helena56800
19. mar 2016

Života budič medvedí cesnák

Pôvod názvu tejto bylinky po medveďoch potvrdzuje aj Antónia Mačingová, autorka stravovacieho programu a kníh Najedzte sa do štíhlosti a Harmónia zdravia, krásy a vitality. Medvede si ňou čistia žalúdok a črevá od nevhodných baktérií, mikróbov a plesní, vysvetľuje. Tiež je to zdroj minerálov a vitamínov.
„Naši predkovia boli kedysi dobrí pozorovatelia, vedeli, že čo je dobré zvieratám, nemôže ublížiť ani človeku,“ hovorí. Tak sa medvedí cesnak dostal do nášho jedálnička. Teraz sa podľa nej vracia táto bylinka vracia do našich kuchýň a domácich lekárni.
„Čerstvý cesnak sa po dôkladnom umytí môže použiť všade tam, kde sa zvykne používať pór, cesnak či cibuľa.,“ hovorí. Môžeme ho podľa nej pridávať do čerstvých šalátov. Vynikajúco chutí aj na špaldovom chlebíku s posoleným maslom, dodáva.

Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený
Komentár bol odstránený

@zaba87 riadila som sa týmto receptom, ale soli dávam oveľa menej vždy tak aby nebolo velmi slané
250 g listov medvedieho cesnaku
100 g soli ( morská, kamenná, himalájska)
180 - 200 ml oleja ( olivový, slnečnicový, sezamový či orechový, ktorý pestu dodá lahodnú chuť )
ked sa dáva do jedla, jedlo treba menej soliť a počítat s tým, že päst je už osolené
http://www.zenyvmeste.sk/zacina-sa-sezona-medve...

20. mar 2016
Komentár bol odstránený

robila som popravde tak od oka, lebo sa mi podľa predpisu zdalo veľa soli aj olej som nemerala nalievala som pri mixovaní tak, aby sa dobré mixovalo a bolo vlačné. Medv. cesnák treba narezať na menšie kúsky asi 1 cm , aby sa lepšie mixovalo.
Robila som zo slnečnicovým olejom ďalšie s olivovým ale to sa mi nepáči, lebo olivový sa vchladničke akoby vyzrážal, ale na oko to nieje pekné. Robila som čisté, ďalšie so slnečnicou tiež medv, cesnák + vlašské orechy. Aj ked robila len tak od oka a je v pohode. Ešte stale mám v chladničke zásoby z minulého roka... ... Ked odoberiem zo sklíčka malo, že nespotrebujem celé tak pästo pekne zarovnám a pre istotu kvapnem pár kvapiek oleja .
recepty na dávku soli boli rozné, dávala morskú soľ a podľa vlastného uváženia.... Dokonca mi tu jedna mamička písala, že ona nedáva sol vobec

20. mar 2016

Dakujem za super napady a rady.

20. mar 2016
Komentár bol odstránený

chcem sa spýtať ( lebo informácie sa rôznia) či sa medvedí cesnak môže alebo nemôže zbierať, teda či je chránený ? zisťovali ste ? potrebujem to pre môj pokoj na duši 🙂

20. mar 2016

@barborkab može sa zberať 🙂 , nemože sa zberať len tam, kde je chránená krajinná oblasť. Na stonke sa nechávajú aspoň 2 - 3 listy, aby prežil. Takže hor sa na zber veľmi zdravej rastlinky 🙂

20. mar 2016

@helena56800 ahoj,ja sa chcem opýtať nedá sa to pomýliť s niečím iným,lebo my ideme v nedelu na chatu a nedaleko sa my zdá,že tam rastie,tak by som si nazbierala,je to pri potoku je tam vlhko a je pod stromami,tak som si viacmenej istá,že je to medvedí cesnak,len mažel ma zmiatol,že či naozaj

24. mar 2016

@laurinka2011 presne tak rastie. ja všade kde chodím, tak je blízko potočik alebo blízko voda . Odtrhni lístok a pomrvi a ovoňaj ak to vonia cesnakovo tak je to ono.... neboj sa konvalinka rastie až v máji. v blogu mám ešte dva albumy aj s komentármi - 1. cesta za medv. cesnákom a 2 .moja druha cesta za medvedím cesnákom, popozeraj, možno Ti to pomože....

24. mar 2016

@helena56800 dakujem si zlata,ja som si viacmenej ista,ze je to ono,len muzik stresuje,tak v nedelu to omrknem a potom napisem,ako som dopadla,

24. mar 2016

@laurinka2011 omrkni, ovoňaj a nazbieraj a vieš čo ma napadlo 😀 povec manželovi nech prvý ochutná on 😀 😀 😀 ale bez srandy, poznám ten pociť ak niesisi istá, ale tu cesnákovú vonu neprehľadneš.
Je to výborná pochúťka....

24. mar 2016
Komentár bol odstránený

Nátierka

V miske vymiešame 200 g zmäknutého masla s 250 bryndze. Pridáme štipku mletej papriky. Viazaničku medvedieho cesnaku preberieme, umyjeme, osušíme a nasekáme. Cesnak zapracujeme do maslovo-bryndzovej zmesi. Nesolíme. Pred podávaním necháme vychladiť. Bryndzu môžeme nahradiť aj plnotučným tvarohom, vtedy však nátierku dobre osolíme.

1. apr 2016

Drožďová polievka s medv.cesnákom
V hrnci ohrejeme 3 PL oleja, na ktorom rozpustíme dve kocky droždia, pridáme 1 PL hladkej múky a dôkladne zamiešame. Zmes zalejeme 1,5 l zeleninového vývaru a dôkladne rozšľaháme. Osolíme, okoreníme a polievku prevaríme. V miske rozšľaháme 2 vajcia, ktoré za stáleho miešania vlejeme do polievky, odstavíme. Viazaničku medvedieho cesnaku umyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Cesnak vložíme do polievky a nna chvíľu zakryjeme. Podávame s chlebovými krutónmi.

1. apr 2016

Krémová polievka

Dva veľké zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky, jednu cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame. V hrnci rozpustíme 1 PL masla, na ktorom zemiaky a cibuľu opečieme, podlejeme 500 ml zeleninového vývaru a 125 ml suchého bieleho vína, privedieme do varu a povaríme 10 minút. Viazaničku medvedieho cesnaku a viazaničku petržlenu umyjeme, osušíme a rozmixujeme s 200 g kyslej smotany. Zemiaky rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme smotanu rozmixovanú s bylinkami. Osolíme a okoreníme.

1. apr 2016

Vo väčšom hrnci v osolenej vode 20 minút povaríme 800 g očistených zemiakov, zlejeme, ochladíme v studenej vode, ošúpeme a necháme vychladnúť. Zatiaľ ošúpeme a nahrubo nasekáme 2 červené cibule, 150 g slaniny nakrájame na kocky a 100 g tvrdého syra nastrúhame. Menšiu viazaničku medvedieho cesnaku očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na prúžky. Vychladnuté zemiaky nakrájame na kolieska. Vo veľkej panvici ohrejeme 4 PL oleja, na ktorom prudko opečieme cesnak a vyberieme. Do panvice vložíme zemiaky, 7 minút opekáme, pridáme slaninu a cibuľu a opekáme ďalšie 3 minúty. V miske rozšľaháme 8 vajec, osolíme, pridáme k nim cesnak a syr. Zmes nalejeme na zemiaky a zakryjeme. Na miernom ohni opekáme 10 až 15 minút. Po upečení preložíme na tanier a nakrájame na 12 kúskov.

1. apr 2016

Vajíčka s medveďou plnkou

Týmto receptom si môžete pochutnať len tak pri vínku alebo ním prekvapiť návštevu. Vajíčka uvaríme natvrdo. Žĺtka, medvedí cesnak a píniové oriešky vymixujeme s olivovým olejom a soľou. Kto má rád pikantné jedlá, môže pridať čili, wasabi či zázvorovú pastu. Plnkou naplníme vajíčka a necháme vychladnúť. Mňam!

1. apr 2016

@laurinka2011 sľubila si, že napíšeš ako si dopadla... žiješ 😀

7. apr 2016

@helena56800 ahoj,žijem neboj neotrávila som sa🙂🙂🙂🙂tam som to už nenašla,lebo tam bolo drevo z hory nasťahované,takže už to tam ani nevyzeralo ako kedysi,možno by bol aj dalej ale to som si už netrúfla ísť tak daleko s deťmi

7. apr 2016

Paráda... ďakujem za receptíky 🙂 škoda že už nemám medvedí cesnak, u nás nerastie ☹ a tento rok som mala možnosť na Veľkú noc natrhať v lese - to bol pre mňa zážitok 🙂 spravila som s maslom a pesto a na tinktúru mi nezostal ☹ ale som vďačná za to čo mám 🙂

8. apr 2016

@laurinka2011 to je škoda, ak ho takto zničili...

9. apr 2016

@helena56800 no to je,zajtra by som sla kuknut aj dalej ak este nekvitne,dokedy sa to moze zbierat,nevies prosim ta?

9. apr 2016

@laurinka2011 Medvedí cesnak treba zbierať keď ešte nekvitne a to z toho dôvodu že vtedy majú listy ešte dostatočnú silu. Ono nič sa nestane keď pozbierate aj listy keď už je kvet, len ich nebudete mať také výrazné.
Ja som bola dnes zberať a niektorý už má púčiky tesne pri zemi, daktorý ešte nemá, ale listy sú už pekné vyrastené, doteraz bol krásny čistunky, ale už kvitne breza aj lieska, k tomu popršalo tak sú trocha znečistené. Podľa mňa ešte také dva týždne vydrží, ono tiež záleži kde sa nachádza ak na západnej strane, tak rastie pomalšie

9. apr 2016

@laurinka2011 ináč , chodila som pozerať či napíšeš a ked si sa neozývala, normálne som mala strach, či si fakt nenazbierala konvalinku. Ja som u nás konvalinku v lese nevidela, ale ked som pozerala na google, tak niekde je jej fakt plný les....

9. apr 2016
11. apr 2016

#navrh
inspirativny album😉

12. apr 2016

vytvorila som tento album, lebo mamičky mi z každej strany dookola pišu ako robiť pesto, ako sa dá použiť atd...odpišem a ozve sa nová.... teraz dám link na album a tu si každá prečíta 🙂

12. apr 2016

@helena56800 jej super album my tiez sme robili pesto aj pastu z medvedieho cesnaku,nove recepty potesia

16. apr 2016

@katinka71 a ako si robila pastu, resp, aký je rozdiel medzi pestom a pastou

17. apr 2016

@helena56800 do pasty sme dali med,cesnak,olej ,sol a do pesta sme este pridali oprazene slnecnicove jadierka alebo vlaske orechy a parmesan

17. apr 2016

waw super inšpiracia

18. apr 2016