Ahojte, dnes vám predstavím môj jednoduchý, no veľmi chutný recept na figový koláč. S príjemným kontrastom medzi sladkosťou fíg a krehkosťou cesta, je tento koláč ideálny dezert. Okrem toho vás prekvapí svojou jednoduchosťou a rýchlosťou prípravy. Dovolte mi, aby som vám predstavila to, ako si pripraviť tento výnimočný dezert, ktorý určite ohromí vašu návštevu a uspokojí chuť na sladké.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla (zmäknutého)
- 70 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
- štipka soli
- 8-10 čerstvých fíg (na polovičky)
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- V malom miskovom miske zmiešajte múku, práškový cukor a štipku soli.
- V inom väčšom miskovom miske zmiešajte maslo a vajce. Potom pridajte lyžicu studenej vody a dobre premiešajte.
- Postupne pridávajte suché ingrediencie (múku, práškový cukor a kypriaci prášok) do zmesi s maslom a vajcom. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Natrite plech na pečenie maslom a následne ho vysypte mierne múkou. Rozvaľkajte cesto na hrúbku asi 0,5 cm a preložte ho na plech.
- Na vrch cesta rozložte figy na polovičky tak, aby boli pekne usporiadané.
- Pečte koláč vo vyhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým cesto nie je pekne zlatohnedé a figy sú mäkké.
- Nechajte koláč vychladnúť pred krájaním na kúsky.
- Čas prípravy: Približne 45-50 minút Počet kalórií: Závisí od veľkosti porcie, ale približne 250-300 kalórií na porciu.
Tento figový koláč je lahodný a ideálny na podávanie so šľahačkou alebo zmrzlinou ako dezert. Užite si ho!
Ak chcete viac receptov, píšem ich na svojom blogu v kategórii recepty https://www.ugazdinky.sk/recepty/.