juraj867
12. júl 2018
148 

Prečo som začal piť kávu, espresso.

Pitie kávy som dlhú dobu pokladal za závislosť alebo spoločenský zlozvyk. Nikdy mi veľmi nechutila a vždy keď mi ju ponúkali som ju slušne odmietol a dal si radšej čaj alebo minerálku.

Až neskôr keď som sa viac začal zaujímať o zdravší životný štýl som si začal uvedomovať, že káva je výborný zdroj energie a životabudič. Ale musí to byť ozajstná káva, zrnková, najlepšie čerstvo namletá. Mne osobne najviac chutí espresso.
Je to silná a čistá koncentrovaná káva, ktorá sa pripravuje na espresso strojoch.
Espresso je nápoj zo 7-10g kávy extrahovaný pri teplote okolo 90 stupňov pod tlakom 9 barov počas cca 25 sekúnd. Objem nápoja je približne 30ml.
Ristretto je koncentrovanejšie a rozdiel oproti espressu je v objeme nápoja. Kávy sa namelie rovnako, ale ristretto má len cca 20ml vody.  Tomuto nápoju sa neprávne hovorí Piccolo.
Doppio je dvojité espresso, rovná sa dvom bežným espressám v jednej väčšej šálke.

Káva môže pomáhať nášmu zdraviu, najmä čo sa týka zvýšenia hladiny antioxidantov a tvorby hormónov šťastia, zníženia rizika Parkinsonovej choroby a vybraných druhov rakoviny.
Najzdravšie je pripravovať kávu štýlom „espresso“, alebo používať papierový filter a kontrolovať dĺžku lúhovania, aby sa do kávy nedostali látky, ktoré môžu zvýšiť hladinu zlého LDL cholesterolu.
Ak chcete z takejto kávy dostať maximum energie pre vaše telo, dá sa z nej urobiť Power Cofee, po našom energetická. Stačí ak si do kávy pridáte jednu až dve lyžičky panenského kokosového oleja alebo kvalitného masla (ideálne prepusteného ghee). A komu by to bolo málo ešte je to možné vylepšiť štipkou škorice alebo kakaového prášku a potom rozmixovať a vypiť. Tá chuť aj vzhľad je trochu iný, ale časom si na to človek zvykne a telu to dodá energiu na celý deň.

Začni písať komentár...

Odošli