jankabin
    24. okt 2023    Čítané 243x

    Jednoduchý figový koláč od gazdinky

    Ahojte, dnes vám predstavím môj jednoduchý, no veľmi chutný recept na figový koláč. S príjemným kontrastom medzi sladkosťou fíg a krehkosťou cesta, je tento koláč ideálny dezert. Okrem toho vás prekvapí svojou jednoduchosťou a rýchlosťou prípravy. Dovolte mi, aby som vám predstavila to, ako si pripraviť tento výnimočný dezert, ktorý určite ohromí vašu návštevu a uspokojí chuť na sladké.

    Ingrediencie:

    • 200 g hladkej múky
    • 100 g masla (zmäknutého)
    • 70 g práškového cukru
    • 1 vajce
    • 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
    • štipka soli
    • 8-10 čerstvých fíg (na polovičky)

    Postup:

    1. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
    2. V malom miskovom miske zmiešajte múku, práškový cukor a štipku soli.
    3. V inom väčšom miskovom miske zmiešajte maslo a vajce. Potom pridajte lyžicu studenej vody a dobre premiešajte.
    4. Postupne pridávajte suché ingrediencie (múku, práškový cukor a kypriaci prášok) do zmesi s maslom a vajcom. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
    5. Natrite plech na pečenie maslom a následne ho vysypte mierne múkou. Rozvaľkajte cesto na hrúbku asi 0,5 cm a preložte ho na plech.
    6. Na vrch cesta rozložte figy na polovičky tak, aby boli pekne usporiadané.
    7. Pečte koláč vo vyhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým cesto nie je pekne zlatohnedé a figy sú mäkké.
    8. Nechajte koláč vychladnúť pred krájaním na kúsky.
    9. Čas prípravy: Približne 45-50 minút Počet kalórií: Závisí od veľkosti porcie, ale približne 250-300 kalórií na porciu.

    Tento figový koláč je lahodný a ideálny na podávanie so šľahačkou alebo zmrzlinou ako dezert. Užite si ho!

    Ak chcete viac receptov, píšem ich na svojom blogu v kategórii recepty https://www.ugazdinky.sk/recepty/.