nakrajuje sa to kvoli tomu aby sa mast z toho lepsie "vypiekla" 🙂))"koza" by sa mala len solit, maso - bud pod kozou alebo zvnutra natriet rascou 🙂)) ked bude vela tuku pod kacicou tak je dobre ju zliat (alebo kacu prelozit do druheho pekaca) ... dopecie sa do chrumkava a mast vam nepripecie 🙂) cez sitko su ju prelejte do pohara 🙂)) a ak mate nahadzte do nej upecenu pecienku 🙂)) tot moje dlhorocne skolenia na pecenie kacice v HU 🙂))
@simca06022011 ďakujem🙂
zlate maminky ktoré sa takto kamarátsky podelia o recepty a skúsenosti, mne sa kačka raz nepodarila, preto som ju dlho nerobila, ale teraz takto vyskúšam 🙂 🙂, ďakujem
ak mozem jeden postreh odo mna, tiez som kedysi narezavala na zaciatku varenia kacku, ked som piekla vcelku, ale dost sa mi vzdy vysusili tie prsicka a moc sa koza roztiahla pri peceni, minule som videla v tv nejaky sefkuchar piekol kacku a taky aly trik som odkukla od neho, dal piect kacku nenarezanu, piekol asi hodinku, potom ju po hodine jemne narezal a dal zase piect. Robila som teraz v nedelu podobne ako on a bola super, lebo sa uz kozka neroztiahla a prsicka ostala stavnate 🙂 ale mnam, chutna kacka 🙂
robila som tak, velmi dobra bola, prepecena, ale treba casto otacat, mnamky 🙂
mnam vyzera super, ja robim tak isto, len este potieram medom, uz po tych 2,5 hodkach pecenia. Nie kazdy ma rad sladkastu chut, ale ten med krasne zhnedne a kacica je uplne chrumakava. Mamina zase obreze tukove casti okolo a necha ich ako oskvarky piest spolu s kackou a tie su tiez super 🙂
moja babka ju vždy popichá vidličkou 🙂
ja peciem kačku často a davam jej do vnutra jablko take cele a ono do sebe vtiahne masne a to jablko potom vyhodim ,
@popoluska32 ano robieva sa to aj tak,ale ja schvalne tam nedavam jablko ja tu mast vzdy prelejem do misy a natuerame na chlieb s cibulkou
mňa kačku učila piecť, dnes 91-ročná babka, zasolili sme ju večer, aby počas noci pekne tou soľou prešla, nikdy sme ju nenarezávali, iba pomaly piekli aj 2-3 hodinky (keď to bol káčer nad 2,5 kg aj dlhšie) tak na 180°C, priebežne sme ju polievali výpekom a cca po 1 hod. pečenia popichali vidličkou kožu, hlavne na miestach, kde je najaviac sádla, vždy sa pekne upiekla, bola šťavnatá a nebola mastná, masť potom aj s tým slaným rôsolom zlejem a používam na chlieb alebo ešte lepšie na lokše 😀 potom sa všetci zalizujú, raz som piekla aj domáceho starého káčera a vtedy mi bolo poradené, ak chcem aby bol mäkký, aby som dovnútra vložila pohár, vraj vtedy lepšie zmäkknem, a teda pomohlo, naozaj nebol ako žuvačka :-P
@mima4 lepsie tam zajde chut a hlavne lepsie sa prepecie
osobne nikdy nereziem kozu na kacke. ani na kurati, ani na nicom aby nevytiekla z mäsa stava a aby nebolo mäso suche. kacku peciem na nizkej teplote a cca 20 min. pred dorobenim zlejem mast a necham na vyssej teplote opiect kozu.
za mna uplna skoda rezat.
ale tak kazda mame svoje rokmi oslahane postupy 🙂
prosim ta preco si ju narezala?