Bojujte s medvedím cesnakom proti voľným radikálom, rakovine a zlému cholesterolu
Máte problémy s trávením? Medvedí cesnak zlepšuje trávenie, podporuje chod celého tráviaceho a vylučovacieho traktu, prečisťuje žalúdok aj črevá, „naštartuje“ činnosť žlčníka. Každodenná konzumácia medvedieho (aj kuchynského) cesnaku je preto výbornou prevenciou aj liečbou problémov s trávením a metabolizmom.
Medvedí cesnak:
podporuje tvorbu tráviacich štiav v žalúdku, eliminuje činnosť baktérií, vírusov, črevných hlístov a ďalších parazitov v tráviacom trakte, detoxikuje a dezinfikuje tráviacu sústavu, dokáže do istej miery „utlmiť“ dokonca aj Helicobacter pylori – nepríjemne odolnú baktériu, ktorá je do značnej miery zodpovedná za vznik žalúdočných vredov, prečisťuje ľadvinové a močové cesty od piesku, kamienkov a škodlivých látok (v kombinácii s dostatočným príjmom tekutín – najlepšie čistej vody), zastavuje kvasenie v črevách a tým pôsobí proti nadúvaniu a plynatosti, pomáha črevám pri zápche aj infekčných hnačkách.
Koľko medvedieho cesnaku treba zjesť na zlepšenie trávenia?
To je úplne individuálne, ale ani s medvedím cesnakom to netreba preháňať konzumáciou nadmerných dávok. Ideálna je dlhodobá a pravidelná konzumácia medvedieho (mimo sezóny kuchynského) cesnaku v množstve aké vám chutí a zároveň vám nerobí problémy s pálením záhy a plynatosťou.
Kedy sa medvediemu cesnaku radšej vyhnúť?
Medvedí cesnak (podobne ako kuchynský) nie je vhodné konzumovať pri problémoch s podráždeným žlčníkom, niektorých ochoreniach pečene, žalúdočných vredoch a vredoch dvanástnika, žltačke, zníženej zrážanlivosti krvi. Neodporúča sa ani dojčiacim matkám. Niektorí citliví ľudia môžu dokonca byť na cesnak (medvedí aj kuchynský) alergickí.
Ako ho konzumovať?
Medvedí cesnak je najužitočnejší pri konzumácii v surovom, čerstvom stave. Existuje mnoho jednoduchých receptov, ktoré vám bez zbytočných tepelných úprav umožnia vychutnať si naplno chuť aj liečivú silu medvedieho cesnaku – napríklad vo forme jednoduchej pomazánky (medvedí cesnak zomletý spolu s niekoľkými lístočkami petržlenovej vňate a rozmiešaný v panenskom olivovom oleji = v tenučkej vrstve natrieť na krajec celozrnného chleba). Medvedí cesnak je vhodný aj na okorenenie šalátov, zeleninových polievok, omáčok…
Bojujte s medvedím cesnakom proti voľným radikálom, rakovine a zlému cholesterolu
Máte problémy s trávením? Medvedí cesnak zlepšuje trávenie, podporuje chod celého tráviaceho a vylučovacieho traktu, prečisťuje žalúdok aj črevá, „naštartuje“ činnosť žlčníka. Každodenná konzumácia medvedieho (aj kuchynského) cesnaku je preto výbornou prevenciou aj liečbou problémov s trávením a metabolizmom.
Medvedí cesnak:
podporuje tvorbu tráviacich štiav v žalúdku,
eliminuje činnosť baktérií, vírusov, črevných hlístov a ďalších parazitov v tráviacom trakte,
detoxikuje a dezinfikuje tráviacu sústavu,
dokáže do istej miery „utlmiť“ dokonca aj Helicobacter pylori – nepríjemne odolnú baktériu, ktorá je do značnej miery zodpovedná za vznik žalúdočných vredov,
prečisťuje ľadvinové a močové cesty od piesku, kamienkov a škodlivých látok (v kombinácii s dostatočným príjmom tekutín – najlepšie čistej vody),
zastavuje kvasenie v črevách a tým pôsobí proti nadúvaniu a plynatosti,
pomáha črevám pri zápche aj infekčných hnačkách.
Koľko medvedieho cesnaku treba zjesť na zlepšenie trávenia?
To je úplne individuálne, ale ani s medvedím cesnakom to netreba preháňať konzumáciou nadmerných dávok. Ideálna je dlhodobá a pravidelná konzumácia medvedieho (mimo sezóny kuchynského) cesnaku v množstve aké vám chutí a zároveň vám nerobí problémy s pálením záhy a plynatosťou.
Kedy sa medvediemu cesnaku radšej vyhnúť?
Medvedí cesnak (podobne ako kuchynský) nie je vhodné konzumovať pri problémoch s podráždeným žlčníkom, niektorých ochoreniach pečene, žalúdočných vredoch a vredoch dvanástnika, žltačke, zníženej zrážanlivosti krvi. Neodporúča sa ani dojčiacim matkám. Niektorí citliví ľudia môžu dokonca byť na cesnak (medvedí aj kuchynský) alergickí.
Ako ho konzumovať?
Medvedí cesnak je najužitočnejší pri konzumácii v surovom, čerstvom stave. Existuje mnoho jednoduchých receptov, ktoré vám bez zbytočných tepelných úprav umožnia vychutnať si naplno chuť aj liečivú silu medvedieho cesnaku – napríklad vo forme jednoduchej pomazánky (medvedí cesnak zomletý spolu s niekoľkými lístočkami petržlenovej vňate a rozmiešaný v panenskom olivovom oleji = v tenučkej vrstve natrieť na krajec celozrnného chleba). Medvedí cesnak je vhodný aj na okorenenie šalátov, zeleninových polievok, omáčok…