime bola pani zaoberajúca sa zdobením medovníčkov, ktorá usporadúva v Čechách aj kurzy zdobenia medovníčkov. Jej recept na polevu je:
10 ml bielka (odmeriame pomocou odmerky z liečivých sirupov - sirup proti kašľu a pod.)
35 g práškového cukru (preosiať 2x. Najskôr cez klasické sitko na preosievanie a napokon cez najjemnejšie sitko aké v domácich potrebách nájdete - ja mám také na cedenie mlieka do pohára s úplne malilinkými dieročkami - najpracnejšia časť)
1/2 čajovej lyžičky škrobu
Všetko dáme do malej nádobky a šľaháme mixérom s 1 metličkou asi 10 minút do biela. Rozdelíme si do 3 zdobiacich sáčkov (ja používam samouzatváracie sáčky, na ktorých tesne pred zdobením odstrihnem malý kúsok z rohu) - 2, ktoré aktuálne nepoužívame schováme do chladničky, aby si hmota čo najdlhšie udržala svoje vlastnosti a krásnu bielu farbu.
------>v zátvorkách sú moje poznámky k receptu, konkrétne polevu v týchto pomeroch musím ešte vyskúšať...treba vedieť odhadnúť, aby poleva nebola príliš tuhá (ťažko by sa pracovalo a na medovníčkoch by dobre nedržala), alebo príliš riedka (vzory by sa zlievali)
Mäkké medovníčky
Blížia sa nám Vianoce a k ním patrí neodmysliteľná vôňa vianočných medovníčkou pečúcich sa v rúre. Toto je môj obľúbený recept. Medovníčky sú hneď mäkké a dajú sa upiecť pokojne aj deň pred Štedrým dňom🙂
Ingrediencie:
400g hl. múky
170g pr. cukru
50g masla
2 vajcia
1 čaj. lyž. perníkového korenia (ja dávam viac, aby boli aromatickejšie)
1 čaj. lyž. sódy bikarbony
3 pol. lyž. medu
2 pol. lyž. rumu (nič sa nestane, keď rum vynecháme)
Postup:
Všetky ingrediencie spolu zmiesime do hladkého cesta a necháme aspoň 1 hod. odstáť v chladničke. Potom cesto na doske alebo podložke vyvaľkáme na asi 0,7cm. Podsypávame práškovým cukrom, aby sa cesto na podložku nelepilo. Formičkami/vykrajovátkami vykrajujeme požadované tvary a ukladáme na plech - vystlaný papierom, teflónovou fóliou alebo vytretom včelým voskom (dodáva medovníčkom lepšiu arómu). Pečieme v rozohriatej rúre na 180 C. Po upečení potrieme rozšľahaným vajíčkom - po potretí medovníčky dostanú krásnu lesklú hnedú farbu(môžeme rozriediť "kvapkou" mlieka, pre krajšiu farbu môžeme pridať potravinárske farbivo🙂 ). Potom ich premiestnime z plechu na rovnú položku, aby sa nedeformovali. (Pečieme do hnedasta - ak by sme ich nechali dlho v trúbe, môžu nám oschnúť a budú tvrdé)
aaaa...opat trosku piatkovej romantiky :*
...a dalsi tyzden za nami...