Preferment: 20g cukru 40g vody 80g hladkej pšeničnej múky 1 fakt veľká kopcovitá lyžica kvásku Zamiešať, nezľaknúť sa – nie je to rozkvas, ale preferment. Výsledkom teda bude hustá guľa, ktorá do rána krásne prekvasí.
Škoricová náplň: 4PL masla alebo ghee 1 pohár kryštálového cukru 3-4 čl mletej škorice Roztopené maslo/ghee na potretie cesta (cca 2 lyžice) Maslo na náplň roztopiť. Odstaviť z plameňa, primiešať cukor a škoricu. Poriadne premiešať, aby bola škorice v celej mase rovnomerne rozmiestnená. Nevariť s cukrom, nejde o to, aby z toho bola tekutina, ale aby ostala cukrová štruktúra.
Glazúra: 1PL lyžica horúcej vody 1PL kryštálového cukru Zmiešať, aby sa cukor úplne roztopil.
Postup: Mlieko, maslo, cukor a soľ povariť tak, aby sa maslo úplne roztopilo. Nechať vychladnúť (pri teplom sa môže zraziť vajíčko, keď ho budete pridávať do cesta). Do misy preosiať múku, pridať vajce, preferment a vychladnutú maslovo-mliečnu tekutinu. Vymiesiť vláčne elastické cesto (v robote to trvá cca 10 minút, najskôr na prvej, potom na druhej rýchlosti). Zakryť a nechať cca 2-2.5 hodiny kvasiť. Znova jemne rukou premiesiť ako keď sa prekladá chleba (popovyťahovať kusy cesta a zatláčať ich do stredu, prejsť po celom obvode 2-3 razy). Znova nechať kvasiť. Keď je cesto vykvasené, môže sa dať na cca pol hodinku do chladničky, aby trochu stuhlo, bude sa s ním ľahšie pracovať (ale ide to aj bez toho). Cesto vyklopiť na pomúčenú dosku, jemne vytvarovať obdĺžnik a dovaľkať ho na hrúbku asi 1cm (vaľkať jemne, nevytláčať nasilu z cesta bubliny) – pod cestom by ste stále mali mať múku, inak sa prilepí o podložku a potom sa bude veľmi zle rolovať (neplatí, ak bolo cesto v chladničke). Cesto natrieť maslom a potom naň rovnomerne naniesť maslovo-cukrovo-škoricovú zmes. Kto má rád viacej plnky, môže jej dať viac ako je v recepte (v pôvodnom boli len 2PL masla a polovica šálky cukru, čo mne na to množstvo cesta bolo málo). Natreté cesto opatrne zrolovať do závinu. Ostrým nožom krájať cca rovnaké kusy a ukladať ich na plech s papierom na pečenie alebo vymastený maslom. Po obvode je dobré každé hniezdo potrieť roztopeným maslom, pretože pri kvasení a následnom pečení sa hniezda spoja a môžu sa po upečení pri oddeľovaní potrhať. Pri krájaní treba dávať pozor, aby sa cesto pod tlakom noža nedeformovalo. Hniezda nechať zakryté finálne kvasiť, kým zväčšia objem (u mňa to bolo asi hodinu). Pozor – ak bolo cesto v chladničke, bude finálne kvasenie trvať dlhšie. Vyhriať rúru na 220°C a dať hniezda piecť. Po tom, ako sa „nafúknu“, teplotu znížiť na 190°C a dopekať podľa potreby. (Vyššia teplota by síce skrátila dobu pečenia, ale cesto by sa vysušilo a výsledok by nebol tak vláčny a lahodný). Po vytiahnutý z rúry ešte horúce potrieť glazúrou a – nie, netreba nechať na mriežke vychladnúť. Pokojne sa do nich pustite kým sú teplé. 😊
Kto chce menšie hniezda, môže si cesto rozdeliť na dve – tri časti, každú časť vyvaľkať, naplniť a pokrájať zvlášť tak, aby dosiahol tú veľkosť, akú preferuje
Preferment:
20g cukru
40g vody
80g hladkej pšeničnej múky
1 fakt veľká kopcovitá lyžica kvásku
Zamiešať, nezľaknúť sa – nie je to rozkvas, ale preferment. Výsledkom teda bude hustá guľa, ktorá do rána krásne prekvasí.
Cesto:
500g hladkej pšeničnej múky
70g cukru
Soľ
1 veľké vajce
260g plnotučného mlieka
40g masla
Škoricová náplň:
4PL masla alebo ghee
1 pohár kryštálového cukru
3-4 čl mletej škorice
Roztopené maslo/ghee na potretie cesta (cca 2 lyžice)
Maslo na náplň roztopiť. Odstaviť z plameňa, primiešať cukor a škoricu. Poriadne premiešať, aby bola škorice v celej mase rovnomerne rozmiestnená. Nevariť s cukrom, nejde o to, aby z toho bola tekutina, ale aby ostala cukrová štruktúra.
Glazúra:
1PL lyžica horúcej vody
1PL kryštálového cukru
Zmiešať, aby sa cukor úplne roztopil.
Postup:
Mlieko, maslo, cukor a soľ povariť tak, aby sa maslo úplne roztopilo. Nechať vychladnúť (pri teplom sa môže zraziť vajíčko, keď ho budete pridávať do cesta). Do misy preosiať múku, pridať vajce, preferment a vychladnutú maslovo-mliečnu tekutinu. Vymiesiť vláčne elastické cesto (v robote to trvá cca 10 minút, najskôr na prvej, potom na druhej rýchlosti). Zakryť a nechať cca 2-2.5 hodiny kvasiť. Znova jemne rukou premiesiť ako keď sa prekladá chleba (popovyťahovať kusy cesta a zatláčať ich do stredu, prejsť po celom obvode 2-3 razy). Znova nechať kvasiť. Keď je cesto vykvasené, môže sa dať na cca pol hodinku do chladničky, aby trochu stuhlo, bude sa s ním ľahšie pracovať (ale ide to aj bez toho).
Cesto vyklopiť na pomúčenú dosku, jemne vytvarovať obdĺžnik a dovaľkať ho na hrúbku asi 1cm (vaľkať jemne, nevytláčať nasilu z cesta bubliny) – pod cestom by ste stále mali mať múku, inak sa prilepí o podložku a potom sa bude veľmi zle rolovať (neplatí, ak bolo cesto v chladničke). Cesto natrieť maslom a potom naň rovnomerne naniesť maslovo-cukrovo-škoricovú zmes. Kto má rád viacej plnky, môže jej dať viac ako je v recepte (v pôvodnom boli len 2PL masla a polovica šálky cukru, čo mne na to množstvo cesta bolo málo). Natreté cesto opatrne zrolovať do závinu. Ostrým nožom krájať cca rovnaké kusy a ukladať ich na plech s papierom na pečenie alebo vymastený maslom. Po obvode je dobré každé hniezdo potrieť roztopeným maslom, pretože pri kvasení a následnom pečení sa hniezda spoja a môžu sa po upečení pri oddeľovaní potrhať. Pri krájaní treba dávať pozor, aby sa cesto pod tlakom noža nedeformovalo.
Hniezda nechať zakryté finálne kvasiť, kým zväčšia objem (u mňa to bolo asi hodinu). Pozor – ak bolo cesto v chladničke, bude finálne kvasenie trvať dlhšie.
Vyhriať rúru na 220°C a dať hniezda piecť. Po tom, ako sa „nafúknu“, teplotu znížiť na 190°C a dopekať podľa potreby. (Vyššia teplota by síce skrátila dobu pečenia, ale cesto by sa vysušilo a výsledok by nebol tak vláčny a lahodný).
Po vytiahnutý z rúry ešte horúce potrieť glazúrou a – nie, netreba nechať na mriežke vychladnúť. Pokojne sa do nich pustite kým sú teplé. 😊
Kto chce menšie hniezda, môže si cesto rozdeliť na dve – tri časti, každú časť vyvaľkať, naplniť a pokrájať zvlášť tak, aby dosiahol tú veľkosť, akú preferuje