ildici12
26. apr 2013

Obilniny s obsahom lepku a ich vyuzitie v kuchyni

Špalda, ovos, jačmeň, kamut, bulgur, kuskus- alternatívny k pšenici, časť 2.

Obilniny sú úžasným darom prírody pre nás. Majú neskutočne širokú škálu prípravy, pre vegetariánov tvoria základ jedálnička so strukovinami. Táto kombinácia totiž dodáva telu plnohodnotné bielkoviny, ktoré sa vyrovnajú tým živočíšnym. Samozrejme nechcem nikoho prehovárať, aby sa vzdal mäska, sem-tam však určite neni na škodu ani pre „všežravcov“ pridať trošku obilnín do svojho jedálnička J A ak už obilniny, určite celozrnné. Buď v podobe celých zŕn (krúpy sú vlastne vyleštené celé zrná), alebo celozrnnej múky. Poďme sa tentokrát pozrieť na tie obilniny, ktoré obsahujú lepok, majú úžasnú chuť a sú plné vitamínov.

Ovos sa vyznačuje najnižším obsahom lepku, preto ho aj niektorí celiatici tolerujú. Väčšinou sa aj deťom odporúča zaviesť lepok v podobe ovsenej kaše. Najbežnejšie ich stretávame vo forme ovsených vločiek, recepty na ich využitie nasladko nájdete aj v článku o raňajkách. Teraz by som sa radšej venovala tzv. nahému ovsu, ktoré sú vlastne celé zrná ovsa. Síce ich častokrát dávajú aj koňom, ja sa za to nehanbím a veľmi rada ich jem J Možno niekedy zvieratá vedia lepšie, čo majú jesť, než my ľudia. A prečo by sme ho mali pravidelne jesť? Obsahuje veľa vlákniny, ktorá ako vieme, pomáha predchádzať zápcham, taktiež vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému. Okrem toho nájdeme v týchto zrnách aj fosfor, horčík, železo, zinok a betaglukán, ktorý je dôležitým prvkom pre budovanie našej imunity. Nemusíme kupovať drahé prípravky v lekárni, dajme si každé ráno tanier ovsených vločiek a hneď sme spravili pre naše zdravie obrovské dobro.

Nahý ovos sa musí namáčať pred varením, najlepšie 24 h, ale stačí aj cez noc. Keď ho však necháte vo vode 2-3 dni (samozrejme vodu treba často meniť), tak vám aj vyklíčia,prebudíte v ňom prírodu a on sa vám odvďačí ďalšími minerálmi a vitamínmi). Varí sa pomerne dlho (môže sa variť aj v naklíčenom stave), až 40 minút. Ja ho väčšinou používam ako prílohu k jedlu, ale môže sa z neho spraviť aj kaša. Uvarené zrná rozmixujeme a ochutíme podľa chuti.

Ovsené mlieko

Autor: @ildici12

 

Z nahého ovsa sa dá doma pripraviť aj ovsené mlieko, je to naozaj jednoduché a ušetríte ním veľa peňazí- tie z obchodu sú totiž dosť drahé. Takže 50 g ovsa namočíme na noc, ráno ho uvaríme vo vode- cca 40 minút, alebo v tlakáči 15. Keď vychladne, rozmixujeme so zvyšnou vodou, ktorá nám ostala z varenia, prípadne doplníme ďalšiu vodu, aby sa nám mixovaním nevytvorila kaša. Tekutinu, ktorú dostaneme, precedíme cez jemné sitko, ešte lepšie aj cez utierku. Hotové mlieko ochutnáme, ak sa nám tá chuť zdá byť moc intenzívna, môžeme ju ešte zriediť vodou. Skladujeme v sklenenej fľaši v chladničke, vydrží cca 5-7 dní.

Špalda

Táto novoobjavená zázračná obilnina  sa väčšinou pestuje v biokvalite, keďže k nemu má všetky predispozície- špeciálny dvojitý obal zrna, ktorá ho chráni pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi. Nespôsobuje intoleranciu u ľudí citlivých na pšenicu, avšak celiatici ju konzumovať nemôžu. A čo nám všetko poskytuje táto úžasná rastlina? Vitamíny B1, B2, betakarotén, draslík, horčík, fosfor a železo. Výber výrobkov zo špaldy je naozaj bohatý- od múky, cez krúpy, krupicu, samotné zrno, cestoviny, až po tarhoňu môžeme nájsť na poličkách bio-obchodov všetko. Tarhoňa je ideálna hlavne pre tých, ktorí nemajú radi celozrnné výrobky (napr. môj manžel tvrdí, že celozrnná múka ho škriabe v hrdle 😀), keďže je pripravená z bielej špaldovej múky očistenej od otrúb. Tým je však aj menej bohatá na živiny. V našej domácnosti sa najčastejšie používajú cestoviny, múka do pečenia chleba a zákuskov, v poslednom čase som však objavila aj pestrosť využitia samotného zrna ( krúpy sú totiž výrazne drahšie ako zrno 😀).

Špaldové strapačky s vege slaninou

Autor: @zojec

 

Postrúhame surové zemiaky, pridáme múku (v pomere 2/3 špaldovej a 1/3 bielej), vajíčko a soľ. Vymiešame polotuhé cesto, ktoré sa nahádže z lopatky do vody. Kyslú kapustu osmahneme krátko na cibuli, pridáme čierne korenie a zmiešame so strapačkami. Vege slanina je opražené údené tofu s tebi droždím (lahôdkové droždie, kúpite v zdravej výžive) a horalkou (zmes korenia).

Špaldová tarhoňa so zeleninou a tofu

Autor: @monda17

 

Podusíme cibuľu, cuketu, špenát a tofu. Uvaríme špaldovú tarhoňu podľa návodu na obale a nakoniec všetko zmiešame dokopy. Jednoduché, rýchle a chutné J

Špaldové zrno s červenou šošovicou a kyslou kapustou

Autor: @ildici12

 

Cez noc namočené špaldové zrno uvaríme za cca 30 minút do mäkka. Zvlášť v hrnci orestujeme pór, pridáme červenú šošovicu a uvaríme do zmäknutia. Na konci už len dochutíme rozmarínom a vmiešame uvarené špaldové zrno a na malé kúsky nakrájanú kyslú kapustu.

Špaldový koláč s kokosom a banánmi

Autor: @mamina1202

 

Zmiešamie 150g špaldovej múky s 50g strúhaného kokosu,50g ovsených vločiek, 1celé vajíčko,trošku mlieka a 2 väčšie banány. Cesto by malo byť také akurát, ani riedke, ani moc husté. Pečieme cca 35minút na 180 -200 stupňoch na papieri na pečenie.

Špaldové krekry

Autor: @mamina1202

 

Suroviny: 70g špaldovej múky,60g ovsených vločiek 50g masla, cca deci vody , tročku soli a jedno žltko. Vypracujeme cesto, dáme na chvíľku do chladu a pečieme cca 20 minút na 160 stupňoch na papieri na pečenie.

Jačmeň patrí medzi najstaršie obilniny a považuje sa za lekára civilizačných chorôb. Je výborný aj proti zápche. Obsahuje predvošetkým vitamíny skupina B, E, kyselinu panthothenovú a listovú, a veľa kremičitanov. Okrem kuba sa mi však zdá, že v poslednej dobe akoby sme na túto obilninu zabudli. Pritom ponúka aspoň také široké možnosti využitia ako pšenica. Keď poviem jačmeň, asi každý si túto obilninu spája s krúpami, predáva sa však aj samotné zrno- tzv. nahý jačmeň, ale aj celozrnná múka sa z neho vyrába. Múka sa väčšinou používa skôr len ako prímes pri pečení chleba, zákuskov, knedličiek. Chuťovo je však vynikajúca. Takmer určite ju však nenájdete na policiach hypermarketov, zatiaľ som nikde nemala to šťastie. Musíte zájsť do bio-obchodu, investícia do nej sa určite oplatí J

Jačmenné krúpy s ružičkovým kelom na paradajkách a tofu

Autor: @zojec

 

Opražíme cibuľku a ružičkový kel, podlejeme troškou vody a necháme pár minút podusiť, aby kel zmäkol. Potom pridáme tofu a zalejem paradajkami v konzerve (v lete ošúpanými a nakrájanými čerstvými), môžu sa pridať aj olivy. Dochutíme bazalkou, mletým čiernym korením a cesnakom. Podávame s jačmennými krúpami, ktoré varíme cca 30-40 minút do zmäknutia (keď však máme tlakáč, urýchli nám robotu- stačí variť 15 minút).

Brokolicovo-jačmenné fašírky

Autor: @ildici12

 

V parnom hrnci naparíme jednu brokolicu, necháme vychladnúť a roztlačíme vidličkou. Uvaríme pol hrnčeka jačmenných krúpov a tiež necháme vychladnúť. Zmiešame brokolicu s krúpami, polovicou balkánskeho syru- rozdrvíme ho prstami, jedným vajíčkom a špaldovou múkou. Fašírky upečieme v rúre na 180 stupňoch z oboch strán.

Jačmenné krúpy s kuracím mäsom, cuketou, mrkvou a lučinou

Autor: @zuska_29

 

Na olivovom oleji orestujeme mrkvu s cuketou a kuracím mäsom, podlejem troškou vody a necháme dusiť do mäkka. Na konci pridáme 2 lyžičky lučiny a dochutíme oregánom. Podávame s uvarenými jačmennými krúpami.

Kuskus nie je nič iné ako tvrdozrnná pšenica spracovaná do malých guličiek. Najčastejšie sa však vyrába z bielej múky, ktorá je zbavená cenných vitamínov a preto je vhodnejšie hľadať v obchode celozrnný kuskus. Môže sa pripravovať naslano namiesto ryže ako príloha k jedlu. Mne však omnoho viac chutí nasladko. Kuskus je vhodné mať vždy po ruke, keď nemáme čas variť alebo sa ponáhľame niekam a predsa len chceme svojej rodine pripraviť niečo zdravé. Guličky stačí zaliať horúcou vodou v pomere 2 diely vody na 1 diel kuskusu a nechať stáť asi 10 minút, kým sa všetka voda vsiakne.

Zeleninová polievka s celozrnným kuskusom

Autor: @myska2233

 

Na hrubom strúhadle nastrúhame mrkvu a kaleráb, mierne orestujeme na oleji a zalejeme vodou alebo vývarom. Pridáme na menšie kúsky nakrájaný karfiol a dochutíme bylinkami. Varíme do mäkka, keď je zelenina už hotová pridáme za 2 PL kuskusu a odstavíme.Treba mať viac vody lebo kuskus to stiahne, aby sme z toho nemali kašu.

Kuskus s baklažánom a rukolou

Autor: @lyongirl

 

Kuskus pripravíme podľa návodu na obale. Na olivovom oleji orestujeme pór, pridáme na kúsky nakrájaný baklažán a dusíme spolu do zmäknutia. Pridáme kúsky paradajok a zmiešame s hotovým kuskusom. Servírujeme s čerstvými listami rukoly.

Kuskusovo-fazuľové fašírky

Autor: @monda17

 

1 šálku kuskusu zalejeme 1 a ½ šálkou horúceho vývaru a necháme dôjsť. Medzitým dáme do väčšej hlbokej panvice olivový olej a upražíme cibuľu. Pridáme jednu rozmixovanú konzervu bielej fazule a dôkladne premiešame. Ked je kuskus mäkký, pridáme fazuľovú zmes, 1 PL koriandrovej vňate, 1 PL lahôdkového droždia,1  vajce a vypracujeme cesto. Mokrými rukami vytvoríme menšie fašírky. Opečieme na panvici alebo v rúre.

Kuskus s cviklou, špenátom a balkánskym syrom

Autor: @ildici12

 

Vyžmýkame z polovice väčšieho pomaranča šťavu, pridáme do nej šálku kuskusu, umyté špenátové listy a šálku horúcej vody. Pod pokrývkou ho necháme odstáť. Nakoniec primiešame jednu nastrúhanú cviklu a dochutíme balkánskym syrom.

Schválne som nechala na záver dve menej známe obilniny, bulgur kamut, s tými totiž skúsenosti vôbec nemám. Budem však rada, keď sa s nami podelíte o skúsenosti alebo recepty v komentároch, nech sme aj my múdrejší.

Bulgur je vlastne predvarená celozrnná pšenica a podobne ako kuskus by nemal chýbať v domácnostiach zaneprázdnených žien. Jeho príprava je totiž veľmi jednoduchá- stačí ho zaliať horúcou vodou v pomere 2 diely vody na 1 diel bulguru. Keď sa všetka voda vsiakne, náš pokrm je hotový J Môžeme ho používať ako prílohu, pripraviť chutné ovocné šaláty, alebo len jednoducho do polievky namiesto cestovín.

Bulgur so šošovicou a cviklovým šalátom

Autor: @zojec

 

V tlakovom hrnci orestujeme cibuľku, pridáme jeden strúčik cesnaku a kari korenie.  Následne zmiešame šošovicu a bulgur, zalejeme vodou a dáme variť cca 20 minút. Pokiaľ nemáme tlakáč, môžeme uvariť bulgur aj šošovicu zvlášť a na konci ich zmiešať. Šalát pripravíme nasledovne: nastrúhame jednu cviklu, pridáme cesnak, umeocot, slnečnicové a ľanové semienka, biely jogurt a zamiešame.

Grilované tofu so zeleninovou omáčkou a bulgurom

Autor: @zojec

 

Na oleji orestujeme jednu cibuľu, dve stredné mrkvy, 3 stopky stopkatého zeleru , zalejeme zeleninovým vývarom a pridáme nové korenie a bobkový list.  Uvaríme domäkka. Keď je zelenina mäkká, rozmixujeme tyčovým mixérom a necháme prevrieť. Na panvici osmahneme na pásiky nakrájané tofu a zalejeme zeleninovou omáčkou. Podávame s bulgurom, ktorý pripravíme podľa návodu na obale.

Kamut je forma neprešlachtenej pšenice, ktorá sa musí prísne oddelene pestovať od ostatných obilnín, aby nedošlo k jeho degenerácií. Kúpite ho výlučne v biokvalite. Je vzácny hlavne vďaka vysokému obsahu mastných kyselín a bielkovín. Zaujímavé je, že aj niektorí ľudia, ktorí trpia celiakiou, ho môžu bez problémov jesť. Ide totiž o najmenej alergizujúcu potravinu.

Zaujali vás naše recepty a chcete sa podeliť o tie vaše? Radi vás uvítame v našej skupine: http://www.modrykonik.sk/skupina/1803/detail/

#magazin #zdravie #varenie #recepty #skupina

1* Si velmi dobra, super clanok 🙂 Neviem, kde si prisla k informacii o tom, ze ovos dokazu niektori jedinci tolerovat. Nie je to vsak pravda, ovoc je rovnako zakazana obilnina. S kamutom som si nie ista, ale ak je to rovnako psenica, bude na tom rovnako ako ovos. To by mali vediet vsetci celiatici, ktori ju uz raz mali diagnostikovanu.

26. apr 2013

super, super 🙂 jedna otázka - kde sa dá taký "nahý ovos" kúpiť? To ovsené mlieko ma zaujalo.... A z ovsených vločiek by to nešlo? Tuším u Bukovského som čítala, že namočiť ovsené vločky na 4 hodiny do vody, potom rozmixovať, precediť a hotovo.... Ale to sa mi zdá až moc jednoduché 😅

26. apr 2013

@drobec33 napr. aj tu som sa dočítala, že pre dospelých celiatikov nie je ovos až taký nebezpečný

26. apr 2013

@drobec33 s info o ovsi som sa stretla mnoho krat aj ja.. zavisi od formy celiakie aku mas.. tu napr citujem: Ovos je ďalšou z potravín, vhodných pre ľudí s potravinovou intoleranciou na pšenicu. Niektoré štúdie poukazujú na fakt že aj ľudia alergickí na glutén môžu tolerovať malé množstvá ovsa, či výrobkov z neho vyrobených. Je to kvôli tomu, že ovos samotný neobsahuje glutén. Obsahuje však proteíny, ktoré sú gluténu podobné, takže schopnosť tolerovať ovos pri celiakii MUSÍ byť posudzovaná individuálne. Nutnou podmienkou ďalej je, že ovos musí byť čistý a finálny výrobok nesmie byť pri výrobnom procese kontaminovaný gluténom z iných obilnín. To je mnohokrát len veľmi ťažko dosiahnuteľné. Ak aj máme k dispozícii ovos, či výrobky z neho, ktoré sú 100% „čisté“, ľudia s celiakiou musia samozrejme konzultovať konzumáciu ovsa s lekárom.
http://www.jedloakopriatel.sk/ovos-len-pre-koniky/
@ildici12 super clanok

26. apr 2013

@weja nahy ovos v bioochode urcite.. a napoj z ovssa sa da robit aj z vlociek.. alebo z ovsenej muky 🙂

26. apr 2013
26. apr 2013

@taminka2011
@zojec Zacnem od konca. Ked uz, urcite treba konzultovat s lekarom. Ja mam celiakiu od narodenia a jednoznacne mi bolo povedane viac x, ze ziadne obilniny. Starsia ju zatial nastastie nema, ale ma potvrdenu alergiu na psenicu. V takychto pripadoch treba byt naozaj obozretny, nie je to ziadna sranda. Napr. aj co sa tehotenstva tyka, celiakia v pripade nedrzania diety zial sposobuje neplodnost u zien. Presne % neviem. Ale pravda to je. Intolerancia je docasna zalezitost, alergia vsak nie. V tom je podstata veci. Preto som pisala, ze u ludi s diagnostikovanou celiakou. 🙂 Kazdopadne, lekar to isti 🙂 Aby to nahodou niekto nepochopil tak, ze ovos je povolena obilnina a zacal ju konzumovat bez konzultacie lekara. Sama poznam vela ludi, ktori sa tak zial chovaju a neskor mali problem...Preto som reagovala 🙂

26. apr 2013

vau dakujem za skvely clanok, kazdy jeden recept sa mi velmi paci, az mi slinky tecu 🙂, urcite mnohe vyskusam

26. apr 2013

@drobec33 chcem ťa poprosiť ak vieš, poraď. stále neviem presne ako v jednotlivých obilninách stúpa obsah gluténu, neviem či som sa vyjadrila zrozumiteľne, napíšem poradie a ak tam mám chybu a vieš, tak mi to prosím oprav: ovos, jačmeň, raž, pšenica, špalda, tritikal, bulgur, kamut.

26. apr 2013

mnam tie recepty vyzeraju prudko jedlo a chutne. mnam, urcite vyskusam. baby ste strasne sikovne!!! dakujem za vasu pracu

26. apr 2013

@drobec33 priznam sa, ze ja som problematiku intolerancie ani alergie na gluten az tak do hlbky neskumala, kedze sa nas to netyka.. verim, ze ty ako celiatik to mas nastudovane dopodrobna.. 🙂 ja len ze som sa tiez stretla s takymi infoskami o ovse, ako pisala ildici :D

26. apr 2013

@drobec33 dakujem ze si pridala tu poznamku o ovsi ja som sa tiez docitala tam kde @zojec 🙂 a o kamute som sa docitala tu: http://www.bionaturalstyl.sk/psenica-kamut/
samozrejme ty sa v tychto veciach lepsie vyznas tak som rada ked ma opravis 🙂 ja som nastastie nebola nutena sa tak dopodrobna venovat tejto tematike 🙂

28. apr 2013

super clanky su na 1*, nemas chut spracovat aj temu o sladidlach, rozdiely medzi cukrami, sirupami (agave, javor.) a pod?

29. apr 2013

@gab vidis to je dobry napad ani ma to nenapadlo 🙂 uz pracujem na clanku o cestovinach ale nabuduce skusim napisat o tych sladidlach 🙂 dakujem za tip 🙂

30. apr 2013

Začni písať komentár...

Odošli