Domáci . k a r a m e l .. na palacinky,
ŠĽAHANÝ KARAMEL
INGREDIENCIE:
250 g cukru
65 g polosoleného masla (Môžete použiť aj nesolené maslo.)
200 ml smotany (30% minimálneho tuku/šľahačky)
POSTUP PRÍPRAVY:
Začnite roztopením cukru v hrnci na strednom ohni, až kým nekaramelizuje do zlatej farby. Miešať nemusíte.
Teplotu znížte a pridajte maslo. Miešajte, kým sa maslo úplne neroztopí.
Pomaly prilievajte smotanu, pričom stále miešajte, aby sa zmes dobre spojila. Miešajte asi 2 minúty.
Zmes nalejte do misky a nechajte karamel mierne vychladnúť v chladničke asi 15 minút.
Po vychladení karamel vyšľahajte pomocou elektrického mixéra a potom ho vložte do mrazničky.
Po 10 minútach v mrazničke opäť vyšľahajte, až kým karamel nezmení farbu. Mal by byť svetlejší.
Dobrú chuť.