...pomaranč, to som vedela,, ale i káva?
    20 potravín, ktoré prirodzene .č i s t i a ..vaše .c i e v y a chránia
    vás pred infarktom

    Pravdou je, že na srdcové ochorenia zomiera najviac ľudí. Jednou z hlavných príčin infarktu a mozgovej mŕtvice sú upchaté cievy, ktoré môžu prerušiť prietok krvi v celom tele.

    Existuje mnoho faktorov, ktoré môžu zvýšiť riziko srdcového infarktu, ako napríklad nedostatok pohybu, stres či nezdravá strava. Jednoduché zmeny vo vašom stravovaní vás pritom môžu ochrániť a znížiť riziko srdcových ochorení.

    Nápoje a potraviny, ktoré vám dokážu pomôcť udržať vaše cievy pružné a priechodné:

    1. Losos
    Losos sa považuje za jednu najviac prospešných potravín pre zdravie vášho srdca.

    Obsahuje veľa zdravých mastných kyselín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rybách, majú schopnosť znížiť hladinu cholesterolu a predchádzať zápalom a zvyšovaniu hladiny triglyceridov.

    Tuniak, makrela a sleď patria medzi druhy rýb, ktoré by ste mali určite zahrnúť do svojho jedálnička. Uistite sa, že vždy kupujete čerstvé ryby.

    2. Pomarančový džús
    Čistý pomarančový džús obsahuje veľa antioxidantov, ktoré môžu podporiť zdravie vašich ciev. Naviac vám pomôže znížiť vysoký krvný tlak.

    Ak budete piť 2 poháre pomarančovej šťavy denne, dodáte svojmu telu odporúčanú dennú dávku vitamínu C a poskytnete mu aj ďalšie vitamíny a minerály, ktoré budú mať pozitívny vplyv na vaše zdravie.

    3. Káva
    Mnohé štúdie preukázali, že pitie 2 až 4 šálok kávy denne zníži riziko srdcového infarktu o 20%.

    Avšak, mali by ste si byť vedomí toho, že nadmerná konzumácia kávy môže byť škodlivá pre váš žalúdok.

    4. Orechy
    Obsahujú veľa zdravých tukov, ako sú omega-3 mastné kyseliny a nenasýtené tuky. Sú veľmi účinné pre zdravú hladinu vášho cholesterolu a majú schopnosť zlepšiť pamäť a pohyblivosť kĺbov.

    Jedzte za hrsť mandlí a vlašských orechov denne a čoskoro uvidíte ich zdravotné prínosy.

    5. Ovocie kaki
    Toto ovocie má vysoký podiel vlákniny a zdravých sterolov, ktoré môžu znížiť vysokú hladinu cholesterolu v krvi.

    Sladká chuť tohto ovocia je dôvodom, prečo ho ľudia označujú za „božské plody“. Môžete ho pridať aj do šalátov či obilnín.

    6. Kurkuma
    Kurkumín, aktívna zložka kurkumy, vám môže priniesť množstvo zdravotných prínosov. Pomôže vám znížiť zápal tkanív v tele, o ktorých ani nemusíte vedieť a predchádzať hyperaktívnemu ukladaniu tukov.

    Kurkumu môžete pridávať do rôznych jedál alebo ju konzumovať vo forme odvaru.

    7. Zelený čaj
    Má silné upokojujúce a povzbudzujúce vlastnosti. Dôvodom je silný antioxidant katechín, ktorý podporuje metabolizmus a znižuje absorpciu cholesterolu.

    Pite 1 až 2 šálky zeleného čaju denne, aby ste z neho prijali maximum výživných látok.

    8. Syr
    Striedma konzumácia syrov vám môže pomôcť znížiť vysokú hladinu cholesterolu a krvný tlak.

    9. Vodný melón
    Toto osviežujúce ovocie podporuje produkciu oxidu dusnatého a zdravé cievy.

    Uistite sa, že toto ovocie začleníte do svojho jedálnička a sami sa onedlho presvedčíte sa o jeho zdravotných prínosoch!

    10. Celozrnné plodiny
    Obsahujú veľké množstvo vlákniny, ktorá môže znížiť hladinu cholesterolu a predchádzať jeho hromadeniu v cievach.

    Medzi potraviny s bohatým obsahom celých zŕn patria ovos, celozrnné pečivo a hnedá ryža. Pomôžu vám rozbiť už nahromadený cholesterol.

    11. Brusnice
    Brusnice sú bohatým zdrojom draslíka. Pravidelná konzumácia brusnicovej šťavy vám pomôže znížiť zlý cholesterol a zvýšiť celkové zdravie.

    Pitie 2 pohárov šťavy denne znižuje riziko srdcového infarktu o 40%.

    12. Morské riasy
    Morské riasy majú bohatý obsah minerálov, vitamínov, bielkovín, karotenoidov a antioxidantov. Ich pravidelná konzumácia vám pomôže regulovať krvný tlak a znížiť hladinu cholesterolu o 5%.

    13. Cejlónska škorica
    Cejlónska škorica sa väčšinou pridáva do pečiva a čajov.

    Pomôže vám predchádzať nahromadeniu cholesterolu v cievach. Len 1 lyžička mletej škorice denne vám časom zabezpečí viditeľný efekt na zdravie vašich ciev.

    14. Granátové jablko
    Toto exotické ovocie obsahuje veľké množstvo fytochemikálií, ktoré prirodzene podporujú produkciu oxidu dusnatého, čo vedie k zlepšeniu krvného obehu.

    Granátové jablko môžete pridávať aj do šalátov, prípadne ho konzumovať samostatne.

    15. Špenát
    Špenát je bohatým zdrojom kyseliny listovej a draslíka, ktoré majú schopnosť znižovať vysoký krvný tlak, podporujú svalstvo a znižujú aj riziko srdcového infarktu.

    16. Brokolica
    Je bohatá na vitamín K. Má schopnosť znižovať krvný tlak a vysokú hladinu cholesterolu. Môžete ju jesť surovú, varenú, ako súčasť hlavného jedla alebo na desiatu.

    17. Olivový olej
    Konzumácia vysoko kvalitného olivového oleja je tajomstvom dobrého zdravia!

    Ak budete konzumovať za studena lisovaný olivový olej získate zdravé tuky a znížite si hladinu cholesterolu v krvi. Olivový olej znižuje riziko srdcového infarktu o 41%.

    18. Špargľa
    Špargľa pomáha predchádzať upchatiu ciev, zápalu a znížiť vysokú hladinu cholesterolu. Môžete ju jesť ako hlavné jedlo, v polievke, alebo ako náhradu rezancov či zemiakov.

    19. Čučoriedky
    Čučoriedky sú bohatým zdrojom draslíka. Ak budete piť čučoriedkovú šťavu, môžete si zvýšiť hladinu zdravého cholesterolu v krvi a znížiť hladinu toho škodlivého.

    Pri konzumácii 2 pohárov čučoriedkovej šťavy bolo preukázané, že znižuje riziko srdcového infarktu až o 40%.

    20. Avokádo
    Avokádo je známe svojimi zdravotnými prínosmi. Obsahuje tuky, ktoré podporujú zdravú rovnováhu medzi zlým a dobrým cholesterolom.

    Môžete ho jesť na chlieb, s vajíčkami, alebo ho pridať do šalátov.