Môj recept na mäkký a voňavý Pšenično-ražný chlebík s pestom z medvedieho cesnaku a zemiakovými vločkami v ceste.
(*váha niektorých surovín môže byť len orientačná, keďže pečiem od oka, často nevážim presne - koľko mám toľko dám a následne dolaďujem výslednú konzistenciu cesta)
POSTUP: RK som si niekoľko hodín pred samotným pečením nakŕmila a nechala zdvojnásobiť a potom odobrala do cesta. Preosiate múky som zmiešala s vodou a RK, nechala 30 minút postáť. Pridala ostatné suroviny a vypracovala cesto. Tento chlebík je s nižšou hydratáciu, tzn. cesto je hutnejšie, plastické, dobre sa s ním pracuje, ľahko sa stáča, chlebík je skoro až samostoják. Cesto som nechala kvasiť na linke cca 2 hodiny s pravidelným prekladaním. Následne šlo na 14 hodín do chladničky oddychovať. Po vybratí som nechala 1 hodinu aklimatizovať a stočila do ošatky. V druhom kvasení zdvojnásobilo cesto objem v tomto teple po 2 hodinách. Chlebík som piekla pofŕkaný vodou v uzavretom pekáči, pred dopečením odkryté nech sa zafarbí kôrka. Prvých 10 minút 240°C, dopiecť na 200°C - čas závisí od rúry, moja to stihla za 25 minút a chlebík znel po zaklopaní duto, bol hotový. Vôňa bola v celej kuchyni. Polovica sa zjedla ešte ani nestihol úplne vychladnúť 😍
Môj recept na mäkký a voňavý Pšenično-ražný chlebík s pestom z medvedieho cesnaku a zemiakovými vločkami v ceste.
(*váha niektorých surovín môže byť len orientačná, keďže pečiem od oka, často nevážim presne - koľko mám toľko dám a následne dolaďujem výslednú konzistenciu cesta)
Suroviny*:
450g pšeničnej chlebovej múky T650
100g ražnej múky (chlebovej, hladkej)
vody
300-350g/ml vody
2 PL ražného kvasu
2 PL zemiakových vločiek
1 PL pesta z medvedieho cesnaku (robím si domáce)
1 ČL soli
1 ČL Sladenka (nemusí byť)
1 PL olivový olej
POSTUP:
RK som si niekoľko hodín pred samotným pečením nakŕmila a nechala zdvojnásobiť a potom odobrala do cesta.
Preosiate múky som zmiešala s vodou a RK, nechala 30 minút postáť. Pridala ostatné suroviny a vypracovala cesto. Tento chlebík je s nižšou hydratáciu, tzn. cesto je hutnejšie, plastické, dobre sa s ním pracuje, ľahko sa stáča, chlebík je skoro až samostoják.
Cesto som nechala kvasiť na linke cca 2 hodiny s pravidelným prekladaním. Následne šlo na 14 hodín do chladničky oddychovať. Po vybratí som nechala 1 hodinu aklimatizovať a stočila do ošatky. V druhom kvasení zdvojnásobilo cesto objem v tomto teple po 2 hodinách. Chlebík som piekla pofŕkaný vodou v uzavretom pekáči, pred dopečením odkryté nech sa zafarbí kôrka. Prvých 10 minút 240°C, dopiecť na 200°C - čas závisí od rúry, moja to stihla za 25 minút a chlebík znel po zaklopaní duto, bol hotový. Vôňa bola v celej kuchyni. Polovica sa zjedla ešte ani nestihol úplne vychladnúť 😍