Skoro na jar začínajú vyrastať dlhé jazykovité listy cesnaku medvedieho v čase, keď sú všetky ostatné bylinky ešte pod zemou. Vo vlhkých lesoch, pod stromami vytvára husté porasty, ktoré rozvoniavajú v celom okolí po cesnaku. Cesnak medvedí je zvláštna rastlina. Jeho vegetačné obdobie trvá približne len dva mesiace. Musí vyrásť a zakvitnúť skôr, ako sa stromy prebudia a zatienia listami všetko pod sebou. V lete je už vyschnutý, už „spí“ a zvyšok roka čaká zase na ďalšiu jar. Počas tejto dlhej doby nezhnije ani ho nepožerú škodcovia či hmyz. Chránia ho vysoko účinné látky, ktoré obsahuje a ktoré sú aj pre nás, ľudí liečivé. Naši predkovia Sloveni a Slovenky, ktorí osídlili podunajské kraje už pred 1500 rokmi, cesnak medvedí dobre poznali, využívali ho v kuchyni a liečili ním rôzne choroby. Vedeli, že posilňuje organizmus, vyháňa parazity a tí, ktorí ho konzumovali pravidelne, dlho ostali zdraví a vyhla sa im kadejaká pľuhavá choroba. Pomliaždené listy kládli na hnisavé rany napadnuté plesňami a tie sa rýchlo zacelili. Ľudia si všimli aj to, že vyslabnuté medvede po zimnom spánku okusujú listy tejto rastliny, aby nadobudli nové sily.
Mladé lístočky si môžeme natrhať aj my, posekáme ich na malé kúsky a posypeme nimi maslový chlieb. Je to výborná pochúťka a veľmi zdravá. Listy sa dajú zbierať len na začiatku jari, potom sú už staré a vyschnuté, na konzumáciu nevhodné.
Skoro na jar začínajú vyrastať dlhé jazykovité listy cesnaku medvedieho v čase, keď sú všetky ostatné bylinky ešte pod zemou. Vo vlhkých lesoch, pod stromami vytvára husté porasty, ktoré rozvoniavajú v celom okolí po cesnaku. Cesnak medvedí je zvláštna rastlina. Jeho vegetačné obdobie trvá približne len dva mesiace. Musí vyrásť a zakvitnúť skôr, ako sa stromy prebudia a zatienia listami všetko pod sebou. V lete je už vyschnutý, už „spí“ a zvyšok roka čaká zase na ďalšiu jar. Počas tejto dlhej doby nezhnije ani ho nepožerú škodcovia či hmyz. Chránia ho vysoko účinné látky, ktoré obsahuje a ktoré sú aj pre nás, ľudí liečivé. Naši predkovia Sloveni a Slovenky, ktorí osídlili podunajské kraje už pred 1500 rokmi, cesnak medvedí dobre poznali, využívali ho v kuchyni a liečili ním rôzne choroby. Vedeli, že posilňuje organizmus, vyháňa parazity a tí, ktorí ho konzumovali pravidelne, dlho ostali zdraví a vyhla sa im kadejaká pľuhavá choroba. Pomliaždené listy kládli na hnisavé rany napadnuté plesňami a tie sa rýchlo zacelili. Ľudia si všimli aj to, že vyslabnuté medvede po zimnom spánku okusujú listy tejto rastliny, aby nadobudli nové sily.
Mladé lístočky si môžeme natrhať aj my, posekáme ich na malé kúsky a posypeme nimi maslový chlieb. Je to výborná pochúťka a veľmi zdravá. Listy sa dajú zbierať len na začiatku jari, potom sú už staré a vyschnuté, na konzumáciu nevhodné.