julius_tpd
20. máj 2015

Aké je varenie na indukčnej varnej doske?

Myslím, že na túto otázku ste mnohí v diskusnom fóre odpovedali veľmi pozitívne. Najčastejšie zaznievali prednosti ako rýchlosť, bezpečnosť, ľahkosť čistenia, úspora energie a mnohé ďalšie.

Čisté, rovné, ľahko umývateľné povrchy dominujú súčasným kuchyniam a tento trend je rozpoznateľný aj pri súčasnom najrýchlejšom a energeticky najúspornejšom indukčnom varení. Napriek tomu sa však stále mnoho ľudí obáva indukcie, jednoducho sa bojí okúsiť niečo nové.
Čo to vlastne tá induckia teda je? Ako to funguje? V jednoduchosti preto vysvetlím základný princíp fungovania.

Indukcia zohrieva feromagnetické dno hrnca, nie sklenenú plochu varnej dosky. Elektromagnetické  pole prechádza cez sklokeramickú plochu priamo do hrnca, bez zbytočných strát. Tým je varenie s indukciou maximálne efektívne. A keď nedopatrením pokrm vykypí, čistenie indukčnej varnej dosky je úplne jednoduché, lebo jedlo sa na dosku nepripáli a neprilepí.

Rovnako, chcel by som spomenúť aj ďalšie technológie, ktoré v diskusnom fóre zatiaľ spomenuté neboli. Väčšina varných dosiek už bežne obsahuje základné funkcie ako časovač, pauzu, detskú poistku, rýchloohrev, dotykové ovládanie, nastavenie výkonu  pohybom prsta na stupnici a mnoho mnoho ďalšieho. Častokrát sa tu nachádza aj veľmi obľúbená nízkoteplotná funkcia na rozpúšťanie čokolády, masla, pomalé ohrievanie mlieka bez toho, aby sa ničili nutričné hodnoty potravín (v hrnci sa dosahuje teplota 35-45°C).

                                                              (Voda zovrie aj cez niekoľko vrstiev novinového papiera, ktorý zostane nepoškodený)

Avšak niektoré modely rôznych výrobcov sú už doslova preplnené modernými technológiami. Dokážu napríklad optimalizovať spotrebu energie, či poskytovať nami požadovanú flexibilitu, kedy je možné prepojenie dvoch varných platní a ich spoločné ovládanie, napríklad pri príprave jedla vo veľkých oválnych a tvarovo netradičných varných nádobách.

Rovnako dokážu aj automaticky zapnúť ohrevnú plochu v závislosti, kde sa hrniec práve nachádza, či  zaznamenať bod varu v hrnci, upozorniť vizuálnym a akustickým signálom, alebo bod varu udržať konštantný aj po pridaní jedla do vriacej vody a variť ho presne nastavený čas. Senzory pod povrchom dosky neustále kontrolujú teplotu hrnca a presne detekujú, kedy voda dosiahne bod varu alebo kedy je hrniec prázdny, lebo voda vyvrela.

Ak by som to zhrnul, tak technológia indukcie zaručuje perfektnú kontrolu pre každý druh varenia od rozpúšťania čokolády po expresné varenie. Indukčné varné dosky dosahujú až 90% energetickú efektívnosť (60% sklokeramické sálavé a 50% plynové dosky). Preto ušetríme až 40 % nákladov na energiu. Vsádzame tak na bezpečnosť, energetickú efektívnosť, nízku spotrebu energie, krátky čas varenia, krátky čas chladnutia, jednoduchú údržbu a flexibilné varenie.
Ak si chcete indukciu len vyskúšat, máte šancu práve teraz v TPD, nakoľko akákoľvek indukcia od značky Whirlpool má aktuálne garanciu vrátenia peňazí do 30 dní. Či už teda dáte prednosť indukcií, klasickej sklokeramike alebo plynu je už však na vás. Nech sa však už rozhodnete akokoľvek, môžete do 30.6.2015 využiť zvýhodnenú akciu, kedy pri kúpe troch zabudovateľných spotrebičov jednej značky ušetríte 50 EUR 🙂

Začni písať komentár...

Odošli