Chrumkavý ovsený koláč s jablkami
Suroviny na cesto:
50g lieskových orechov + ďalšie na ozdobu;
200g ovsených vločiek v biokvalite;
50g hladkej celozrnnej špaldovej múky;
štipka morskej soli;
100 ml javorového sirupu;
100 ml za studena lisovaného oleja.
Suroviny na jablkovú náplň
600g očistených jabĺk;
2-3 lyžice oleja;
2-3 lyžice javorového sirupu;
Suroviny na puding:
500 ml ovseného mlieka;
5 lyžíc javorového sirupu;
1 sáčok bio vanilkového pudingového pášku
Príprava
1. Lieskové orechy nasucho opražte na panvici.
Rozmixujte ich spolu s ovsenými vločkami najemno a zmes zmiešajte s múkou a soľou. Zvlášť vyšľahajte javorový sirup so slnečnicovým olejom. Vlejte zmes sirupu a oleja k suchým ingredienciám a vypracujte súdržné cesto. Podľa potreby pridávajte vodu; väčšinou by mali stačiť 2 - 3 lyžice. Nechajte 10 min. odpočinúť.
2. Cestom vyložte koláčovú formu o priemere 25 - 30 cm a pečte asi pol hodinu pri 180 stupňoch dozlata. Vyberte cesto z rúry a nechajte vychladnúť. Jablká nakrájajte na malé kocky. Potom na masle poduste malé kocky jabĺk osladené javorovým sirupom a to tak, aby ľahko zozlatli, ale ešte držali tvar. Rovnomerne ich rozložte na vychladený korpus.
3. Ovsené mlieko, javorový sirup a pudingový prášok varte za stáleho miešania do zhustnutia.Výsledným krémom polejte jablká na korpuse. Potom koláč dajte vychladnúť a po stuhnutí vrchnej vrstvy ozdobte opraženými lieskovými orechmi
Začni písať komentár...
@estterka tak, a mozes testovat 🙂