Varíme zdravo a chutne - časť 6.
Mnoho ľudí pri pomyslení na šalát ohrnie nosom a radšej si k jedlu vyberie ako prílohu ryžu alebo zemiaky. Pritom možno ani netušia, že zajace naozaj vedia prečo treba jesť toľko zelených listov a o koľko cenných látok ich odmietnutím prídu. Asi každý vie, že šaláty sú vhodné pri diéte, keďže neobsahujú takmer žiadne kalórie, avšak už menej sa hovorí o vitamínoch, ktoré v sebe skrývajú. Pod šalátmi rozumieme v tomto kontexte predovšetkým špenát, ľadový šalát, klasický hlávkový šalát, rukolu, ale aj menej známy mangold, žeruchu, stopkový zeler alebo čakanku. Sú bohatým zdrojom vitamínu C, A,vápniku, železa, karoténov, ale aj folátov. Mnohé ženy používajú kyselinu listovú v podobe tabletiek v období tehotenstva, aby tak predišli vrodeným vývinovým chybám dieťatka. Tie, ktoré uprednostňujú prírodnejšie zdroje doplnenia zásob kyseliny listovej, majú vždy po ruke šalátovú zeleninu. Vďaka folátom môžu zabezpečiť dostatočnú hladinu tejto kyseliny vo svojom tele.
Rada by som ponúkla chutné recepty k zavedeniu tohto druhu zeleniny do nášho jedálnička. Obľubu zelených listov môžeme začať pestovať u našich potomkov už v ranom detstve. Ja pravidelne jedávam surový špenát, šalát alebo rukolu pred dcérkou a tým že vidí, s akou chuťou ich jem, dáva si ich aj ona. Aj keď šalát väčšinou končí na tanieri, keďže ho ešte nevie poriadne rozžuť, verím, že jedného dňa bude aj ona chrumkať s rovnakou radosťou túto vitamínovú bombu ako ja J
Šalát s avokádom a cuketou
Autor: @zojec
Umyté listy ľadového šalátu a rukoly zmiešame s nastrúhanou cuketou, kukuricou a na kúsky nakrájaným avokádom. Ochutíme limetkovým dressingom, prípadne jablčným octom.
Zeleninový šalát so semienkami
Autor: @artemissska
Zmiešame podľa chuti vybratý zelený šalát- napr. ľadový s rajčinami, čiernymi olivami, žeruchou, kukuricou a na suchej panvici opraženými slnečnicovými semienkami. Následne ho ochutíme balzamikovým octom a arašidovým olejom.
Zeleninový šalát s reďkovkami a jarnou cibuľkou
Autor: @irsina83
Zmiešame šalát lollo rosso s ľadovým šalátom, reďkovkou, cherry paradajkami, na kúsky nakrájanou oranžovou paprikou a jarnou cibuľkou. Dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a morskou soľou.
Šalát z čerstvého špenátu
Autor: @irsina83
Kúsky baklažánu opečieme na panvici a následne ich zmiešame s čerstvým špenátom, ľadovým šalátom, oranžovou paprikou a reďkovkou. Na konci ho dochutíme čerstvým kôprom a olivovým olejom.
Šalát z valeriánky s tofu a avokádom
Autor: @irsina83
Tofu opečieme na panvici, ugrilujeme baklažán, cuketu a červenú papriku. Potom ju už len zmiešame s listami valeriánky, špenátu a avokádom. Dochutíme olivovým olejom a citrónovou šťavou.
Špargľový šalát s hlivou, klíčkami a jarnou cibuľkou
Autor: @drobec33
Suroviny (pre 2 osoby):
2 veľké hrste mix šalátu (frisé, polníček…), 1 veľká hrsť mungo klíčkov, 10ks bielej alebo zelenej špargle, 1 veľká hrsť hlivy ustricovej, 1 jarná cibuľka, 1 stredne veľká cibuľa, 1PL limetkovej šťavy,
3PL olivového oleja, 1ČL dijónskej horčice, 1 plátok masla, strúhaný parmezán podľa chuti
pargľu ošúpeme, odrežeme tvrdé konce (cca 1cm) a dáme variť na cca 3-5 minút s plátkom masla.Potom scedíme cez sítko a prepláchneme studenou vodou.
Na olivovom oleji si speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na pásiky nakrájanú hlivu, osolíme, okoreníme a podusíme domäkka. Šalát zmiešame s klíčkami, nakrájanou špargľou, hlivou, na kolieska nakrájanou jarnou cibuľkou a premiešame s dresingom. Dresing si pripravíme zmiešaním olivového oleja, limetkovej šťavy, dijónskej horčice, soli a korenia. Ak chceme,dochutíme strúhaným parmezánom.
Quinoavý šalát s avokádom a fazuľou
Autor: @zuzigirl
Uvarenú quinou zmiešame so šalátom podľa chuti ( ľadový šaláť, špenát, hlávkový šalát), s rozpučeným avokádom, na kúsky nakrájanými paradajkami, vajciami a uvarenou fazuľou. Šalát sa dá dochutiť citrónovou štavou.
Ak neviete prísť na chuť listovej zeleniny v podobe šalátovej misy máme pre vás riešenie vo forme zeleného smoothie, ktoré v poslednom období prežíva značný boom (aspoň teda v našej skupine na MK určite áno J Základom tohto nápoja sú zelené listy, ktoré sú následne rozmixované rôznymi druhmi ovocia. Ja uprednostňujem pridávať aj bobuľovité ovocie, aby sme obohatili náš nápoj dôležitými antioxidantmi. Pre inšpiráciu nájdete niekoľko receptov aj v tomto článku, no fantázií sa medze určite nekladú J. Tak poďme na recepty!
Zelené smoothie na tri spôsoby
Autor: @lyongirl
Banán zmiešame s 3 menšími jablkami a šťavou z 3 pomarančov. Do 1 pohára pridáme jahody, do druhého špenát a do tretieho kivi.
Zelené smoothie s banánom a jablkom
Autor: @lyongirl
V nádobe rozmixujeme čerstvé špenátové listy s jedným jablkom, banánom a troškou citrónovej šťavy.
Zelené smoothie z rukoly
Autor: @myska2233
Listy rukoly rozmixujeme s jablkom, banánom a štavou z jedného pomaranča.
Zelené smoothie
Autor: @zuzigirl
125 g špenátu rozmixujeme s dvoma jablkami, jedným banánom, polkou citrónu aj so šupou a dvoma pohármi vody.
Trojfarebné smoothie
autor: @lucka1987
Základ nápoja tvorí šťava zo 4 rozmixovaných jablk, 3 pomarančov a 1 banánu. Do druhej vrstvy sa pridávjúa ešťe dve hrste špenátových listov a do tretej vrstvy 3 dc domácich zaváraných jahód. Z tohto množšstva dostaneme až 1 l ovocno- zeleninového nápoja.
Dúfam, že sme vás presvedčili, že šaláty sa naozaj dajú aj chutne pripraviť, tak hor sa do zelene 😀
Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine, kde vás s radosťou príjme takmer 1300 členov.
Link na skupinu: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/
Dobrú chuť a do zjedenia priatelia 🙂
veľmi pekný článok 🙂
@artemissska
@weja dakujem baby 🙂
tešíme sa z článku, len tak ďalej, si šikulka!
mňamky, mňamky 😀
Super napady, urcite vyskusam. Chcem sa spytat na ten prvy s tou nastruhanou cuketou - to je surova cuketa, vsak? Nastruhana ako jablcko (vacsie oka na struhaku?)
@ildici12 pred pár rokmi by ma ten môj pri takýchto fotkách poslal kade ľahšie- teraz máme obdobie, že pr. granadír robím len kvôli tomu, že mám brutál chuť na zeleninkový šalát (takže zelenina je hlavné jedlo, granadír príloha 😀 ) ale musím začať do jedálneho lístka pridávať viac týchto zelených lístkov- vyzerá to mňamkovo🙂
v akom odstavovaci zvladate odstavit zelene listy? omega je dost draha..tak zacinam uvazovat o nejakom lacnejsom beznejsom variante.
je to tak krasne pofotene a napisane, ze idem do toho aj ja🙂
super......
Parada! Najprv som zostala zaskocena, lebo salaty boli myslene ako salaty zeleninove, ovocne. Nie ako listova zelenina 🙂 Ale isla si tou tazsou cestou a hlavne super info 😉
Začni písať komentár...
a fotecky nebudu? alebo to len mne sa tak neukazalo? inak dobry clanok 😉