Mnoho ľudí tvrdí, že bez cukru sa žiť nedá. Čiastočne majú pravdu, avšak dôležité je, o aké cukry ide. V poslednom storočí rapídne narástla spotreba cukru na celom svete. Veď sa len pozrime na svoj deň: ráno kávička/čaj s cukrom, nejaké zapekané musli, biely chlieb s nátierkou alebo sladké pečivo. Na desiatu ochutený jogurtový nápoj alebo Mars tyčinka. Po obede si ako dezert dáme malý zákusok. Na olovrant v lepšom prípade ovocie, v horšom zase nejaká sladkosť. A čo večerné prejedanie sa pred telkou? Rozhodne to nášmu telu neprospeje. Kým v roku 1900 človek za rok spotreboval 40 kg cukru, v roku 2009 už 81 kg- teda 225 g cukru denne. Je to viac ako 100 kockových cukrov za deň! Významne k tomu prispeli svetové vojny, keď výživnej stravy bolo nedostatok, pričom cukor sa dal ľahko a lacno vyrobiť a predstavoval zdroj energie.
Dovolím si tvrdiť, že biely rafinovaný cukor je toxín. Môže sa to mnohým ľuďom zdať extrémne, ale naše telo pri nedostatku jednoduchých cukrov reaguje veľmi podobne, ako keď drogujúci človek nemá k dispozícií svoju potrebnú dávku. Pokazí sa nám nálada, sme nervózni, náhle nám klesne hladina cukru v krvi a je nám na odpadnutie, trasieme sa. Toto som ja všetko prežívala v niektorých chvíľach, keď som nemala pri sebe nejakú sladkosť.
Najhoršie je, že cukor sa už dnes nachádza úplne všade- nie len v koláčoch, cukríkoch a keksoch, ale aj v mliečnych výrobkoch, horčici, kečupu, dokonca aj v šunke a ďalších mäsových výrobkoch (tam sa skrýva pod názvom dextróza).
Cukry môžeme členiť na jednoduché (monosacharidy)- sem patrí glukóza, fruktóza a dextróza a zložené sacharidy (napr. biely cukor, ktorý tvorí 50% fruktózy a 50% glukózy alebo glukózovo-fruktózový sirup). Poďme sa pozrieť na účinky týchto jednoduchých cukrov. Mnoho z nás si myslí, že fruktóza je zdravá náhrada cukru, veď aj v ovocí sa nachádza, aj na poličkách obchodov zdravej výživy ich môžeme nájsť. Ide o veľký omyl! Kým v ovocí je okrem fruktózy aj veľké množstvo iných látok, ktoré na seba fruktózu viažu a tým neutralizujú jeho negatívne účinky, v prášku sa nenachádzajú. A aké riziko v sebe skrýva konzumácia fruktózy? Síce nám nezvyšuje hladinu cukru v krvi, putuje rovno do pečene, pretože iba tento orgán má predispozície na jej spracovanie. Tým pádom poškodzuje pečeň obdobne ako napríklad alkohol. Ďalšou obrovskou nevýhodou fruktózy je, že vypína systém, ktorý kontroluje pocit nasýtenia v žalúdku a tým prispieva k zvyšovaniu hmotnosti. Môžeme teda zjednodušene povedať, že konzumácia fruktózy je vlastne konzumácia tuku.
Glukóza je druh energie, na ktorej dokážeme fungovať. Každá naša bunka ju totiž používa ako zdroj energie, teda je spracovaná každým našim orgánom a len cca 20 % pečeňou. Z toho vyplýva, že glukóza je omnoho menšie zlo než fruktóza.
Stačilo teórie, poďme sa teda pozrieť, čo všetko nám ponúka trh ako náhradu cukru:
Posúdenie nechám na každého z vás, určite však bude lepšia voľba ako ktorékoľvek umelé sladidlo. Možno v rámci prírodných sladidiel bude mať nejakého lepšieho konkurenta
V skratke by som sa chcela dotknúť aj umelých sladidiel, ktoré sú odporúčané predovšetkým ľuďom trpiacim cukrovkou, alebo obéznym, keďže neobsahujú žiadne kalórie. Keďže v dnešnom svete takmer všetko, čo je umelé, je škodlivé, v prípade sladidiel to platí dvojnásobne. Ide predovšetkým o dve najpoužívanejšie, aspartam a sacharin.
Aspartam je jeden z najnebezpečnejších sladidiel v histórií, a pritom sa nachádza úplne všade- v žuvačkách, sladených nápojoch a nízkotučných potravinách. Je to veľmi lacné sladidlo (bol pôvodne biologickou zbraňou!). Bolo veľmi ťažké presadiť jeho používanie- nakoniec predsa len peniaze zvíťazili nad našim zdravím. Ide doslova o jed, pretože sa v našom tele rozkladá na fenylanalyn, kyselinu asparagovú a methanol. Taká perlička, v leteckých spoločnostiach je konzumácia potravín s obsahom aspartamu zakázaná, pretože môže spôsobiť slepotu a záchvaty. Methanol sa rozkladá už pri 30 stupňoch na kyselinu mravenčiu, ktorá je prudký jed a formaldehyd, ktorý je život ohrozujúci neurotoxín. Je zdokumentovaných celkovo 92 vedľajších účinkov vrátane straty pamäti, rakoviny mozgu a sklerózy multiplex. Dáte si?
Sacharín je tiež umelé sladidlo, 300x sladší ako cukor a využíva sa v podobných potravinách ako aspartám. Existuje pri jeho používaní podozrenie na možnosť vzniku rakoviny močového mechúra hlavne u mužov, okrem toho spôsobuje aj rakovinu vaječníkov, kože. Vyrába sa z uhlia, synteticky z toluénu. Riadna mňamka.
Myslím, že škála prírodných sladidiel je dostatočne bohatá, prídu na svoje tak celiatici, ako aj ostatní ľudia bez nejakých alergií. Niektoré sú menej zdravé, iné viac, musím však zdôrazniť, že sladením treba zaobchádzať opatrne. Môžeme predsa skúsiť tú kávu alebo čaj vypiť aj bez cukru, upiecť koláčik s polovičnou dávkou predpísaného cukru. Možno na začiatku bude naša rodina ohrňať nosom, je to však len otázkou zvyku. Po mesačnej snahe obmedziť cukor vo vašej strave sa určite budete čudovať, keď ochutnáte koláč, ktorý upiekla vaša babička, že ako ste predtým mohli jesť tak sladké jedlá. Ja už ani čokoládovú tyčinku z obchodu neviem zjesť, zdá sa mi úplne presladenáJ A detičky na sladké by sme vôbec nemali učiť- majú prirodzený sklon k preferovaniu sladkého, keďže materské mlieko je nasladlé. Mohli by sme im ponúknuť namiesto piškót, Marína keksov a pribináčikov ovocie, doma upečené dobroty sladené len minimálne, prípadne neochutený jogurt. Možno v detstve nie, ale v dospelosti sa nám poďakujú za to, že sme dbali o to, čo im dávame na tanier.
Nakoniec uvádzam zdroje niektorých mojich tvrdení, aby ste si nemysleli, že toto mi všetko vypadlo z hlavy
O aspartame: http://nwoo.org/view.php?cisloclanku=2010080015
O agavovom sirupe: http://www.foodrenegade.com/agave-nectar-good-or-bad/
O fruktóze: http://www.ceskatelevize.cz/program/port/790-fruktoza-a-jed
super článok.
len čakám na "odborné komenty k veci" od netabuľkových, keďže my sme boli onálepkované ako super a tabuľkové matky.
a o datľovom sirupe nebolo nič?
Super clanok - asi by si ho mal precitat kazdy - hlavne ludia, ktory si myslia,ze hnedy cukor a fruktoza su ovela zdravsie ako biely cukor.Trosku som prekvapena tym sirupom z agave - som si myslela,ze to je zdrava alterantiva sladenia. Nuz, clovek sa stale uci...
Odporucam pozriet si jedno video - clovek by ani neveril kolko toho cukru zje za den:
http://www.peklonataliri.eu/43-peklo-na-taliri-...
konečneeee, super článok, doteraz v tom tápem, čo by bolo najlepšie 🙂 používame trstinový, zvažujem melasu kvôli železu - vraj sú dva druhy - sirup a prášok, jedno z nich má jemnejšiu chuť a je vhodná aj pre deti 😵
@petruldo datlovy sirup je tiez moj najoblubenejsi a tu nieco o nom kopcim
Ďatľový sirup je prírodným sladidlom, ktoré vďaka svojmu zloženiu a nižšiemu glykemickému indexu nezaťažuje pankreas. Ďatlový sirup oproti bežnému cukru neprekysľuje žalúdok (má vyššie pH) a neprispieva k vyplavovaniu minerálov z ľudského organizmu. Oslovil ma chutovo, ale hlavne, ze je zasadotvorny
sranda ako vsade inak pisu o cukroch... hehehe 🙂))))
super..
@mila23 ano ten sirup z agave ma tiez sokoval som sa to dozvedela pred par mesiacmi... dovtedy som ho dost casto pouzivala s vedomim ze jem nieco zdrave :-/ co uz aspon aj toto vieme 🙂
@mila23 aj tuto relaciu som videla, je uplne sokujuca 🙂 tu myslienku na zaciatku clanku o dennom jedle mam z tadial 🙂
každá jedna by si mala tento článok prečítať!!! už aj môj drahý nepovie o cukre inak ako ,,biely jed". Fakt skvele spracované ale ako všetky tvoje ostatné články, tešíme sa na ďalšie:D
ráno káva bez cukru,chlieb bez džemu.kocka čokolády.desiata ovocie,obed bez dezertu,večer chlieb bez džemu.čaj bez cukru.dá sa na to zvyknúť.len ma hnevá,kolko ludí pcha do seba umelý cukor,umele sladidlá a myslia si ako dobre robia.to fakt radšej ten obyčajný..
@malinkaaninka no umele sladidla su jednoznacne najhorsie...ale ja by som si teda radsej nedala cukor ako biely 🙂
super clanok, ja som si myslela stale ze hnedy cukor=trstinovy.. musim hned pozriet ked pridem domov ze co to vlastne kupujem 🙂 inac kocky tieto druhy sladidiel nie su bezne dostupne v slovenskych obchodoch ci?
super článok ako vždy
super článok!!! len mi v ňom chýba ešte colada.
ta melasa sa da aj na lyzicke ked to clovek berie ako liek 😉 poskruca usta a je 🙂
@pea87 dakujem 🙂 no veru vela ludi si ich myli 🙂 ja vzdy precitam obal, bez toho uz nekupujem nic noveho 🙂 aj ked samozrejme ani to ti vsetko nemusi prezradit :-/ no v beznych hypermarketoch vacsinu tych sladidiel nekupis, mozno ten javorovy sirup, ten som videla v tescu. dmka ma este nejaky vyber, ale tam je skor len agave a ten javorovy sirup, takze ostavaju zial len obchody so zdravou vyzivou :-/
aztécky cukor. rastlinka ako stévia. kúpila som to tento týždeň na trhu, malo by to by ešte sladšie (a chuťovo aj je, do čaju som ešte neskúšala), ale na google-i som toho zatiaľ veľa nenašla, čo s tým 🙂
to som jedina co chodi melasu vyzierat normalne na lyzicke?! 🙂 aj malemu chuti 😀 inak/super clanok, zase som mudrejsia
fajn clanok, ako vzdy 🙂 Trochu som zaskocena z toho brezoveho cukru, objavila som ho nedavno, ked sme boli na SK a teda letak z obchodu ho tak ospieval, ze som nakupila a davam dcere do caju, no tusim nedostane uz ani ten. Obycajny detom nedavam vobec, vlastne taky fajnovy biely cukor doma uz velmi dlho nemame 🙂 Aj ked jeho prijmu sa uplne zabranit neda, kedze kupujeme aj veci, ktore su prisladzane.
@bridget no ten xLitol som chcela kupit aj ja na obale je o nom len dobre pisane ale teda robila som trosku prieskumu a ho asi nevyskusam 🙂 strasne tazke je orientovat sa vo svete zdravych veci, lebo j tam vyrobcovia siria v niektorych pripadoch polopravdy :-/ a ano biely cukor sa zial uplne vylucit neda kedze je vsade ale aspon minimalizobs
teda minimalizovat 🙂 kupovat co najmenej osladenych veci 🙂
baby neviete mi poradiť kde zoženiem stéviu?
uzasny clanok, vedela som o cukroch vela, ale nasla som dalsie nove infosky 🙂 vdaka 🙂
ja osobne najčastejšie trstinový cukor, agávový sirup, javorový sirup, ryžový sirup .....ten agávový ma šokoval !!!!!
@ejuska79 moja Sára tiež nie je nejak zvyknutá maškrtiť.. ona aj šulance, sliže, a kadečo chce "holé". Doma, pokial si nevypýta, tak jej sladkosť, nedám, aj to si ale vyberám, že akú. (ona si nezvykne pýtať čokoladky, cukriky lízatka neje, ale to som ju doteraz nejako neobmedzovala, teraz už uvedomelo jej nedávam) problém je v tom, že babky dajú :-/ Minule jej kupili polevou obliatu šišku.. blee až ma striaslo.. zjedla polovicu, druhú som doma vyhodila.. (a sára ju ani nehľadala - chvalabohu)
@megie super 🙂 samozrejme vekom sa uz vsetko obmdzit neda, skolka, navstevy u babky bez maminky... 😀 no ale dufam ze ked jej teraz nedavam tieto "mnamky" tak si zvykne na ine prirodzene chute a toto je moc nebude chutit... no ta poleva...plna stuzenych tukov a transmastnych kyselin, ved babicky vedia co je pre deti najlepsie 😀 samozrjeme to oni myslia v dobrom 🙂
fiiii vdaka za clanok....super rady!
@ildici12 je prosim ta nejaky rozdiel v tom javorom sirupe trieda A, B, C co sa tyka lepsieho zlozenia pre zdravie? Alebo ide len o chut...
@verinka100 su len dva druhy A a C myslim ze je to len o chuti 🙂
este kokosovy cukor by sa dal pridat 🙂
Ja akurat teraz pozeram zlozenie datloveho sirupu - fruktoza 32 g, glukoza 29 g, sacharoza 3 g... Podla toho, co som citala by teda tiez nemal byt najzdravsi? ci sa mylim?
@dibik no ono je to tak ze vsetky sladidla obsahuju fruktozu aj glukozu...tak preto s nimi netreba prehanat...sice nie som odbornik ale ja si myslim ze napr. datlovy sirup je lepsia volba, kedze jednak neobsahuje synteticku fruktozu a jednak nie je technologicky spracovany produkt, teda rafinovany...
špicový článok!!!! vďaka🙂
super clanok, nasla som aj ten aztecky cukor Lipia sladká (Lippia dulcis), vraj by sa mala dostat kupit v zahradkarstvach, tak ked zozeniem dam vediet 🙂
@mila23 Kokso! To je neskutočnéééé :-/
a co poviete na hroznovy cukor? napr. taky Glukopur? Obsahuje cistu D-glukoxu. Na wikipedii som nasla, ze glukóza = hroznový cukor = D-glukóza = dextróza. Ak to porovname s datlovym sirupom, ktory obsahuje aj fruktozu, tak mi vyjde,ze hroznovy cukor je potom lepsi. Alebo tu tiez plati,ze ide len o prasok bez enzymov a ost. prospesnych latok, a preto je skodlivy?
dobrý článok, v podstate súhlasím, ja používam kokosový cukor, ktorý sa vyrába z nektáru z kokosových kvetov, má veľa vitamínov a nízky GI a dobre chutí
http://www.bioshopjablcko.sk/index.php?id_produ...
určíte z vlastnej skúsenosti odporúčam brezový cukor, je skutočné dobrá náhrada za bežný cukor, pokiaľ chcete zakúpiť veľmi lacno tak odporúčam http://www.najtelo.com
ja som kupil cez najtelo , https://www.najtelo.com/produkty/brezovy-cukor-...
Začni písať komentár...
@ildici12 tebe tie články idú lepšie a lepšie 😉 paráda, zase som o čosi múdrejšia, díky 🙂