ROZPRÁVKOVÉ UČENIE (ALBI – KÚZELNÉ ČÍTANIE)
Interaktívne hovoriace knihy Albi sú v našej domácnosti dennodennou súčasťou. Častokrát si knihu vyberie Matejko sám a už iba počujem, ako sa zapína hovoriace pero. Naposledy nám do série pribudla kniha Rozprávkové učenie a dnes vám ju predstavím.
Celou knihou bude deti sprevádzať škriatok Rarášok. A môžete mi veriť, že detičkám poukazuje všetko potrebné, čo by mali v predškolskom veku ovládať. Kniha začína v izbe, kde si prezrieme všetky hračky , nábytok či pastelky. Neskôr Rarášok pomôže mamičke v kuchyni. Vďaka priloženiu pera na predmety sa deti naučia, čo sa v kuchyni nachádza. U nás doma sa najdlhšie zdržiavame pri dvojstránke s dvorom. Matejko miluje zvieratká a tu na gazdovstve ich je neúrekom. Ďalšou zaujímavou témou je obchod. Deti spoznajú rôzne potraviny od pečiva cez syry až po zaváraniny.
Niečo úplne nové bola pre nás téma divadla. Zatiaľ sme ešte v divadle neboli. Matejko ho začal spoznávať prostredníctvom knihy. Čo bolo treba, to som mu vysvetlila. Otázky prišli aj pri téme škôlky. Tú už poznal o niečo viac. Často býva aj v iných knihách a okolo jednej pravidelne chodíme. Vie, že jedného dňa tam bude chodiť s inými deťmi. Páči sa mi, že vďaka tejto knihe ľahko zistí, že škôlky sa nemusí báť. Vidí, že deti sa tam hrajú.
Veľmi zaujímavou a dôležitou témou je návšteva u lekára. Opäť ukazuje deťom, že sa nemajú čoho báť. Aj vďaka Raráškovi to už pri ďalšej návšteve lekára bude pre ne ľahšie. Poslednou témou je záhrada, ktorá je u nás veľmi obľúbená. Nám syn pomáha v záhradke bežne, ale novinkou boli pre neho napríklad úle.
Ak si myslíte, že v knihe je toho viac ako dosť, tak to ešte stále nie je všetko. Na každej dvojstrane je lišta, ktorá deti naučí niečo nové, alebo si zopakujú, čo už vedia. Sú to farby, tvary, čísla, protiklady, časti tela, činnosti v záhrade a časti dňa či smery. Práve posledné dve sú pre mňa najväčším prínosom. Matej zatiaľ nevie čo znamená ráno či na obed. Vďaka slniečku a vysvetleniu, ktoré v knihe je, sa to čoskoro naučí. Smery sú síce iba „nad, na a pod“, ale pre malého človiečika to stačí.
Čo sa týka interakcií, v tejto knihe si ich deti užijú neúrekom. Okrem klasického pomenovania predmetov sa mi veľmi páči pri každej téme rozprávka. Tá je vždy poučná a presne o tom, o čom sa deti majú učiť. Informácie sa k nim dostanú aj podvedome. Či už sú to farby alebo protiklady. K tomu všetkému nechýba ani chytľavá pesnička.
Veľmi nás vždy bavia kvízy. V tejto knihe sú hneď tri rôzne druhy. Prvým sú hádanky a tie Mateja bavia najviac. Zozačiatku síce nerozumel o čo ide. Postupne však zistil, že keď bude pozorne počúvať a trochu porozmýšľa, odpoveď nájde. Pokiaľ sa mi zdalo, že hádanke nerozumie, snažila som sa povedať mu ju inými slovami. Vtedy už väčšinou uhádol. Ďalší kvíz sa venuje bočnej lište, kde sú témy farieb, protikladov, smerov a podobne. Niektoré otázky sú ľahšie, iné ťažšie. Posledným druhom kvízu je klasické ukazovanie predmetov. Čo oceňujem, že dieťa sa môže pomýliť dvakrát a ešte vždy má jeden pokus. Pretože občas sa môže stať, že dieťatko odpoveď vie, ale ťukne vedľa. Je to skvelé cvičenie aj na jemnú motoriku.
Kniha Rozprávkové učenie je mimoriadne vydarená. Vhodná pre deti od troch rokov a s týmto vekom aj súhlasím. Matej má teraz tri roky. Niektoré veci z knihy už vedel bez pomoci, niektoré sa vďaka knihe spolu učíme. Opakovania farieb a tvarov nikdy nie je dosť. Navyše sa pred škôlkou stihne naučiť časti dňa či protiklady. A to všetko vďaka milým rozprávkam a pesničkám a v neposlednom rade kvízom, ktoré ho bavia najviac. Netreba zabudnúť spomenúť ani príjemné hlasy Danice Jurčovej a Lukáša Kostelného. Hravou a zábavnou formou sa deti naučia veľa nového. Okrem toho má kniha krásne ilustrácie a tie ku knihe zlákajú nielen deti, ale mnohokrát aj rodičov.
Autor recenzie: Drominička
Originál recenzie je dostupný na blogu autorky:
Knihu kúpite na eshope Albi: https://bit.ly/3gte0hU
Titul: Rozprávkové učenie
Text: Zuzana Pospíšilová
Ilustrácie: Daniela Skalová
Nahovorili: Denisa Jurčová, Luboš Kostelný
Rok vydania: 2020
Vydavateľstvo: Albi
Foto: Drominička
@tana85 Ďakujeme za spätnú väzbu! Ilustrátori kníh sú vyberaní s dôrazom na prevedenie kresieb pre detského čitateľa konkrétneho veku. Kým do knihy pre deti vo veku 6+ môžeme vložiť nádherné ilustrácie ako napr. v knihe Hravá prírodoveda, u menších detí je perspektíva, že povedia jééj ale viac sa s kresbou nebudú vedieť pohrať, pretože v nej nevnímajú tvary a predmety tak ako v ohraničených ilustráciách evokujúcich kresby rodičov. 🙂
Vďaka za podrobnú recenziu, len herec Kostelný sa volá Ľuboš, nie Lukáš 😉
@iva_kuzelnecitanie tak toto je naozaj krasne ilustrovane, dakujem za odpoved
@tana85 mas pravdu s hraveho učenia som sklamaná aj ja... Ale taký svet zvierat alebo doprava su super....
Inak ja zase oceňujem nerozbitnost pera deti mam vo veku 19m a 3roky a to pero uz bolo všade, v ustach, psej miske, spadlo z rôznych výšok a stále funguje perfektne. Ono sa to žiaľ vždy ustriehnut neda, co s nim deti robia, ale pero nikdy nesklame
Rozprávkové ucenie je velke sklamanie, tesila som sa na tuto knizku, objednaná uz v júli, ale od ilustrácií po hovorene slovo hroza. Ostatne knižky su lepsie, snad s novinkami nebude klesať ich uroven.
@sonia_wiener moj syn si z toho pera raz spravil zbijacku do kinetickeho piesku 🙈 cez tu spodnu dierku sa piesok nabil dovnutra, uz som sa s nim isla rozlucit 😂 ale nakoniec som ho nejak odtial povyberala a pero funguje vpohode dalej 👍
@sonia_wiener Hravé učenie je iné, Rozprávkové učenie je iné
Ahojte dievčatá, ako píše @mimik79, Rozprávkové učenie je vytvorené aby postupne nahradilo Hravé učenie. Obe knihy sú vytvorené v spolupráci s detskou psychologičkou, obe sú zamerané na rozvoj detí predškolského veku i keď každá svojim spôsobom. Iva, Albi
Začni písať komentár...
nechcem sa dotknut ilustratorky, ale vbec sa mi nepacia obrazky. ale to je problem viacerych albi knih, preco nie su krajsie spracovane? Hrave ucenie je akoby som to kreslila ja