B a z a l k a .... používam i sušenú
Bylinka, dar priamo od Boha: Antioxidačná, antibiotická, čistí krv, ničí cholesterol
Bylinka, dar priamo od Boha: Antioxidačná, antibiotická, čistí krv, ničí cholesterol
Táto zelená bylinka s oválnymi lístkami a špecifickou vôňou má šesť základných druhov. Každý z nich je mierne odlišný svojou chuťou aj tvarom.
Z liečivých vlastností sa zvlášť cenia jej silné antioxidačné účinky, ktoré vás ochránia pred poškodením voľnými radikálmi, rakovinou či predčasným starnutím. Je preto výborným a hlavne zdravým doplnkom stravy
Čo všetko dokáže bazalka
Bazalka (lat. Ocimum basilicum) má skutočne pozoruhodne širokú paletu využitia v liečbe a predchádzaní rôznych ochorení.
Obsahuje veľmi veľké množstvo betakatorénu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Ten má hlavný vplyv na zamedzenie oxidácie cholesterolu a chráni tak srdce aj krvné cievy pred zanesením.
Okrem toho, pravidelná konzumácia bazalky predchádza reumatoidnej atrtritíde (bolesti kĺbov), astme či osteoartritíde.
Prírodné antibiotikum a imunita
Podľa vedeckých výskumov bazalka výrazne posilňuje imunitný systém.
Má tiež veľmi silné antiseptické a antibiotické vlastnosti. Účinne zneškodňuje mnohé patogénne baktérie, dokonca aj také, ktoré si medzičasom vytvorili odolnosť na antibiotiká.
Chráni srdce a krvné cievy
Bazalka obsahuje veľa vitamínu B6 a horčíka. Ide o dve látky dôležité na predchádzanie srdcových infarktov a posilňovanie kardiovaskulárneho systému.
Vitamín B6 bráni akumulácii škodlivých látok, ako je napríklad obávaný homocysteín.
Navyše, látky nachádzajúce sa v bazalke podstatne znižujú riziko arytmie a výborne relaxujú svaly.
Ako správne variť bazalku
Bazalka je dôležitou prísadou mnohých jedál po celom svete, pretože sa dobre hodí k rôznym druhom pokrmov.
Bazalku je však potrebné do jedla pridávať až na samý koniec, aby sa zachovala jej chuť a nutričné zloženie. Pre získanie čo najvýraznejšej chute je vhodné, aby sa do jedál používala čerstvá
Bazalkový čaj
Veľmi zdravý a chutný je aj čaj z bazalky.
Na jeho prípravu vezmite zopár listov bazalky a pokrájajte ich na menšie kúsky.
Potom ich vložte do pohára, zalejte vriacou vodou, prekryte pohár pokrývkou a nechajte lúhovať 8 minút.
Nakoniec čaj sceďte a po malých dúškoch si ho vychutnávajte!
Bazalka a ľadové drinky
Bazalku je možné použiť aj na prípravu viacerých druhov studených nápojov.
Pokrájajte lístky na malé kúsočky a zmiešajte ich s čerstvou citrónovou šťavou. Potom pridajte vodu, trstinový cukor a všetko dobre zamiešajte.
Pridajte zopár kociek ľadu a osviežujúci nápoj na horúce letné dni, ktorý je navyše aj extrémne zdravý, máte hotový!
Bazalkové pesto
Zrejme najpopulárnejším využitím bazalky je bazalkové pesto.
Na jeho prípravu budete potrebovať tieto suroviny:
na jemno nakrájanú bazalku
rozdrvené arašidové alebo píniové oriešky
postrúhaný parmezán
cesnak
olivový olej
Všetky zložky rozmixujte v mixéri na jemnú pastu.
Bazalkové pesto sa podáva s ryžou, cestovinami alebo opekaným mäsom a zeleninou na špajli.,