hanaim
6. nov 2017
425 

Kuriatko, prasiatko, kravička

Niekedy som testovania vyhrávala často, no odkedy troška pracujem, nejak som to prestala sledovať a zapájať sa. No po tom, čo sestra vyhrala testovanie delimano mi to nedalo, zapla som konik_ testuje a pozeram BILLA! Náš najobľúbenejší obchod odkedy nám ho otvorili blízko domova. 😂

Napísala som komentárik a v pondelok ma čakala super správička. Hneď ako kupóny dorazili, utekala som s manželom do BILLA. Na úvod musím podotknúť, že nakupovala som som v Prešove na sídlisku - novootvorená BILLA, a s výberom mäska - Slovenská farma - nebol žiaden problém.  Na jeden nákup sme minuli všetky poukážky.

Náš nákup obsahoval - kuracie stehná bez kože, bravčová panenka, bravčové karé, krkovička, hovadzie kocky. Všetko na jednom mieste a hneď na jeden nákup. Dostupnosť Slovenskej farmy v Prešove nesklamal.

Prvý obed čo som navarila, bol z časopisu - Dobré jedlo - Mäso v máčale. Na tento recept som použila bravčové karé. Je to mäso, s ktorým rada a často pripravujem pokrmy pre hladošov. Mäsko nesklamalo. Hneď na prvý pohľad krásna farba, málo odpadu, čo veľmi oceňujem. Ale ja som zlé karé ešte ani nikdy asi nekúpila 😀 Mäso v tomto prípade neprekvapilo, ani nesklamalo.

Recept:

  • 600g bravčové karé
  • mletá rasca
  • 2 cibule
  • 1 bobkový list
  • smotana na varenie alebo mlieko
  • soľ, mleté čierne korenie

Mäso umyjeme, nakrájame na plátky, zľahka naklepeme. Osolíme, okoreníme, posypeme rascou. Uložíme do plechu v jednej vrstve, dáme nakrájanú cibuľu, bobkový list, zalejeme mliekom, aby mäso bolo zakryté. V rúre vyhriatej na 200 st. pečieme asi 25 minút. Mäso sa servíruje z plechu a podáva sa s chlebom, ktorým povytierame omáčku. 

Dobrú chuť. 

Hovädzie kocky - najprv som mala v pláne, ze spravím “kotlíkový” guľáš, no manžel navrhol, že ma chuť na maďarský. A bolo rozhodnuté!

Mäso som varila dve a pol hodiny, nakoľko sa mi stále zdalo dosť tvrdé a kvôli deťom som chcela, aby sa doslova rozplývalo na jazyku... No aj o dve a pol hodiny to nebolo až tak ono, ale manžel veľmi chválil. Kocky na prvý pohľad pekné, síce ešte som ich poprerezávala na menšie kúsky, odpad minimálny.

Recept:

  • 1500g hovädzie predné
  • 800g cibuľa
  • 5PL masť bravčová
  • 2PL paprika mletá sladká
  • 1KL paprika mletá pálivá
  • 2ks paprika čerstvá
  • 1PL papriková pasta (pretlak)
  • 4ks paradajka - rajčina
  • 1PL soľ
  • deň vopred namočená fazuľa

Cibuľu potom osmažíme na masti na strednom plameni dokým nezozlátne a trochu neskaramelizuje. Vtedy je to ono. Ďalej pridáme pokrájané čerstvé paradajky. Paradajky podusíme na cibuli, aby vznikla červená hustá kaša. Je potrebné nechať skoro všetku tekutinu odpariť. Do tohto cibuľovo-paradajkového základu prisypeme sladkú aj štipľavú mletú papriku a pre farbu a výraznejšiu chuť pridáme aspoň lyžicu maďarskej paprikovej pasty. Ďalej pridáme do základu mäso nakrájané na väčšie kocky a za stáleho miešania restujeme. Pridáme soľ a miešame ďalej, kým sa mäso nezatiahne. Pridáme nakrájané svetlozelené papriky. Podlejeme trochou vody, premiešame a kastról zakryjeme, aby sa guláš dusil na miernom ohni. Vodou podlievame postupne. Občas premiešame a sledujeme, aby guláš vrel. Dusíme, pokým nie je mäso mäkké. 

Dobrú chuť.

Bravčová krkovička - prekvapivo úžasna 🙂 Ja mám zaužívané, že krkovička je sama mastnota, samá blana...

Ale napriek tomu mi to nedalo, lebo už dlhšie som mala v hlave jeden super recept z kuchyne Lidla, a tak ma to lákalo vyskúšať. Manžel sa smial, že mám na obed pozvať môjho brata, ktorý, keď sa ho v škole pýtali, čo by chcel byť, na karnevale povedal: "Krkovička!" 😀 😀 😀 

Jedli všetci. Veľký chlap aj malí chlapčekovia 🙂 Maďarský guľáš deti nechceli, no krkovičku s opečenými zemiakmi si veru dali 🙂 Asi začneme fičať na krkovičke 😀

Recept:

  • 1 kg bravčovej krkovičky bez kosti v celku
  • 11 menších strúčikov cesnaku
  • čerstvý rozmarín
  • morská soľ v mlynčeku 
  • čierne korenie v mlynčeku 
  • 2 lyžice bravčovej masti

Do umytej a osušenej krkovičky urobíme tenkým nožom 5 – 6 otvorov, do ktorých dáme strúčiky cesnaku a čerstvý rozmarín. Mäso ochutíme po všetkých stranách soľou a čiernym korením. Bravčovú krkovičku orestujeme na panvici na rozohriatej bravčovej masti zo všetkých strán dozlatista. Potom ju preložíme na plech, prelejeme šťavou, prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 1,5 hodiny. Po 45 minútach odstránime alobal a pečieme ju ďalej odokrytú.

Dobrú chuť.

Kuracie stehná - opäť recept z časopisu - Dobré jedlo. Kuracie mäsko na pohľad krásne, trošku viac odpadu. No po 20 ninutach varenia sa rozplývalo na jazyku. Veľmi rýchly a chutný obed, čo pri troch deťoch oceňujem.  Mäsko super šťavnaté.

Recept:

8-10 vykostených kuracích stehien

1 šalotka

1 kúsok celej škorice

150g hrozna bez jadierok

100g sušených marhúľ

1 citrón

soľ

olivový olej

Marináda - 1 lyžica medu, 1 lyžička zázvoru, 1 lyžička mletej škorice, štipka ml. čierneho korenia, 100 ml bylinného likéru

Pripravte marinádu: Do misky dajte med, najemno nastrúhaný zázvor, škoricu, mleté čierne korenie a likér. Zamiešajte a potrite ňou kúsky kurčaťa. Vo väčšej panvici s vysokým okrajom zohrejte olej a opečte na ňom nadrobno pokrájanú šalotku. Osolené mäso opečte do zlatista. Prilejte marinádu a vložte jeden kúsok celej škorice. Pod pokrievkou duste asi 20 minút. K mäsu pridajte bobuľky hrozna prekrojené na polovicu a opláchnuté marhule. Duste ešte 5 minút. Omáčku ochutnajte a podľa potreby pridajte citrónovú šťavu a soľ.

Dobrú chuť.

Ako posledné sme sa vrhli na bravčovú panenku - hneď po vybalení krásne mäso s minimálnym odpadom. Čiže som ju fakt len umyla, spravila rýchlu marinádu a šup na panvicu. Paneka po krátkom opečení z každej strany bola mäkká a zároveň šťavnatá. Tiež veľmi rýchly obed. K panenke sme si spravili špagety. 

Recept:

  • 500g bravčovej panenky
  • 1/2 hrnčeka limetkovej šťavy
  • 1/4 hrnčeka medu 
  • morská soľ v mlynčeku 
  • 1 lyžica olivového oleja 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 štipľavá paprička
  • 1 lyžica čerstvého koriandru alebo petržlenovej vňate

V miske zmiešame med, limetkovú šťavu, soľ, olivový olej, nadrobno nasekaný cesnak a nasekanú štipľavú papričku zbavenú semienok. Umytú a osušenú bravčovú panenku preložíme do väčšej misy, prelejeme limetkovou marinádou a zakryjeme potravinovou fóliou. Marinujeme v chladničke minimálne 3 – 4 hodiny.  Marinovanú bravčovú panenku grilujeme zo všetkých strán dozlatista. Potom ju pokrájame na plátky a posypme nahrubo nasekaným čerstvým koriandrom alebo čerstvou petržlenovou vňaťou.

Ďakujem veľmi pekne za toto chutné mäsové testovanie! Ďakujem BILLA a Slovenská farma! Za dva týždne o mäso u nás nebola núdza a zas sa mi potvrdilo, že ak mám mäso v mrazáku viem stále čo navariť 🙂 My sme taká mäsová rodinka, veď 4 chlapi a ja som k nim už nejako zapadla 😀 Takže pre nás super testovanie 🙂

Ďakujem za celú našu rodinu!

#test_billa2

Super recepty,určite vyskúšam aj ja,hlavne ta krkovicka má zaujala🙂ďakujem

4. nov 2017

Aj mne sa páčia recepty... a dobre vedieť že ešte existuje kvalitné mäso v našich obchodoch...☺

5. nov 2017

Začni písať komentár...

Odošli